top of page

Drie veelbelovende dividendaandelen

In het kort:

  • Particuliere beleggers hebben het unieke voordeel om voorbij korte termijn volatiliteit te kijken en zich te richten op de lange termijn.

  • Bedrijven die regelmatig dividenden uitkeren, hebben vaak een solide marktpositie en bieden een combinatie van cash flow en groeipotentieel.

  • In dit artikel bespreken we drie veelbelovende dividendaandelen.


In de wereld van beleggen, waar Wall Street zich vaak richt op de resultaten van de komende kwartalen, ligt voor particuliere beleggers een unieke kans. Deze kans schuilt in het vermogen om verder te kijken dan de korte termijn volatiliteit en te richten op een langere termijn visie. Bij het opbouwen van een portefeuille is tijd immers een cruciale factor; portefeuilles worden over decennia heen opgebouwd. Dit perspectief biedt beleggers het voordeel dat ze niet onder druk staan om in elke periode van drie maanden positieve resultaten te tonen. Fondsbeheerders moeten dit wel.


Een strategie die bijzonder goed past bij deze lange-termijnaanpak is het investeren in dividendaandelen. Dit soort bedrijven beschikken doorgaans over een dominante marktpositie en genereren jaar in, jaar uit hoge winsten. Bovendien kunnen de dividenden opnieuw geïnvesteerd worden, wat op de lange termijn je rendement aanzienlijk kan verhogen.


In dit artikel gaan we dieper in op een aantal veelbelovende dividendaandelen die niet alleen een stabiel dividend bieden, maar ook een potentieel hebben voor verdere groei. Deze aandelen kunnen potentieel een waardevolle toevoeging zijn aan de portefeuille van een lange termijn belegger, die zoekt naar een balans tussen inkomsten genereren en vermogensgroei.


Aandeel 1: Chevron

Het eerste aandeel uit dit artikel is de oliegigant Chevron. Chevron heeft onlangs een opvallende stap gezet door Hess over te nemen, wat hun grootste deal is sinds de aankoop van Texaco. Deze stap benadrukt Chevron's vertrouwen in de fossiele brandstofsector. Ondanks een daling van meer dan 14% in de afgelopen maand, lijkt Chevron goed gepositioneerd voor de toekomst. Hun sterke balans en agressief dividend- en aandeleninkoopbeleid hebben in 2022 al meer dan $20 miljard aan aandeelhouderswaarde teruggegeven.


Het grote voordeel van Chevron is dat het bedrijf niet alleen afhankelijk is van hoge olieprijzen. Projecten zoals die in offshore Guyana hebben break-evenprijzen die aanzienlijk lager liggen dan de huidige marktprijzen, wat wijst op een robuuste winstgevendheid, zelfs in een lager prijsklimaat. Met een dividendrendement van ongeveer 4,2% lijkt Chevron om deze reden een aantrekkelijke optie. Het is een interessant aandeel voor verder onderzoek.Aandeel 2: AbbVie

AbbVie, bekend van hun reumamedicijn Humira, is het tweede interessante dividendaandeel uit dit artikel. Met een relatief hoog dividendrendement van 4,3% - het hoogste van de drie uit dit artikel - en nog een recente verhoging van het kwartaaldividend, heeft het bedrijf onze aandacht weten te pakken. Ondanks de afnemende verkoop van Humira, heeft AbbVie sterke vervangers in Skyrizi en Rinvoq, die samen een aanzienlijke omzet genereren.


AbbVie's 'non-Humira' groeiplatform ziet er daarnaast ook veelbelovend uit, met meer dan $1 miljard aan inkomsten uit diverse segmenten, waaronder immunologie, oncologie, esthetiek en neurowetenschappen. Met meer dan 90 verbindingen in ontwikkeling, lijkt AbbVie kortom goed gepositioneerd voor toekomstige groei. Voor beleggers die op zoek zijn naar een stabiel dividend en groeipotentieel, kan AbbVie misschien wel een aantrekkelijke optie zijn.


Aandeel 3: Microsoft

Microsoft mag dan een bescheiden dividendrendement van 0,9% bieden, maar het potentieel voor toekomstige dividendgroei maakt het een interessante mogelijkheid. In september kondigde het bedrijf een dividendverhoging van 10% aan, in lijn met eerdere verhogingen. Over een periode van vijf jaar heeft Microsoft zijn dividend met maar liefst 63% verhoogd, wat neerkomt op een gemiddelde jaarlijkse groei van 10%.Naast het dividend zijn Microsoft's investeringen in Artificial Intelligence en hun recente overname van Activision Blizzard een signaal van potentiële toekomstige groei. Met een omzetstijging van 13% in het laatste kwartaal en de integratie van AI in hun producten, lijkt Microsoft goed gepositioneerd voor toekomstige uitbreiding. Voor beleggers die geïnteresseerd zijn in een mix van innovatie, groei en dividend, biedt Microsoft een aantrekkelijk lange termijn potentieel.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar Michiel@debelegger.nl

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!