top of page

Deze 'dividend king' overtreft alle verwachtingen

In het kort:

  • Procter & Gamble overtrof de kwartaalverwachtingen van analisten zowel wat betreft de winst als de omzet.

  • Ondanks de sterke financiële cijfers daalde het verkoopvolume voor de zesde keer op rij.

  • Vanwege de voortdurende prijsverhogingen van P&G zijn sommige consumenten overgestapt naar goedkopere alternatieven. Toch blijft het bedrijf een ijzersterke competitieve positie behouden.


Woensdag maakte de 'dividend king' Procter & Gamble indrukwekkende kwartaalresultaten bekend die boven de verwachtingen van Wall Street uitkwamen. Ondanks deze positieve cijfers heeft het bedrijf een aanhoudende uitdaging met betrekking tot het verkoopvolume, dat nu voor het zesde opeenvolgende kwartaal is gedaald. Desondanks zijn de aandelen met ruim 3% gestegen sinds de bekendmaking.


Procter & Gamble (vaak afgekort als P&G) is een van 's werelds grootste multinationale fabrikanten van consumentengoederen. Het bedrijf werd opgericht in 1837 en is dan ook een van de oudste bedrijven uit de S&P 500. P&G staat bekend om zijn brede assortiment van dagelijkse consumentenproducten, waaronder bijvoorbeeld shampoo, wasmiddel en tandpasta.


Enkele van de bekendste merken van P&G zijn Ariel, Pampers, Gillette en Oral-B. Het bedrijf staat bekend om de consistente kwaliteit van producten en uitgebreide wereldwijde distributienetwerk. Door de jaren heen heeft P&G een sterke reputatie opgebouwd en heeft het een grote impact gehad op de dagelijkse levens van miljarden consumenten wereldwijd.


De belangrijkste financiële hoogtepunten:

  • Winst per aandeel: De gerapporteerde winst per aandeel was $1,83, wat hoger is dan de verwachte $1,72.

  • Omzet: De omzet kwam uit op $21,87 miljard, boven de verwachting van $21,58 miljard.


Procter & Gamble staat bovendien bekend als een van de meest betrouwbare dividend aandelen op de Amerikaanse aandelenmarkt. Het bedrijf verhoogt al ruim 67 jaar achter elkaar haar dividend. Elk jaar weer kunnen beleggers rekenen op een hoger dividend. Op het moment wordt 60% van de nettowinst uitgekeerd als dividend, waardoor er nog de nodige ruimte is om dit in de toekomst te verhogen.Voor aandeelhouders van Procter & Gamble kwamen de goede financiële resultaten als een extra bevestiging van de kracht van het bedrijf. De netto omzet van het bedrijf steeg met 6% naar een indrukwekkende $21,87 miljard. Deze groei werd verder onderstreept door een stijging van 7% in de organische omzet van het bedrijf, grotendeels aangedreven door de hogere prijzen van P&G's producten.


Ondanks de financiële groei daalde het verkoopvolume van het bedrijf wel met ongeveer 1%. Dit toont aan dat de voortdurende prijsverhogingen - een strategie die P&G al bijna twee jaar hanteert - een zekere impact hebben op de vraag van de consument. Onder de streep heeft dit echter geen negatief effect, sinds de omzet en winst toch zijn gestegen, dankzij prijsverhogingen.


De prestaties van verschillende segmenten:

  • Baby, vrouwelijke en gezinszorg: Er was een daling van 3% in het volume, met merken zoals Pampers onder dit segment.

  • Verzorging: Dit segment, dat merken zoals Gillette omvat, ervoer een volumedaling van 2%.

  • Stof- en huishoudelijke verzorging: Ondanks een algemene daling van 1%, was er een opmerkelijke toename in de verkoop van premium schoonmaakproducten, zoals Swiffer.

  • Gezondheidszorg: Het enige segment dat een volumegroei liet zien, met name dankzij de sterke vraag naar producten zoals Vicks.


Gezien externe factoren zoals wisselkoersen heeft P&G ook zijn omzetprognose voor het fiscale jaar 2024 aangepast. Het bedrijf verwacht nu een groei van tussen de 2% en 4%, terwijl het eerder een groei van 3% tot 4% voorspelde. Ter afsluiting waarschuwde CFO Andre Schulten ook voor potentiële economische uitdagingen, zoals stijgende energiekosten en de onzekerheid rond de Chinese markt, die de toekomstige prestaties van het bedrijf zouden kunnen beïnvloeden.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar Michiel@debelegger.nl

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!