top of page

Buffett's energiesector strategie: inzicht in zijn uitgebreide positie in dit bedrijf

In het kort:

  • Chevron's recente uitdagingen omvatten niet alleen de stillegging van biodieselfabrieken maar ook onzekerheid rond de $53 miljard Hess-deal.

  • Ondanks de tegenslagen in biodiesel en Hess-deal, blijft Chevron investeren in groei en duurzaamheid, met verhoogde kapitaaluitgaven en een focus op hernieuwbare diesel.

  • Warren Buffett's recente hernieuwde aankopen van Chevron-aandelen voegt een interessante dimensie toe aan het investeringsverhaal rond het bedrijf.


Chevron, een titan in de energiewereld, bevindt zich op een kruispunt van uitdagingen en kansen. De stillegging van twee biodieselfabrieken vanwege dalende winsten heeft vragen opgeroepen over de toekomstige groei van het bedrijf in dit segment. De recente ontwikkelingen rond de onzekere $53 miljard overname van Hess voegen een laag van complexiteit toe aan Chevron's strategische richting. Deze situaties schetsen een beeld van een bedrijf dat navigeert door een zee van onzekerheid, maar met het roer stevig in handen.


Het bedrijf, dat in 2022 een fenomenale groei van meer dan 50% doormaakte, ondervond in 2023 een terugval van 17% in zijn aandelenwaarde. Deze daling, mede veroorzaakt door dalende olie- en gasprijzen.


De aandelenkoers van Chevron aandelen sinds de beursgang:


Strategische bewegingen in een onzekere markt

De aankoop van Renewable Energy Group in 2022 voor $3,15 miljard benadrukte Chevron's ambitie om haar productie van hernieuwbare brandstoffen te vergroten. Ondanks de recente tegenslagen met biodiesel, blijft het bedrijf toegewijd aan het uitbreiden van haar groene energieportfolio, met een bijzondere focus op hernieuwbare diesel. Dit wordt verder ondersteund door Chevron's besluit om haar kapitaaluitgaven in 2024 te verhogen, wat wijst op een strategie gericht op groei en duurzaamheid.Het $53 miljard Hess dilemma

In een gedurfde beweging kondigde Chevron aan Hess over te willen nemen voor maar liefst $53 miljard, een deal die nu op losse schroeven staat. Grootmachten zoals Exxon Mobil en China's Cnooc hebben namelijk