top of page

Buffett's energiesector strategie: inzicht in zijn uitgebreide positie in dit bedrijf

In het kort:

  • Chevron's recente uitdagingen omvatten niet alleen de stillegging van biodieselfabrieken maar ook onzekerheid rond de $53 miljard Hess-deal.

  • Ondanks de tegenslagen in biodiesel en Hess-deal, blijft Chevron investeren in groei en duurzaamheid, met verhoogde kapitaaluitgaven en een focus op hernieuwbare diesel.

  • Warren Buffett's recente hernieuwde aankopen van Chevron-aandelen voegt een interessante dimensie toe aan het investeringsverhaal rond het bedrijf.


Chevron, een titan in de energiewereld, bevindt zich op een kruispunt van uitdagingen en kansen. De stillegging van twee biodieselfabrieken vanwege dalende winsten heeft vragen opgeroepen over de toekomstige groei van het bedrijf in dit segment. De recente ontwikkelingen rond de onzekere $53 miljard overname van Hess voegen een laag van complexiteit toe aan Chevron's strategische richting. Deze situaties schetsen een beeld van een bedrijf dat navigeert door een zee van onzekerheid, maar met het roer stevig in handen.


Het bedrijf, dat in 2022 een fenomenale groei van meer dan 50% doormaakte, ondervond in 2023 een terugval van 17% in zijn aandelenwaarde. Deze daling, mede veroorzaakt door dalende olie- en gasprijzen.


De aandelenkoers van Chevron aandelen sinds de beursgang:


Strategische bewegingen in een onzekere markt

De aankoop van Renewable Energy Group in 2022 voor $3,15 miljard benadrukte Chevron's ambitie om haar productie van hernieuwbare brandstoffen te vergroten. Ondanks de recente tegenslagen met biodiesel, blijft het bedrijf toegewijd aan het uitbreiden van haar groene energieportfolio, met een bijzondere focus op hernieuwbare diesel. Dit wordt verder ondersteund door Chevron's besluit om haar kapitaaluitgaven in 2024 te verhogen, wat wijst op een strategie gericht op groei en duurzaamheid.



Het $53 miljard Hess dilemma

In een gedurfde beweging kondigde Chevron aan Hess over te willen nemen voor maar liefst $53 miljard, een deal die nu op losse schroeven staat. Grootmachten zoals Exxon Mobil en China's Cnooc hebben namelijk bezwaar gemaakt, bewerend dat zij het recht hebben om tegen Chevron's bod voor Hess's aandeel in Guyana in te gaan. Deze ontwikkeling brengt niet alleen de deal in gevaar maar ook de stabiliteit en toekomstige groei- en uitbreidingsvooruitzichten van Chevron.


Deze deal, een significante consolidatie binnen de energiesector, geeft Chevron een 30% eigendomsbelang in meer dan 11 miljard vat-equivalenten van herwinbare bronnen in Guyana, een gebied dat zich snel ontwikkelt tot een cruciale groeiregio voor niet-OPEC olieproductie.


Met Guyana op koers om meer dan 1 miljoen vaten per dag te produceren tegen 2026, bevestigt Chevron's zet zijn geloof in de langdurige vraag naar olie en gas. Dit, ondanks de wereldwijde inspanningen voor een energietransitie, benadrukt de realiteit dat fossiele brandstoffen nog decennialang een essentiële rol zullen spelen in het wereldenergiesysteem. John Hess, CEO van Hess, verwoordde het treffend: olie en gas zijn "noodzakelijk voor een betaalbare, rechtvaardige en veilige energietransitie". Deze overname weerspiegelt niet alleen Chevron's strategische inzet voor de olie- en gasindustrie maar ook de uitdagingen en kansen die gepaard gaan met de wereldwijde energietransitie.


Warren Buffett´s positie

Aan het eind van september 2023 bezat Berkshire Hathaway een respectabele positie in Chevron, maar in de maanden die volgden, heeft het bedrijf deze positie aanzienlijk uitgebreid. Het aantal aandelen in Chevron groeide tot meer dan 126 miljoen, met een geschatte waarde van $19 miljard. Deze uitbreiding spreekt boekdelen over Buffetts vertrouwen in Chevron als onderdeel van zijn investeringsportfolio, ondanks de eerdere verkoopbewegingen in 2023.


Het illustreert een hernieuwde commitment of mogelijk een strategische aanpassing in het licht van nieuwe marktkansen of risico-inschattingen. Door in bedrijven als Chevron te investeren weet Buffett te profiteren van de aanhoudende vraag naar fossiele brandstoffen, maar op termijn ook hernieuwbare brandstoffen waar fors in geïnvesteerd kan worden door deze grote bedrijven, vanuit de voor nu aanhoudende winsten uit fossiele brandstof-gerelateerde verkopen.


Naast Chevron heeft Buffett ook zijn positie in Occidental Petroleum versterkt, met meer dan 248 miljoen aandelen, gewaardeerd op ongeveer $14,2 miljard. Deze beweging benadrukt Buffetts geloof in de veerkracht en het toekomstige potentieel van de energiesector.



Chevron's financiën

Chevron's financiële verslaglegging toont enige veerkracht. Het bedrijf rapporteerde een vierde-kwartaalwinst per aandeel van $3,45 met een omzet van $47,18 miljard, lichtelijk boven de marktverwachtingen. Echter, over het gehele jaar zag Chevron een daling van 30% in winst per aandeel, met een omzetdaling van 15% naar $200,95 miljard. Desondanks verhoogde Chevron zijn kwartaaldividend met 8% naar $1,63, een teken van vertrouwen in zijn financiële gezondheid en toewijding aan aandeelhouders.


Investeringen en toekomstige plannen

Chevron is van plan zijn kapitaaluitgaven in 2024 te verhogen naar een bereik van $18,5 miljard tot $19,5 miljard, een stijging van 11% ten opzichte van 2023. Deze verhoogde uitgaven reflecteren Chevron's ambitie om te blijven groeien, zelfs na de aanzienlijke acquisitie van Hess en de aankoop van PDC Energy voor $6,3 miljard in 2023. Bovendien voorspelt Chevron dat de kapitaaluitgaven tussen de $19 miljard en $22 miljard per jaar zullen liggen tot 2027, een significante toename ten opzichte van de voor-Hess prognose.


Met een vooruitzicht op een productiestijging van 4% tot 7% in 2024, lijkt Chevron klaar om zijn positie in de energiemarkt te verstevigen. De focus ligt niet alleen op traditionele energiebronnen; Chevron investeert ook aanzienlijk in "lagere koolstof" projecten, in lijn met het groeiende bewustzijn rondom duurzaamheid.


De olieprijs blijft een punt van speculatie en debat. Terwijl Goldman Sachs een prijsbereik tussen $70-$90 per vat voorspelt voor 2024, ziet CFRA's Stewart Glickman het potentieel voor een gemiddelde prijs dichter bij $90 per vat, gezien de huidige politieke en economische factoren. Deze voorspellingen suggereren een voorzichtig optimisme in de energiemarkt, waarbij Chevron een centrale rol speelt.



Chevron's toekomst

Terwijl Chevron de hindernissen van de huidige energiemarkt het hoofd biedt, met fluctuerende olieprijzen en geopolitieke spanningen, blijft het bedrijf zich inzetten voor een duurzamere toekomst. De focus op hernieuwbare diesel, samen met strategische acquisities en verhoogde kapitaaluitgaven, belicht Chevron's aanpassingsvermogen en vooruitziende blik.


De energiegigant staat op het punt om niet alleen de huidige marktuitdagingen te overwinnen maar ook om een wellicht een steeds centralere rol te spelen in de energietransitie. Chevron's reis is tekenend voor de bredere energie-industrie, waar bedrijven geconfronteerd worden met de noodzaak om te innoveren en zich aan te passen aan een snel veranderende wereld.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Copyright © 2023 •

Alle rechten voorbehouden - Amsterdam - 0619930051

Disclaimer
Let op: Beleggen brengt risico's met zich mee. Je kan (een deel van) je inleg verliezen. Niets hier mag worden beschouwd als financieel advies.. Voor advies over je persoonlijke situatie kun je het beste een adviseur inschakelen.

  • Instagram
  • Twitter
  • LinkedIn
  • YouTube
bottom of page