top of page

Waarom Alphabet afgelopen maand 10% is gedaald

In het kort:

  • Alphabet staat voor een aantal uitdagingen in 2024, waardoor de aandelenkoers de afgelopen maand fors gedaald is.

  • Europese mediabedrijven hebben een rechtszaak tegen Google aangespannen, bewerend dat Google zijn dominante positie op de advertentiemarkt misbruikt.

  • Google heeft tijdelijk de functie van AI-model Gemini om beelden met mensen te genereren gepauzeerd na kritiek op onjuiste historische afbeeldingen.

Alphabet, het moederbedrijf van Google, lijkt dit jaar een uitdagende periode door te maken in vergelijking met andere tech-bedrijven. Waar veel van zijn sectorgenoten een flinke opwaartse trend in hun koersen zien, heeft Alphabet sinds het begin van het jaar te maken met een daling van 1% en zelfs een scherpe daling van 10% in de afgelopen maand. Deze negatieve prestatie kan worden toegeschreven aan een reeks uitdagingen, waaronder een belangrijke juridische strijd in Europa en veel problemen rondom Google's AI-model, Gemini.


Een aanzienlijk deel van de problemen waar Alphabet mee kampt, komt voort uit de juridische strijd die het bedrijf voert in Europa. Tientallen Europese mediabedrijven, waaronder DPG Media en Mediahuis die een groot deel van de Nederlandse media in handen hebben, hebben Google aangeklaagd. Zij beschuldigen de techgigant ervan zijn dominante positie op de advertentiemarkt te misbruiken, wat hen naar schatting 2,1 miljard euro aan schade heeft berokkend. Deze bedrijven beweren dat Google zijn eigen advertentietools bevoordeelt ten opzichte van die van concurrenten, waardoor zij hogere kosten hebben en minder inkomsten genereren uit advertenties. De rechtszaak, aangespannen bij de rechtbank in Amsterdam, zal naar verwachting jaren in beslag nemen.


Dit is niet de eerste keer dat Google onder vuur ligt wegens vermeend misbruik van zijn marktpositie. Het bedrijf heeft eerder soortgelijke juridische procedures in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten moeten doorstaan. Bovendien legde de Franse mededingingsautoriteit enkele jaren geleden een boete van 220 miljoen euro op aan Google wegens misbruik van zijn dominante marktpositie. Deze keer kan de boete stukken hoger zijn.


Buiten de juridische problemen wordt Google ook geconfronteerd met kritiek op zijn AI-model Gemini. Na gebruikersklachten over onjuiste historische afbeeldingen heeft Google besloten de functie voor het genereren van beelden met menselijke figuren tijdelijk te pauzeren. Dit besluit kwam na berichten dat Gemini historische figuren met een incorrecte huidskleur weergaf, wat leidde tot publieke verontwaardiging. Hoewel Google belooft snel met een verbeterde versie van Gemini te komen, werpt deze controverse vragen op over de nauwkeurigheid en ethiek van AI-technologieën en de verantwoordelijkheid van bedrijven zoals Google in het beheren ervan.


Alphabet staat momenteel voor aanzienlijke uitdagingen, zowel juridisch als op het gebied van productontwikkeling. De rechtszaak in Europa en de kritiek op AI-model Gemini werpen een schaduw over het bedrijf en hebben bijgedragen aan de recente daling van de aandelenkoers. Het oplossen van deze problemen en het herstellen van het vertrouwen van zowel beleggers als consumenten zal cruciaal zijn voor Alphabet om zijn positie als een toonaangevende technologiegigant te behouden en verder te bouwen aan een succesvolle toekomst.Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar Michiel@debelegger.nl