top of page

Dit is de reden waarom Plug Power aandelen stijgen na slechte cijfers

In het kort:

  • Ondanks een nettoverlies van $1,4 miljard in 2023, ziet Plug Power zijn toekomst zonnig in, met voldoende werkkapitaal en een strategische overeenkomst om de financiële stabiliteit te waarborgen.

  • Het bedrijf verhoogt prijzen over al zijn aanbiedingen en belooft een significante verlaging in uitgaven om zijn financiële positie te verbeteren.

  • Een mogelijke lening van $1,6 miljard van het Department of Energy en nieuwe prijsstructuren voor producten beloven een kentering in het financiële tij volgens het bedrijf.


Het was een ruig jaar voor Plug Power, de Amerikaanse pionier in groene waterstoftechnologie, met een duizelingwekkend nettoverlies van $1,4 miljard in 2023. Dit cijfer verdubbelt bijna het verlies van $724 miljoen in 2022, wat op zich al een aanzienlijke verslechtering was ten opzichte van het verlies van $460 miljoen in 2021. De cijfers suggereren een bedrijf in nood, maar Plug Power slaat terug met een plan dat niet alleen de financiële stabiliteit moet herstellen, maar ook het bedrijf op een duurzaam pad naar winstgevendheid moet zetten.


Met $822 miljoen aan werkkapitaal en slechts $135 miljoen aan onbeperkte kasreserves eind 2023, lijkt Plug Power een financiële evenwichtskunstenaar. Het bedrijf sloeg echter een slimme slag door in januari een verkoopovereenkomst te sluiten met B Riley Securities, waardoor het tot $1 miljard aan aandelen kon verkopen. Tot 23 februari had Plug al 77,4 miljoen aandelen verkocht voor een totale waarde van $302,1 miljoen, ongeveer $3,90 per aandeel, waarmee het bedrijf zichzelf wat ademruimte heeft gegeven.


Een Strategische Zet met Risico's

De overeenkomst met B Riley, hoewel een reddingslijn, draagt ook zijn eigen risico's. B Riley, zelf een van de meest geshorte bedrijven op de markt, kampt met eigen problemen, waaronder een onderzoek van de SEC. Desondanks ziet Plug Power dit als een kans om zijn financiële toekomst te stabiliseren en misschien zelfs een lening van $1,6 miljard van het Department of Energy veilig te stellen, die momenteel wordt herzien.


In een markt waar de concurrentie moordend is en klanten kieskeurig kunnen zijn, neemt Plug Power een gedurfde stap door de prijzen "over al zijn aanbiedingen" te verhogen. Dit, samen met een belofte om de kapitaaluitgaven drastisch te verminderen, is onderdeel van een strategie om het tij te keren. CFO Paul Middleton benadrukte het potentieel om de voorraad als een aanzienlijk actief te gebruiken om de cashburn te verminderen.


Een Blik op de Toekomst

Ondanks deze uitdagingen, blijft Plug Power optimistisch. CEO Andy Marsh verwacht dat een voorwaardelijk aanbod voor de DOE-lening tegen het einde van de maand binnen zal zijn, en tegen het einde van het derde kwartaal definitief zal zijn. Belangrijker nog, het bedrijf is niet afhankelijk van deze lening voor zijn operaties in 2024, en plant om agressiever te bewegen op zijn geplande waterstofproductieproject in Texas.


Plug Power staat op een kruispunt, met een pad dat zowel risico's als kansen biedt. De verhoogde prijzen en verminderde uitgaven zijn een gok die het bedrijf moet nemen om te overleven en te gedijen in de snelgroeiende maar competitieve groene waterstofmarkt. Met de financiële stabiliteit voor de komende 12 maanden veiliggesteld, kijkt Plug Power naar een toekomst waarin het niet alleen overleeft, maar ook floreert als een leider in groene energie.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl