top of page

Beter dan NVDIA? Citi kiest nieuw nummer 1 aandeel en degradeert NVDIA

In het kort:

  • Citi Research heeft Marvell Technology (MRVL) naar de eerste plaats verschoven en Nvidia (NVDA) naar de tweede plek in hun specialiteit halfgeleider dekking, vanwege de verwachting van groei in AI-optica en aangepaste ASIC AI-projectverkopen.

  • Universal Display (OLED) is door Citi naar Neutraal gedowngraded, ondanks de verwachting dat Apple's OLED iPad Pro modellen de marktpenetratie zouden kunnen versnellen. De waardering lijkt echter vol met een P/E van ongeveer 37x.

  • Marvell's aandelen stegen na verhoogde verwachtingen als reactie op sterke Q4'2023 resultaten van Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, ondersteund door de opkomst van generatieve AI-toepassingen en een verwachte omzetgroei van 20-25% in 2024.


Recent heeft Citi Research een opvallende wijziging aangebracht in hun ranglijst van halfgeleiderspecialisten: Marvell Technology (MRVL) heeft de eerste plaats overgenomen van Nvidia (NVDA). Deze verschuiving is gebaseerd op Marvell's groei in AI-optica en de verkoop van aangepaste ASIC AI-projecten. Dit geeft aan dat Marvell goed gepositioneerd is voor 2024, terwijl Nvidia een tweede plaats inneemt na een aanzienlijke stijging van meer dan 20% in de aanloop naar de CES-handelsbeurs.


Een Voorzichtige Benadering voor Universal Display

Universal Display (OLED) heeft een downgrade naar Neutraal ontvangen, ondanks de potentieel positieve ontwikkeling van Apple's OLED iPad Pro-modellen. De analisten zijn van mening dat het risico-beloningsevenwicht van het aandeel in balans is en dat de waardering vol lijkt met een prijs-winstverhouding van ongeveer 37x, wat hoger is dan het 3-jarige gemiddelde van 32x.


De Opkomst van Marvell Aangedreven door Generatieve AI

Marvell's aandelen zagen een significante stijging na indrukwekkende resultaten van Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) in het vierde kwartaal van 2023. Deze stijging wordt toegeschreven aan de opkomst van generatieve AI-toepassingen en een verwachte omzetgroei van 20-25% in 2024. Dit suggereert een mogelijke keerpunt voor de halfgeleidersector, gezien de uitdagingen die aan het einde van 2023 werden waargenomen.Marvell Technology, Inc., opgericht in 1995, is een wereldwijde halfgeleideronderneming die zich toelegt op het ontwerpen en ontwikkelen van geïntegreerde schakelingen. Met een focus op toepassingen zoals cloud computing, draadloze communicatie en opslagoplossingen, streeft Marvell ernaar om 's werelds toonaangevende vernieuwers te helpen bij het verbeteren van levens en het veiliger maken van de wereld. Het bedrijf bedient een divers klantenbestand, waaronder toonaangevende technologiebedrijven zoals Microsoft, Samsung en Western Digital.


Marvell's managementteam, geleid door CEO Matt Murphy, toont meer dan 25 jaar ervaring in de halfgeleiderindustrie. Sinds zijn aantreden in 2016 heeft Murphy een sleutelrol gespeeld in de groei en transformatie van Marvell.


Financiële Groei en Marktwaarde

Marvell heeft een snelle omzetgroei gemeld en werkt gestaag aan het verminderen van het nettoverlies in de richting van winstgevendheid. Met een brutowinstmarge van ongeveer 60% en een marktkapitalisatie van circa $30 miljard, wordt Marvell geprezen om zijn sterke financiële prestaties, groeivooruitzichten en vermogen tot innovatie.


Het is mogelijk voor een bedrijf om verliesmakend te zijn en toch een aanzienlijke brutowinstmarge te hebben. Dit scenario kan zich voordoen als gevolg van de structuur van de kosten en uitgaven van het bedrijf. Laten we dit illustreren aan de hand van, in dit geval, Marvell Technology:


  1. Brutowinstmarge: De brutowinstmarge geeft aan hoeveel procent van de omzet overblijft na aftrek van de kosten die direct verbonden zijn aan de productie van de goederen of diensten (de kostprijs van de verkochte goederen, ofwel COGS). Een brutowinstmarge van 60% betekent dat Marvell 60% van elke omzetdollar overhoudt na het betalen van de directe productiekosten. Dit is een indicatie van efficiëntie in de productie en/of sterke prijsstelling van producten.

  2. Nettoverlies: Ondanks een sterke brutowinstmarge kan een bedrijf nog steeds een nettoverlies lijden. Dit komt doordat er andere operationele kosten zijn die buiten de COGS vallen. Deze kosten kunnen bestaan uit verkoop-, algemene en administratieve kosten (SG&A), onderzoek en ontwikkeling (R&D), afschrijvingen, en rentekosten. Voor een technologiebedrijf als Marvell kunnen de R&D-kosten bijvoorbeeld aanzienlijk zijn, gezien de noodzaak van voortdurende innovatie en ontwikkeling van nieuwe producten.

  3. Weg naar Winstgevendheid: Marvell's strategie om de nettoverliezen te verminderen en winstgevendheid te bereiken, kan gericht zijn op het verhogen van de omzet terwijl de operationele kosten en uitgaven onder controle worden gehouden of verminderd. Dit kan betekenen dat het bedrijf zijn omzet sneller laat groeien dan zijn kosten, of kostenbesparingen en efficiëntieverbeteringen doorvoert in zijn operaties.Groei- en Ontwikkelingsmogelijkheden

Marvell ziet aanzienlijke groeimogelijkheden, waaronder uitbreiding in de 5G-markt, ontwikkeling van nieuwe producten voor cloud computing en AI, en geografische expansie. Belangrijke acquisities, zoals die van Inphi Corporation, onderstrepen Marvell's streven naar uitbreiding van hun productaanbod en marktbereik.


Marvell staat echter ook voor uitdagingen zoals toenemende concurrentie, verstoringen in de toeleveringsketen en regelgevende wijzigingen. Het bedrijf hanteert risicobeheerstrategieën zoals diversificatie van het productportfolio en investeringen in onderzoek en ontwikkeling om technologische en markttrends voor te blijven.


Wel is het feit dat het bedrijf nog geen winst maakt erg belangrijk centraal te houden in de waardering, zelf ben ik dan ook nog terughoudend wat betreft dit aandeel. Citi lijkt er daarentegen vertrouwen in te hebben dat deze winstgevendheid snel zal volgen.Conclusie

De halfgeleidermarkt blijft dynamisch en competitief, met belangrijke spelers die verschuiven en groeien in verschillende segmenten. Marvell's opkomst als de topkeuze bij Citi en de vooruitzichten voor Universal Display benadrukken de voortdurende evolutie in deze sector. Beleggers en industrie-analisten zullen de ontwikkelingen nauwlettend volgen om te begrijpen hoe deze veranderingen de marktdynamiek en toekomstige groeikansen zullen beïnvloeden.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!