top of page

Aardverschuiving in ETFs - Indexering is veranderd

Bijgewerkt op: 22 mrt. 2023

Afgelopen vrijdag zijn grote krediet en analisten bureaus zoals MSCI en S&P bezig met het aanpassen van hun index weging. Alle ETFs die deze indexen volgen hebben dan ook hun ETFs en dus hoe het geld doorstroomt moeten wijzigen.


Target, Dollar General en Dollar Tree hebben zich verplaatst van "Consumer Discretionary " naar basisgoederen, waar ze zich bij Walmart hebben gevoegd. Dit is inmiddels een enorm sector geworden.

Mensen hebben zich weleens afgevraagd waarom Visa, Mastercard en Paypal, hoewel ze financiële bedrijven lijken, eigenlijk als tech werden vermeld. Dit is inmiddels veranderd. Visa, Mastercard en Paypal, samen met enkele andere bedrijven, zijn naar de financiële sector verplaatst.

Hierdoor is de technologie iets kleiner geworden en de financiële sector iets groter. Hoewel technologie in de echte wereld een steeds grotere rol speelt in bedrijven en huishoudens, verandert de samenstelling op de beurs, zoals in de S&P 500 Index. Sinds 1990 herziet de indexaanbieder de sectoren in de index jaarlijks om deze af te stemmen op economische veranderingen. Inmiddels zijn heel veel Tech bedrijven van 15 jaar geleden, dusdanig in ons leven verwerkt dat een visa bijvoorbeeld geen Tech bedrijf is maar een financiële instelling.

Hoewel het als een technische aangelegenheid klinkt, is er een groep beleggers die hun portefeuille baseren op sectoren. In 2018 leidde de introductie van de communicatiedienstensector en het opofferen van de telecomsector tot aanzienlijke verschuivingen. Deze keer krijgt ongeveer 4% van de marktwaarde van de S&P 500 een nieuw label. Hierdoor krimpt de technologiesector in de index, en het gewicht van giganten zoals Apple en Microsoft neemt toe tot bijna 50%. Bedrijven zoals Visa, Mastercard en PayPal verhuizen naar de financiële sector.


De Impact


Dertig jaar geleden zou dit onderwerp voornamelijk relevant zijn geweest voor academici en niet zozeer voor anderen.


Dat veranderde met de opkomst van indexbeleggen en exchange-traded funds (ETF's).

Momenteel is er $6000 Miljard rechtstreeks geïndexeerd aan enkel de S&P 500, de grootste van alle indexen qua geld inflows. Er zijn nog duizenden miljarden meer die indirect geïndexeerd zijn. Met andere woorden, veel fondsen gebruiken de S&P als benchmark en proberen hun rendementen te evenaren zonder licentiekosten te betalen aan Standard & Poor's.


Hoe dan ook, $6000 Miljard is een aanzienlijk bedrag. Het vertegenwoordigt ongeveer 18% van de totale marktkapitalisatie van de S&P 500.


En dat is slechts de S&P 500. Er zijn duizenden indexen die de aandelen- en obligatiemarkten op talloze manieren opsplitsen en analyseren.


Exchange-Traded Funds (ETF's), die 30 jaar geleden werden geïntroduceerd, stellen beleggers in staat om deze indexen aan te schaffen in een kostenefficiënte, fiscaal gunstige structuur die als een aandeel kan worden verhandeld op de beurs. De ETF-sector in de VS alleen al is ongeveer $7000 miljard waard, waarvan het merendeel in passieve (geïndexeerde) fondsen.


De uitgevers van deze ETF's (zoals BlackRock, Vanguard, State Street, Schwab en enkele anderen) bezitten meestal niet de indexen die aan de basis liggen van de ETF's. Ze hebben licenties voor die indexen van indexaanbieders. De grootste zijn Standard & Poor's, MSCI en FTSE Russell (dat eigendom is van de London Stock Exchange Group).


Hier is de huidige weging.


In een recent interview op Amerikaanse TV, benadrukte Dan Draper, de CEO van S&P, het belang van het zorgen dat de indices relevant blijven door te reflecteren op veranderingen in consumentenvraag en marktstructuur.


Daarnaast is het opmerkelijk dat de mensen die bepalen wat er in deze indices wordt opgenomen, namelijk indexaanbieders en niet fondsbeheerders, in de huidige tijd van index-gekoppelde fondsen zeer invloedrijk zijn geworden.
LEES OOK:

2 opmerkingen

2 Comments


Rabi Safi
Rabi Safi
Mar 29, 2023

😀

Like

interessante column

Like

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..