top of page

Wat is een ETF?

Bijgewerkt op: 26 mrt.

Wat is een ETF? ETF staat voor exchange traded fund. Je koopt eigenlijk een mandje vol aandelen dat voor de rest geautomatiseerd voor je belegt. Passief gemanaged, met beheerkosten, maar veel lager dan een actief gemanaged fonds door echte mensen. Een ETF is op dezelfde manier verhandelbaar als een aandeel. Hierdoor kan je heel eenvoudig spreiding in je portfolio creëren zonder je blauw te betalen aan kosten. Een ETF wordt ook wel tracker of indextracker genoemd en is een beursgenoteerd fonds dat een index volgt. Simpel gezegd koop je met een ETF in een keer alle aandelen uit een index, bijvoorbeeld de AEX, AMX of een wereldaandelen-index.


Uitgevers van ETF's


Het begon allemaal in Amerika met Vanguard. Het is daar heel normaal om voor je oude dag te zorgen. Iedereen zijn eigen losse aandelen laten kiezen is vaak niet zo succesvol voor een hoop mensen. Hierdoor zijn er fondsen ontstaan. Managers van fondsen deden het vaak slechter dan de index zelf, meestal doordat er een hoop kosten aan verbonden zijn. Zo is de ETF ontstaan, passief gemanaged. Bekende uitgevers van een ETF's zijn:

  • iShares

  • Vanguard

  • VanEck (Nederlands)

  • WisdomTree


UCITS


UCITS staat voor Undertakings for Collective Investment in Transferable Securities. De term verwijst naar een richtlijn van de Europese Unie (EU). Hierin staat aan welke eisen een in de EU gevestigd beleggingsfonds moet voldoen om verkocht te mogen worden in alle EU-landen. De UCITS-richtlijn heeft als doel beleggingsrichtlijnen in Europa te vereenvoudigen.

In 2008 is er veel fraude geweest in fondsen waardoor er maatregelen zijn getroffen. Als je UCITS in een ETF titel ziet staan weet je dat het voldoet aan de Europese richtlijnen.


Dividend ETF (distributing of accumulating)


Er is nogal wat verwarring over het dividend bij een ETF. Men heeft de indruk dat je met een ETF geen recht zou hebben op dividend van de in de ETF opgenomen aandelen. Wanneer een bedrijf dat in een ETF is opgenomen dividend uitkeert, krijg je als belegger dit dividend.


Er zijn twee manieren om het dividend te 'ontvangen':


  • Één - Je wil elk kwartaal inkomen uit je portefeuille genereren. Ga voor distributing ETF's. Ze storten het geld rechtstreeks op je beleggingsrekening, waar je het van kunt opnemen om te besteden aan wat je zou willen.

  • Twee - Je wilt je toekomstige investeringsrendement maximaliseren. Accumulating ETF's is dan de beste keuze omdat ze je inkomsten automatisch en zonder extra kosten opnieuw in het fonds investeren. Dit verhoogt je rendement, bespaart je tijd en transactiekosten.


Dividendlekkage bij ETFs


Dividendlekkage komt doordat verschillende landen verschillende dividendbelastingtarieven hebben. Het Nederlandse dividendbelastingtarief is 15%.

Afhankelijk van het eventuele belastingverdrag tussen Nederland (als jij hier woont) en het land waar dividendbelasting wordt ingehouden, wordt er soms meer dan het Nederlandse dividendbelastingtarief (15%) ingehouden. Wanneer jij dit verschil niet kan terugkrijgen via de belastingaangifte, dan spreken je van dividendlekkage.


Om dit te voorkomen moet de ETF in Nederland gevestigd zijn en hebben ze fiscaal gezien de status van Fiscale Beleggingsinstelling (FBI). De ETF's van VanEck hebben dat bijvoorbeeld. Via een FBI kan jij je dividendbelasting terugvragen bij je IB-aangifte. Als dat niet kan moet je rekenen op 0,20% a 0,30% lekkage.


Sommige mensen rekenen bovenop de TER van een fonds nog een percentage voor het dividendlek, zodoende heb je een betere benadering van wat een fonds nu echt voor je kost. Het is best lastig om de dividendlekkage zelf te berekenen. Van de grotere ETF's heeft iemand het vast al voor je gedaan en met een google search ben je al snel geholpen! Klik hier om 4 goede All World ETFs te bekijken.


DEGIRO kernselectie


DEGIRO heeft een lijst met ETF's geselecteerd waar je zonder transactiekosten in kan beleggen. Het is een lange lijst, neem alles op je gemak door: https://www.degiro.nl/data/pdf/DEGIRO_Trackers_Kernselectie.pdfKlik hier om 4 goede all world ETFs te bekijken!


Klik hier om 10 goede Tech ETFs te bekijken!Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page