top of page

Warren Buffet vergelijkt opkomst AI met nucleaire wapens, dit is waarom

In het kort:

  • Warren Buffett vergelijkt de opkomst van kunstmatige intelligentie met de ontwikkeling van nucleaire wapens, benadrukkend dat AI zowel een enorm potentieel als een keerzijde heeft.

  • Tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Berkshire Hathaway benadrukte Buffett de risico's van AI-scams, die volgens hem de 'groei-industrie van alle tijden' kunnen worden.

  • Berkshire Hathaway rapporteerde een daling van 64% in kwartaalwinst, terwijl de operationele winst met 39% steeg, voornamelijk door de prestaties van verzekeringsmaatschappijen.


Warren Buffett, de legendarische belegger en CEO van Berkshire Hathaway, heeft recentelijk zijn zorgen geuit over de snelle opkomst van kunstmatige intelligentie, en deze vergeleken met de ontwikkeling van nucleaire wapens tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze opmerkingen kwamen tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Berkshire Hathaway, die plaatsvond zonder Charlie Munger, Buffett's langdurige partner die eind vorig jaar overleed.


We weten allemaal wat de impact van AI in de aandelenmarkt is geweest, met bedrijven als Nvidia en Meta Platforms die enorme winsten hebben geboekt door de AI-golf. Deze bedrijven hebben respectievelijk stijgingen van 507% en 275% gezien sinds eind 2022. Deze explosieve groei toont aan hoe beleggers gokken op het potentieel van AI om hogere winsten te genereren.


Buffett's vergelijking is niet min. hij benadrukt de potentieel verwoestende impact van AI als deze niet goed wordt beheerd. Hij erkent zowel het enorme potentieel voor vooruitgang als de significante risico's, inclusief de mogelijkheid van AI-scams, die hij bestempelt als een potentieel groeiende industrie. Net zoals nucleaire wapens, die oorspronkelijk werden ontwikkeld voor nationale veiligheid maar ook de potentie hebben om vernietiging op massale schaal te veroorzaken, bezit AI het vermogen om zowel te innoveren als schadelijk te zijn. Buffetts angst voor AI ligt voornamelijk in het feit dat het volgens hem niet meer te stoppen zal zijn zodra we eenmaal te ver zijn gegaan in de ontwikkeling ervan.


Een specifiek punt van zorg voor Buffett zijn de zogenaamde AI-scams. Deze vormen van bedrog gebruiken geavanceerde technologieën zoals deepfake en stem-kloning om personen te misleiden. Buffett benoemde deze als potentieel "de groei-industrie van alle tijden." Het feit dat iemand een overtuigende deepfake van hemzelf kon maken, illustreert de dreiging die deze technologieën vormen, zelfs voor individuen die goed op de hoogte zijn van de risico's.


Warren Buffett over het gevaar van AI scams:


De vergadering was ook een gelegenheid om kennis te maken met de volgende generatie leiders van Berkshire, waaronder Ajit Jain en Greg Abel. Buffett heeft duidelijk gemaakt dat Abel de volgende CEO zal zijn, en heeft zijn vertrouwen uitgesproken in Abel's vermogen om zowel de operationele bedrijven als de investeringsportefeuille te beheren.


Ondanks zijn eigen terughoudendheid over AI, ook als het gaat om investeren, is het duidelijk dat technologie, waaronder AI, een steeds belangrijkere rol zal spelen in de toekomstige strategieën van bedrijven wereldwijd. Buffett blijft voor nu vasthouden aan zijn strategie gebaseerd op het investeren in waardeaandelen, voornamelijk gefocust op nutsvoorzieningen en basisbehoeften, met als technologische zet uiteraard nog wel de enorme positie in Apple aandelen. Dit maakt het portfolio, wat betreft de investeringen in nutsvoorzieningen, beter bestand tegen recessies, maar we zien ook duidelijk dat explosieve stijgingen zoals in de AI industrie maar weinig terug te zien in Buffett´s portfolio.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Comments


Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..