top of page

Waarom de Markt Op Het Punt Staat Om Verder Op Te Stijgen

In het kort:

  • Tom Lee ziet optimistische tekenen ondanks de recente tegenslagen in de markt.

  • Verwachte afname van inflatie en een aankomend scala aan economische rapporten bieden hoop.

  • Historische gegevens suggereren een positieve beweging na de Jackson Hole toespraak.

Augustus is traditioneel een maand van volatiliteit op de aandelenmarkten, en dit jaar is geen uitzondering. De zorgen van beleggers zijn talrijk, van zwakke economische gegevens uit China tot stijgende rendementen. Maar volgens Tom Lee, het hoofd van onderzoek bij Fundstrat, zouden beleggers zich klaar moeten maken voor een spoedige opwaartse verschuiving.


Lee's mening wordt niet lichtvaardig gegeven; het komt voort uit een grondige analyse van de huidige marktsituatie. Hij gelooft dat ondanks de stijgende rente, de aandelenmarkten op het punt staan om te divergeren. Dit betekent dat aandelen zich voorbereiden op een scenario waarin de rente mogelijk hun piek bereikt. Deze visie is een berekende gok, en het is gebaseerd op de waarneming dat de laatste stijging van de rentevoeten niet een groot invloed zal hebben op aandelen.


Bovendien wijst Lee op aankomende gegevens die waarschijnlijk een afname van de inflatie zullen laten zien. Er zijn verschillende anekdotische verslagen die wijzen op een afnemende inflatie, en de komende week zal een reeks economische rapporten publiceren, waaronder het rapport over de werkgelegenheid in augustus en de persoonlijke consumptie-uitgaven. Als deze rapporten de afnemende inflatie bevestigen en tevens een verzachtende arbeidsmarkt laten zien, dan zou dit het ideale scenario zijn voor een stijging van de aandelenprijzen.


Daarnaast heeft Lee nog een ander interessant punt: aandelen hebben historisch gezien de neiging om te stijgen na de Jackson Hole-toespraak. Hij merkte op dat sinds 2003 er zeven gelegenheden waren waarbij de S&P 500 lager was in de twee weken voorafgaand aan het jaarlijkse symposium van de centrale bank. Na de toespraak stegen de aandelen zes van die zeven keer. Het enige uitzonderingsjaar was 2022, toen er zeer agressieve uitspraken werden gedaan door de leider van de centrale bank.Wat betekent dit alles voor beleggers? Eenvoudig gezegd, het suggereert dat ondanks de "augustus slordigheid", zoals Lee het noemde, de stiermarkt nog steeds intact is. De recente dip is mogelijk slechts een tijdelijke hobbel op de weg naar verdere groei.


Een laatste punt dat in overweging moet worden genomen, is het algemene sentiment in de markt. Hoewel er momenteel veel onzekerheid is, hebben markten de neiging om op langere termijn vooruit te kijken. Beleggers zouden er goed aan doen om niet te verstrikt te raken in de dagelijkse schommelingen, maar in plaats daarvan het grotere plaatje te zien.


Concluderend, terwijl de markt volatiel blijft, biedt de analyse van Tom Lee een bemoedigend perspectief voor degenen die bereid zijn om risico's te nemen en te investeren met een langetermijnvisie. Het is een tijd van onzekerheid, maar ook een tijd van grote mogelijkheden.

Wil je meer lezen?

Abonneer je op debelegger.nl om deze exclusieve post te kunnen blijven lezen.