top of page

Waarom Alphabet daalt na goede kwartaalcijfers

In het kort:

  • Alphabet wist in het vierde kwartaal een omzetgroei van 13% (YoY) te realiseren, waarbij zowel de omzet als de winst per aandeel beter waren dan de verwachtingen van analisten.

  • Ondanks de algehele groei, vielen de advertentie-inkomsten tegen. Dit heeft vragen opgeroepen over potentiële onderliggende uitdagingen.

  • Google Cloud blijft een sterke groei-motor voor het bedrijf met een omzetstijging van ruim 26%.

Vandaag maakte ook Alphabet (Google) haar kwartaalcijfers bekend en het bedrijf wist de verwachtingen van analisten te overtreffen. Google rapporteerde een omzet van $86,31 miljard - een groei van 13% YoY - ten opzichte van een voorspelde omzet van $85,33 miljard. Ook wat betreft de winst per aandeel deed Alphabet het beter dan verwacht. Het bedrijf noteerde een winst per aandeel van $1,64, terwijl analisten rekende op een winst van $1,59 per aandeel. Ondanks dat Google het een stuk beter deed dan werd verwacht, daalt het aandeel met ruim 4% in de nabeurs. Wat is hier precies de reden voor?


Dit heeft voornamelijk te maken met de advertentie-inkomsten. Het advertentie-segment vormt de ruggengraat van Alphabet's businessmodel, met een bijzonder prominente rol voor Google Search en YouTube. Analisten hadden gehoopt op een omzet van $65,94 miljard uit dit segment, maar Alphabet wist dit niet waar te maken en kwam uit op $65,52 miljard.


Deze (kleine) dip in de advertentie-inkomsten roept meteen vragen op bij beleggers en analisten over de mogelijke onderliggende oorzaken. Het kan bijvoorbeeld wijzen op een verzadiging van de markt of dalende marketinguitgaven van bedrijven. Het is ook mogelijk dat Alphabet te kampen heeft gehad met verhoogde concurrentie van andere digitale advertentieplatformen (zoals The Trade Desk) of dat er zelfs weer een vertraging komt in de wereldwijde advertentiemarkt.


Toch is het zeker niet allemaal somber nieuws voor Alphabet. Google Cloud, het segment waarin ze concurreren met zwaargewichten zoals Amazon Web Services en Microsoft Azure, blijft positief verrassen met een groei van ruim 26% in het vierde kwartaal. Dit resulteerde in een operationele winst van $864 miljoen, een forse verbetering na een verlies van $186 miljoen het jaar ervoor.


CEO Sundar Pichai heeft een duidelijke focus op investeringen in AI en de integratie van nieuwe generatieve AI-tools in enkele van Google's belangrijkste producten. Als onderdeel van deze strategische verschuiving kondigde het bedrijf aan dat het door zal gaan met het verlagen van kosten op andere gebieden, waaronder het ontslaan van meer personeel bovenop de 12.000 banen die al waren geschrapt, wat neerkomt op ongeveer 6% van de werknemers.


Iets dat opvalt zijn YouTube's lager dan verwachte resultaten terwijl de advertentiemarkt weer in een opleving zit. Dit is mogelijk een teken van toenemende concurrentie en zelfs verzadiging in de markt voor digitale (video)advertenties. Ondertussen blijft Google gelukkig wel innoveren met de lancering van het grootschalige taalmodel Gemini, dat beschikbaar wordt gesteld aan klanten via Google Cloud.


De Vooruitzichten

Ondanks de gemengde resultaten blijft het toekomstperspectief voor Alphabet rooskleurig met een aanhoudende dominantie in de markt van zoekmachines en significant marktaandeel in andere sectoren - vooral met YouTube en Google Cloud. Het is duidelijk dat AI de nieuwe sector is waar het bedrijf vol op inzet, en de grote investeringen zouden de technologische voorsprong van Alphabet in de komende jaren hopelijk kunnen versterken.

Als de digitale reclamemarkt zich nog meer zal herstellen en de cloud-tak blijft groeien, zouden de korte termijn tegenvallers van het bedrijf weleens snel vergeten kunnen zijn. Beleggers en analisten zullen daarnaast goed letten op hoe de nieuwe investeringen in AI zullen bijdragen aan zowel de top- als de bottomline van het bedrijf. Met het monopolie van de zoekmachine, uitgebreide data en geavanceerde technologie, lijkt Alphabet vrij goed gepositioneerd om te blijven innoveren en domineren.


Tot slot is het nog belangrijk om de juridische kant van Google in de gaten te houden. Alphabet moet vandaag de dag navigeren door een steeds complexer wordend landschap, met antitrust-onderzoeken en toenemende privacyzorgen die de manier waarop het bedrijf opereert enorm kunnen beïnvloeden. Het bedrijf is recentelijk weer verstrengeld in een aantal grote rechtszaken en de uitkomst hiervan kan een grote impact hebben. Dit is een van de belangrijke risicofactoren waarmee het bedrijf moet dealen en het is belangrijk om ook dit goed mee te nemen als belegger. Met het oog op de huidige kwartaalcijfers lijkt er echter nog weinig aan de hand en is er misschien wel reden voor wat voorzichtig optimisme.

Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar Michiel@debelegger.nl

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!