top of page

Het verhaal achter de 400% stijging in omzet van Vinfast

In het kort:

  • VinFast, een Vietnamese elektrische voertuigfabrikant, meldde een groei van meer dan 400% in de leveringen van elektrische voertuigen (EV's) in het tweede kwartaal van 2023 in vergelijking met het eerste kwartaal van het jaar.

  • Deze groei was grotendeels te wijten aan verkopen aan een aanverwante partij, namelijk Green and Smart Mobility (GSM), een taxibedrijf dat eigendom is van VinFast's moederbedrijf, Vingroup.

  • De eigenaar van Vingroup, Pham Nhat Vuong, controleert bijna 99,7% van de VinFast-aandelen, wat heeft geleid tot volatiliteit in de aandelenkoers van VinFast.

VinFast's Explosieve Groei in EV-leveringen in Q2

VinFast, de opkomende Vietnamese fabrikant van elektrische voertuigen (EV's), heeft onlangs aangekondigd dat de leveringen van hun EV's in het tweede kwartaal van 2023 met maar liefst 435% zijn gestegen ten opzichte van het eerste kwartaal van dat jaar. Dit nieuws, dat op het eerste gezicht indrukwekkend lijkt, heeft echter een belangrijke kanttekening.

Van de in totaal 11.315 geleverde EV's in de eerste helft van het jaar, werden er maar liefst 7.310 geleverd aan Green and Smart Mobility (GSM), een taxibedrijf dat eigendom is van VinFast's moederbedrijf, Vingroup. GSM werd opgericht om het gebruik van de elektrische auto's en scooters van VinFast in Vietnam te promoten en begon zijn activiteiten in april van dit jaar.


De dominante rol van Pham Nhat Vuong

Deze groei in EV-leveringen lijkt indrukwekkend, maar het onthult ook een interessant aspect van VinFast's bedrijfsstructuur. Bijna 99,7% van de aandelen van VinFast wordt gecontroleerd door Pham Nhat Vuong, de voormalige voorzitter van Vingroup, die ook het moederbedrijf van VinFast is. Vuong bezit ongeveer 51% van de aandelen van Vingroup en is momenteel voorzitter van de raad van bestuur van VinFast.

Van de 11.315 geleverde voertuigen werden er meer dan 60% effectief aangeschaft door Vingroup zelf. Dit geeft aan dat VinFast sterk afhankelijk is van interne transacties binnen de Vingroup-familie, wat tot volatiliteit in de aandelenkoers heeft geleid.De risico's van investeren in VinFast

De aandelenkoers van VinFast is de afgelopen maand sterk schommelend geweest, met pieken die het bedrijf tijdelijk waardeerden op een bedrag dat twee keer zo hoog was als de gecombineerde waarde van Ford en General Motors. De volatiliteit in de aandelenkoers wordt gedeeltelijk toegeschreven aan het feit dat slechts 0,3% van de aandelen momenteel beschikbaar is voor handel op de openbare markt.


Conclusie

Hoewel VinFast indrukwekkende aantallen elektrische voertuigen heeft geleverd, werpt de afhankelijkheid van interne transacties binnen de Vingroup-groep vragen op over de duurzaamheid van hun groei op de lange termijn. De financiële prestaties van het bedrijf en de volatiliteit van hun aandelenkoers blijven onderwerp van discussie, wat investeerders dwingt om voorzichtig te zijn bij het overwegen van investeringen in VinFast.

Wil je meer lezen?

Abonneer je op debelegger.nl om deze exclusieve post te kunnen blijven lezen.

留言

無法載入留言
似乎有技術問題。請重新連線或重新整理頁面。

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..