Waarom investeren energie giganten extra in fossiele brandstof?
In het kort:
Exxon en Chevron investeren fors in fossiele brandstoffen via miljardenovernames van oliemaatschappijen zoals Pioneer en Hess.
Ze baseren hun strategie op de verwachting van voortdurende wereldwijde vraag naar olie en gas, met name in opkomende economieën, en profiteren van geopolitieke kansen en flexibiliteit bij het ontginnen van snel winbare olievoorraden.
Deze beslissingen staan haaks op de visie van het Internationaal Energie Agentschap, dat de onomkeerbaarheid van de verschuiving naar schone energie benadrukt, wat de toekomst van de energie-industrie onzeker maakt.
In het nieuws van de afgelopen weken zijn twee enorme deals op het gebied van fossiele brandstoffen naar voren gekomen. Exxon Mobil kondigde aan dat het oliebedrijf Pioneer Natural Resources zal overnemen voor maar liefst $59,5 miljard in aandelen, gevolgd door Chevron, dat een vergelijkbare beweging maakte door Hess voor $53 miljard in aandelen te verwerven.
De afwijkende visie van Exxon en Chevron
Deze aankondigingen van Exxon en Chevron staan haaks op het recente rapport van het Internationaal Energie Agentschap (IEA), dat voorspelt dat de wereldwijde vraag naar steenkool, olie en aardgas tegen 2030 een recordhoogte zal bereiken. Uitvoerend directeur Fatih Birol van de IEA gaf in september al aan dat de verschuiving naar schone energie onomkeerbaar is. Birol benadrukte dat het niet de vraag is óf dit zal gebeuren, maar hoe snel deze overgang zal plaatsvinden.
De oliegiganten Exxon en Chevron lijken zich echter voor te bereiden op een andere toekomst dan die welke het IEA schetst. Zij zien geen einde aan de vraag naar olie in de nabije toekomst. Dit werd bevestigd door Larry J. Goldstein, voormalig president van de Petroleum Industry Research Foundation, die stelde dat deze bedrijven toegewijd zijn aan de industrie, productie, reserves en investeringen op de lange termijn. Volgens hem zal de vraag naar olie nog minstens de komende 20 tot 25 jaar op een aanzienlijk niveau blijven.
Groeiende investeringen in schone energie
Het wereldwijde momentum voor schone energie groeit gestaag. In 2023 zal er naar schatting $2,8 biljoen worden geïnvesteerd in de wereldwijde energiemarkten, waarvan $1,7 biljoen naar schone technologieën zal gaan. Ondanks deze trend blijft er meer dan $1 biljoen geïnvesteerd worden in fossiele brandstoffen, zoals steenkool, gas en olie.
De aanhoudende vraag naar olie en gas binnen de context van groeiende belangstelling voor schone energie kan worden toegeschreven aan de bevolkingsgroei over de hele wereld, vooral in opkomende economieën in Afrika, Azië en Latijns-Amerika.
Deze regio's maken een economische groei door, en olie en gas blijven relatief goedkope en eenvoudig te vervoeren energiebronnen. De adoptie van duurzame energiebronnen kan in deze opkomende economieën te kostbaar zijn, iets waar Exxon en Chevron wellicht op in willen spelen.
Rol van elektrische voertuigen en geopolitieke druk
Ondanks de opkomst van elektrische voertuigen, blijft olieconsumptie wereldwijd hoog. Vooral in sectoren zoals de petrochemie, luchtvaart en zwaar transport wordt nog steeds gebruik gemaakt van fossiele brandstoffen.
Daarnaast speelt geopolitieke druk een rol in de strategieën van Exxon en Chevron. Europese olie- en gasmaatschappijen staan onder toenemende druk om strenge emissieregels te volgen, terwijl de Verenigde Staten waarschijnlijk niet dezelfde regelgeving zullen opleggen aan de olie- en gasbedrijven in eigen land.
Exxon en Chevron investeren in uitbreiding van hun bezittingen, terwijl Europese maatschappijen hun wereldwijde reserves mogelijk zullen afstoten als gevolg van wijzigingen in het Europese beleid. Ze lijken ook te wedden op het feit dat de binnenlandse politiek in de Verenigde Staten geen aanzienlijke nieuwe klimaatbeleidsmaatregelen zal opleggen, specifiek gericht op het beperken of verbieden van de binnenlandse productie van olie en gas.
Deze bewegingen worden aangedreven door de groeiende Amerikaanse nationale schuld, wat naar verwachting tot druk zal leiden op alle vormen van overheidssteun voor bijvoorbeeld verduurzaming. Grote financiële oliemaatschappijen zullen naar verwachting beter bestand zijn tegen deze veranderingen dan kleinere bedrijven.
Bovendien bieden sancties tegen door de staat gecontroleerde olie- en gasbedrijven in landen als Rusland, Venezuela en Iran Exxon en Chevron geopolitieke kansen. Ze hopen wellicht dat eventuele markttekorten als gevolg van geopolitieke druk door hun eigen productie kunnen worden opgevuld, zelfs als de wereldwijde vraag naar olie in het algemeen wordt verminderd door decarbonisatie beleid.
Belang van snel aan te boren olievoorraden
De bekende olievoorraden worden steeds waardevoller nu Europese en Amerikaanse overheden de exploratie van nieuwe olie- en gasvoorraden willen beperken. Bedrijven zoals Pioneer en Hess hebben aantrekkelijke, goed gevestigde olie- en gasreserves die het potentieel bieden voor significante uitbreiding en diversificatie voor Exxon en Chevron.
Olie- en gasreserves die snel op de markt kunnen worden gebracht, zijn ideaal voor productie in onzekere tijden rond de energietransitie. Dit verklaart de overname van Pioneer door Exxon, die Exxon meer toegang gaf tot "tight oil," oftewel olie gevonden in schalie gesteente, in het Permian-bekken.
Kortom, Chevron en Exxon richten zich op het verminderen van kosten en uitvoeringsrisico's door het aandeel van kort cyclische Amerikaanse schalie voorraden in hun portefeuille te vergroten. Dit geeft olie- en gasbedrijven meer flexibiliteit om te reageren op schommelingen in de olie- en gasprijzen, wat aantrekkelijk is in de huidige volatiele prijsomgeving.
Chevron's overname van Hess biedt het bedrijf ook toegang tot Guyana, een land in Zuid-Amerika, dat wenselijk is vanwege de "lage kosten, dicht bij huis" en een vruchtbare productieregio.
Conclusie
De keuzes van Exxon en Chevron om sterk te blijven investeren in fossiele brandstoffen ondanks de groeiende belangstelling voor schone energie weerspiegelen hun visie op de toekomst van de energie-industrie.
Terwijl de wereld steeds meer streeft naar duurzame oplossingen, lijken deze bedrijven vastbesloten te zijn om te blijven voorzien in de wereldwijde vraag naar olie en gas. De komende jaren zullen onthullen welke visie uiteindelijk zal zegevieren in de evoluerende energie-arena.
Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl
Comments