top of page

Dit zijn de uitdagingen voor MongoDB

In het kort:

  • MongoDB rapporteerde een Q1 FY25 omzetgroei van 22% naar $450,6 miljoen, maar verlaagde de vooruitzichten voor FY25 vanwege trage Atlas-consumptiegroei.

  • De winstprognose voor FY25 werd verlaagd van $193 miljoen naar $175 miljoen, door zwakkere jaar-op-jaar consumptie en een tragere pijplijn voor meerjarige deals.

  • De strategische focus ligt op het winnen van enterprise-accounts en het innoveren van genAI-producten om marktaandeel te vergroten.

Software as a Service (SaaS) is een van de meest invloedrijke industrieën in het huidige technologische tijdperk. SaaS maakt het mogelijk voor bedrijven om toegang te krijgen tot gespecialiseerde software zonder zware investeringen in hardware. Dit model heeft geleid tot een explosieve groei van cloud-gebaseerde oplossingen in diverse sectoren. SaaS-bedrijven, zoals MongoDB, profiteren van deze trend door bedrijven te voorzien van essentiële tools die de productiviteit verhogen en kosten verlagen.


MongoDB (NASDAQ: MDB) heeft recentelijk zijn resultaten voor het eerste kwartaal van boekjaar 2025 (Q1 FY25) bekendgemaakt. Hoewel de inkomsten met 22% op jaarbasis zijn gestegen en de verwachtingen zijn overtroffen, zijn de aandelen met meer dan 20% gedaald. Dit komt doordat het bedrijf zijn omzetprognose voor het fiscale jaar 2025 (FY25) heeft verlaagd van 14% naar 12%. Dit nieuws heeft geleid tot een daling van 24% in de aandelenkoers sinds het begin van het jaar, waarbij beleggers bezorgd zijn over de langzamere groei van Atlas-consumptie en de margedruk die hiermee gepaard gaat.


De aandelenkoers van MongoDB sinds de beursgang:

Bron: Macrotrends


Voor het eerste kwartaal rapporteerde MongoDB een omzetgroei van 22% op jaarbasis, tot $450,6 miljoen. De omzet van Atlas, het vlaggenschip van het bedrijf, vertegenwoordigde 70% van de totale omzet en groeide met 32% op jaarbasis. Ondanks deze positieve cijfers werd de vooruitzichten voor het gehele boekjaar verlaagd, met een verwachte omzet van $1,89 miljard in plaats van de eerder voorspelde $1,91 miljard.


De omzet(groei) van MongoDB sinds de beursgang:

Bron: Macrotrends


De winstprognose voor FY25 werd ook aangepast, met een verwachte non-GAAP bedrijfswinst van $175 miljoen, een daling ten opzichte van de eerder verwachte $193 miljoen. Deze neerwaartse bijstelling wordt toegeschreven aan een zwakkere jaar-op-jaar consumptie van Atlas en een tragere pijplijn voor meerjarige Enterprise Advanced (EA) deals.


MongoDB, bekend om zijn NoSQL-databases, heeft te maken met een trage consumptiegroei van Atlas, het vlaggenschipproduct. Deze zwakte kan een negatief effect hebben op de rest van FY25, wat de verlaagde omzetprognose verklaart. Ondanks de omzetgroei in Q1, daalden de non-GAAP brutomarges van 76% naar 75% op jaarbasis, voornamelijk vanwege de groeiende bijdrage van Atlas aan de totale omzet. De daling in marges kan wijzen op lagere productprijzen om adoptie te stimuleren in een zeer competitieve markt.Daarnaast kampt MongoDB ook met uitdagingen door een zwakke macro-economische omgeving en de opkomst van generatieve AI (Gen AI). Hoewel de vraag naar IT-diensten en software volgens Gartner zou moeten groeien, lijkt de markt nog steeds terughoudend in het uitgeven van grote bedragen aan nieuwe technologieën. Dit kan deels worden toegeschreven aan de disruptieve aard van Gen AI, die softwareontwikkeling eenvoudiger maakt en bedrijven aanmoedigt om meer in-house te doen, wat ten koste kan gaan van externe oplossingen zoals MongoDB.


Ondanks de kortetermijnuitdagingen blijft MongoDB investeren in strategische groeigebieden. Het bedrijf richt zich op het binnenhalen en uitbreiden van grote enterprise-accounts, wat leidt tot een toename van het aantal klanten met een jaarlijkse terugkerende omzet (ARR) van $100.000. In Q1 FY25 steeg het aantal klanten met een ARR van $100.000 met 21% op jaarbasis tot 2137.


Daarnaast zet MongoDB sterk in op productinnovatie, met name op het gebied van generatieve AI (genAI). De nieuwe MongoDB AI Application Program (MAAP) brengt hyperscalers, modelproviders en genAI-frameworks samen om klanten te helpen sneller AI-gestuurde applicaties te bouwen. Deze focus op AI moet helpen om in de toekomst meer workloads binnen te halen en een cruciaal onderdeel van de AI-technologiestapel van klanten te worden.


Hoewel de Q1-resultaten boven de verwachtingen lagen, is er zorg over de margedruk door zwakkere unit-economics. De non-GAAP bedrijfswinstmarge daalde met 5% naar 7%, met een vlakke en nu afnemende negatieve netto winstmarge. De verwachte marges voor FY25 zijn verlaagd naar 9%, een afname ten opzichte van de eerder voorspelde 10%. De belangrijkste oorzaken zijn de lagere consumptiegroei van Atlas en een tragere pijplijn voor meerjarige EA-deals.


De nettomarge van MongoDB sinds de beursgang:

Bron: Macrotrends


Analisten blijven echter optimistisch over de toekomst van MongoDB. Het gemiddelde koersdoel van analisten voor het aandeel ligt op $329,58, wat een mooi opwaarts potentieel betekent ten opzichte van de huidige koers van $264. Dit optimisme wordt versterkt door de sterke vraag naar moderne database-oplossingen die MongoDB biedt. Clearbridge Investments benadrukte in hun Q4 2023 investeerdersbrief de leidende positie van MongoDB in de IT-sector en het potentieel voor verdere marktpenetratie.


De recente daling van MongoDB's aandelen en de verlaagde winst- en omzetprognoses voor FY25 wijzen op aanhoudende uitdagingen. De concurrentie van hyperscalers, vraagzwakte en de disruptieve impact van Gen AI zullen waarschijnlijk blijven bijdragen aan de volatiliteit. Hoewel het bedrijf strategische stappen onderneemt om op lange termijn te groeien, is het onwaarschijnlijk dat deze inspanningen op korte termijn significant rendement zullen opleveren. Als belegger doe je er goed aan om voorzichtig te blijven en de ontwikkeling van de Atlas-consumptie en de pijplijn voor EA-deals nauwlettend in de gaten te houden.


Gezien de hoge marktverwachtingen en de huidige uitdagingen, zal de volatiliteit naar verwachting aanhouden. Ondanks de positieve lange termijn vooruitzichten voor AI-gedreven groei, lijkt het onwaarschijnlijk dat deze kansen zich op korte termijn zullen vertalen in significante omzet. Dit maakt het aandeel momenteel minder aantrekkelijk voor beleggers die op zoek zijn naar onmiddellijke rendementen. Echter ben ik voor de midden-lange termijn en langere termijn zeer positief over het aandeel en de positie van MongoDB in de markt.Een van de belangrijkste redenen om optimistisch te zijn over MongoDB is de indrukwekkende omzetgroei. Het bedrijf realiseerde een gemiddelde jaarlijkse omzetgroei van 41,79% over de afgelopen drie jaar. Deze groei wordt aangedreven door voortdurende innovaties, zoals de uitbreiding van de markt met nieuwe mogelijkheden zoals vector search voor AI-toepassingen, streaming en real-time data-analyse.

Deze innovaties positioneren MongoDB als een essentieel platform voor moderne internetapplicaties en AI-gestuurde oplossingen. MongoDB is naar mijn mening hierdoor een bedrijf dat juist in een latere fase van de algemene AI ontwikkeling snel interessanter kan gaan worden, met die vooruitziende blik houd ik het aandeel dan ook juist nu goed in de gaten.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Commenti


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!