top of page

Dit is de reden achter de Bitcoin prijsstijging

In het kort:

  • Bitcoin doorbreekt de $47.000-grens voor het eerst sinds maart 2022 (buiten afgelopen januari) met de terugkeer van positiever marktsentiment.

  • Nieuwe spot Bitcoin ETFs, exclusief de bestaande Grayscale's GBTC, bezitten nu meer bitcoin dan MicroStrategy, met een totaal van meer dan 192.000 BTC.

  • De recente prijsstijging van bitcoin wordt toegeschreven aan inflows in spot ETFs, de aanstaande halving die optimisme wekt bij investeerders, en de algemene marktmomentum, met parallellen tussen bitcoin en technologieaandelen.


In een week waarin de cryptomarkt alle kanten op kan gaan, schoot Bitcoin ineens door de $47.000-grens alsof het niets was, een prestatie die we sinds maart 2022 niet meer hebben gezien. De digitale valuta, die meer ups en downs heeft gekend dan de gemiddelde achtbaan, is nu met 10% gestegen sinds woensdag, terwijl Ethereum volgt met een stijging van 9%.


De ETF-revolutie

Het lijkt erop dat de recent gelanceerde spot Bitcoin ETFs, met uitzondering van de oudgediende GBTC, een nieuwe gamechanger kan zijn. Ze hebben nu zelfs al meer bitcoins in handen dan MicroStrategy. Deze ETFs, die nog geen maand geleden werden gelanceerd, hebben al miljarden dollars aan investeerdersgeld aangetrokken, op zoek naar een stukje van de Bitcoin-taart. Dit is een duidelijk teken dat individuele en institutionele beleggers warmlopen voor Bitcoin, ondanks de kille crypto-winter van het afgelopen jaar.



De Mix van Factoren

De prijs van Bitcoin kan wellicht worden toegeschreven aan een cocktail van factoren; nieuwe inflows in de spot ETFs, de nabije halving die investeerders doet watertanden bij de gedachte aan mogelijke prijsstijgingen, en het algemene marktmomentum. Het is alsof Bitcoin en technologieaandelen dezelfde taal spreken - een soort financieel Esperanto. Met de S&P 500 die voor het eerst de 5.000 aantikt, lijkt het erop dat de risicobereidheid in de markt terug is.


Bitcoin ETF´s Groeien

De Spot Bitcoin ETF van BlackRock heeft zich ontpopt als de Usain Bolt onder de ETFs. Prestaties die de olympische gouden medailles van Bolt doen verbleken, want deze ETF behoort tot de crème de la crème, de top 0,02% wereldwijd, volgens Eric Balchunas van Bloomberg. Dit is een prestatie van formaat, temeer omdat BlackRock de start van de race miste door laat groen licht van de Securities and Exchange Commission (SEC), een entiteit die niet bekend staat om zijn snelheid, maar eerder om zijn vermogen om beslissingen vooral zo lang mogelijk uit te stellen.


In de Verenigde Staten schittert de BlackRock ETF in de top 0,16% volgens data van YCharts. Het feit dat BlackRock en Fidelity, met een respectievelijke instroom van $3,194 miljard en $2,519 miljard, de ladder blijven beklimmen en zich distantiëren van de concurrentie, spreekt boekdelen. Het toont niet alleen de immense trekkracht van deze financiële zwaargewichten, maar ook de onstilbare honger van beleggers naar Bitcoin-gerelateerde producten.



De Fidelity Bitcoin ETF doet ook niet onder voor zijn concurrenten, met een indrukwekkende instroom van $2,51 miljard, waardoor het de 8e plaats in de Verenigde Staten inneemt. Een positie die velen in de financiële wereld met groen van jaloezie zou doen bekijken.


Het interessante aan deze ontwikkeling is dat, hoewel BlackRock en Fidelity duidelijk aan kop gaan, er andere spelers zijn zoals ARK 21 Shares en Bitwise, met respectievelijk $683,7 miljoen en $663,6 miljoen aan beheerd vermogen. Dit toont aan dat er een breed veld is van deelnemers die allemaal proberen mee te verdienen aan deze Bitcoin-hype, echter lijken de winnaars van de ETF race al langzaam duidelijk te worden.


Wat misschien nog wel het meest opmerkelijke is, is dat deze prestaties des te indrukwekkender zijn gezien het feit dat de rest van de ETF-markt al vanaf 1 januari 2024 begon te tellen, terwijl de Spot Bitcoin ETFs pas op 11 januari lanceerden. Dit toont de ongekende trekkracht en het potentieel van Bitcoin in de ETF-markt, een markt die traditioneel wordt gedomineerd door aandelen, obligaties en grondstoffen.



Wat brengt de toekomst?

Wat blijft is de vraag: hoe duurzaam is deze rally? Zal Bitcoin blijven stijgen, of is dit slechts een tijdelijke opleving in een anders onvoorspelbare markt? Wat wel duidelijk is, is dat de cryptomarkt in zekere zin volwassener en meer gereguleerd wordt, met institutionele spelers die nu een hoofdrol spelen op het toneel.


Bitcoin, ooit de start van het wilde westen genaamd crypto van de financiële wereld, lijkt nu op weg naar een meer gerespecteerde toekomst. Maar zoals het altijd in de wereld van crypto zal blijven, is de enige zekerheid onzekerheid.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page