top of page

Worden dividend betalingen van Tech bedrijven het nieuwe normaal?

Bijgewerkt op: 8 feb.

In het kort:

  • Goldman Sachs analisten hebben na de verrassende dividendmededeling van Meta Platforms vorige week twee Tech giganten uitgekozen die ook verwacht worden dividend uit te gaan keren.

  • Meta Platforms kondigde zijn allereerste dividend aan met een kwartaaluitkering van 50 cent per aandeel, wat resulteerde in een recordtoename van de marktwaarde met $205 miljard op één dag.

  • Ondanks de voorkeur voor aandeleninkoopprogramma's in de techsector, wijst de toenemende trend van dividenduitkeringen door grote techbedrijven zoals Meta, Apple, Microsoft en Nvidia op een mogelijke verschuiving naar dividendbetalingen.

De recente manoeuvre van Meta Platforms heeft aandeelhouders positief verrast. De vraag is nu of we dit besluit van het uitkeren van dividend bij meer bedrijven kunnen gaan zien, als we Goldman Sachs mogen geloven in ieder geval wel. Wellicht staan we aan de vooravond van een gloednieuwe traditie onder de tech titanen: het uitkeren van dividenden.


Een Nieuwe Trend in Silicon Valley

Het is geen geheim dat de tech giganten van Silicon Valley bekend staan om hun Scrooge-achtige benadering als het gaat om het delen van hun schatkisten met de aandeelhouders. Maar, tijden veranderen blijkt maar weer met Meta die kortgeleden bekend maakte dividend uit te gaan keren aan haar aandeelhouders.



Na de verrassende aankondiging van Meta om aandeelhouders te verblijden met een kwartaaldividend van 50 cent per aandeel - wat resulteerde in een indrukwekkende sprong van meer dan 20% in de aandelenprijs en een toevoeging van $205 miljard aan de marktwaarde in slechts één dag! - hebben de analisten van Goldman Sachs nu voorspeld welke bedrijven mogelijk de volgende zullen zijn in dit rijtje.


Alphabet en Amazon, twee van de grote ´Magnificent Seven´ die nog geen dividend uitkeren, staan nu in de schijnwerpers. Met hun indrukwekkende omvang, stabiele winsten, en, niet te vergeten, hun vlezige winstmarges, lijken deze bedrijven rijp voor het uitkeren van dividend.


De Logica Achter de Dividenden

Waarom deze plotselinge verandering van hart bij tech giganten? De reden is simpel: aandelenprijzen reageren over het algemeen positief op dividendinitiaties en -verhogingen. Het uitkeren van dividenden wordt gezien als een teken van kracht en vertrouwen in toekomstige winstgroei, iets wat investeerders maar al te graag horen.


Bovendien breidt het uitkeren van dividenden het potentieel van een bedrijf uit om een breder scala aan investeerders aan te trekken, inclusief degenen die op zoek zijn naar inkomsten.


Maar laten we niet vergeten dat in de wereld van big tech, waar elke cent vaak opnieuw wordt geïnvesteerd in de volgende grote doorbraak, het uitkeren van dividenden een relatief nieuw concept is. In plaats van dividenduitkeringen gaven bedrijven zoals Alphabet en Amazon de voorkeur aan het terugkopen van aandelen, wat de aandelenprijs opdrijft zonder de langetermijnverplichtingen die gepaard gaan met dividenduitkeringen.



Een Toekomst met Dividenden?

Met Meta, Apple, Microsoft, en Nvidia die de weg wijzen, is de grote vraag nu: zullen Alphabet en Amazon volgen? Deze beweging naar dividenduitkeringen onder de tech elite zou niet alleen een zegen zijn voor aandeelhouders maar zou ook kunnen dienen als een baken van volwassenheid en stabiliteit in een sector die berucht is om zijn volatiliteit.


In de tussentijd zullen investeerders, gewapend met de inzichten van Goldman Sachs, nauwlettend toekijken hoe deze saga zich ontvouwt, hopend dat meer bedrijven het voorbeeld van Meta zullen volgen en besluiten om een deel van hun rijkdom te delen met diegenen die loyaal aan hun zijde hebben gestaan.




Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page