top of page

Dit chipaandeel lijkt sterk overgewaardeerd

In het kort:

  • AMD heeft moeite met omzetgroei: Terwijl Nvidia de markt voor AI-accelerators domineert, blijft de omzetgroei van AMD achter.

  • Overwaardering AMD: Als we kijken naar de recente kwartaalcijfers van AMD en de positie in de markt lijkt het aandeel op dit moment overgewaardeerd.

  • Toekomstperspectief door FPGAs: AMD's focus op Field Programmable Gate Arrays (FPGAs) biedt een mogelijke competitieve voorsprong op lange termijn.


De overname van Xilinx door AMD geeft hen toegang tot Field Programmable Gate Arrays (FPGAs), een veelzijdige technologie die kan worden aangepast voor specifieke taken na de fabricage. FPGAs zitten tussen general-purpose hardware (zoals CPU's en GPU's) en ASICs (Application-Specific Integrated Circuits) in. Terwijl ASICs optimaal presteren voor een specifieke taak, bieden FPGAs flexibiliteit voor verschillende toepassingen. Dit betekent dat AMD een breed scala aan hardware-oplossingen kan bieden voor diverse AI-toepassingen, van datacenters tot mobiele apparaten.


De aandelenkoers van AMD sinds de beursgang:

BRON: Macrotrends


AMD's benadering om kosteneffectieve hardware te leveren in plaats van de duurste, meest geavanceerde oplossingen kan hen een competitief voordeel geven. Hoewel Nvidia's producten momenteel domineren vanwege hun superieure prestaties en integratie, kan AMD marktaandeel winnen door klanten aan te trekken die op zoek zijn naar betaalbare alternatieven zonder significant in te boeten op prestaties.


De AI-industrie groeit snel en breidt zich uit naar nieuwe sectoren en toepassingen. Deze groei biedt kansen voor AMD om te profiteren, zelfs als ze niet meteen kunnen concurreren met Nvidia op het hoogste niveau. De algemene toename in vraag naar AI-hardware kan AMD's omzetgroei ondersteunen, vooral naarmate hun FPGA-strategie vorm krijgt.Hoewel AMD momenteel achterblijft bij Nvidia in termen van omzetgroei en marktaandeel, biedt hun strategische focus op FPGAs en kosteneffectieve oplossingen een potentiële weg naar succes. De AI-industrie is nog steeds in ontwikkeling en biedt ruimte voor meerdere spelers. Dit zorgt ervoor dat AMD op langere termijn zeker nog een goede kans heeft zijn niche te vinden in deze markt.


AMD publiceerde op 1 mei zijn laatste 10-Q rapport. De omzet groeide met slechts $120 miljoen op jaarbasis in Q1 2024, wat een minimale stijging van 2% betekent. Gezien de huidige inflatie van boven de 3%, is de reële omzet van AMD in Q1 daarmee niet gegroeid, of zelfs gedaald als we puur kijken naar de reële waarde.


De omzet- en omzetgroei van AMD sinds de beursgang:

BRON: Macrotrends


Het enige positieve nieuws is dat de datacenteromzet bijna verdubbeld is, voornamelijk door hogere verkopen van AMD Instinct GPU's en 4e generatie AMD EPYC CPU's. Alle andere segmenten stelden echter teleur. De gamingomzet halveerde bijna door een afname in semi-custom omzet en lagere verkoop van Radeon GPU's. Embedded omzet toonde een vergelijkbare daling als Gaming in Q1, omdat klanten hun voorraden bleven beheren.


Het herstel in wereldwijde pc-zendingen zorgde ervoor dat de Client-omzet bijna verdubbelde, maar het is belangrijk om hieraan wat extra ontext toe te voegen. In Q1 2022 was de Client-omzet $2,1 miljard. Dit betekent dat de Client-omzet nog steeds meer dan 35% lager is in vergelijking met de niveaus van vóór de renteverhogingen door de Fed.


Deze cijfers zorgen voor een minder rooskleurig plaatje tussen 2022 en 2023:

BRON: Macrotrends


Tijdens de meest recente winstrapporten van grote technologische bedrijven werd Nvidia veel vaker genoemd dan AMD. Bijvoorbeeld, tijdens de laatste kwartaalupdate van Tesla (TSLA) zei Elon Musk dat zijn bedrijf van plan is grote hoeveelheden Nvidia's H100 GPU's te kopen om de autonome rijtechnologie van Tesla te ondersteunen. AMD's producten werden niet genoemd.


Tijdens de GTC 2024-conferentie presenteerde Nvidia hun nieuwe Blackwell-platform, wat volgens analisten een enorme sprong in rekenkracht biedt. Dit illustreert hoe Nvidia meerdere stappen voorligt op de concurrentie. Een vergelijking tussen AMD's krachtigste AI-accelerator MI300X en Nvidia's Blackwell-chipfamilie toont aan dat Nvidia op alle kritieke punten superieur is.


AMD's operationele marge leed aanzienlijk door de hoge voorraden, die op 31 maart $4,7 miljard bedroegen. Hoewel de voorraadniveaus in Q1 met $301 miljoen zijn gedaald, zal het negen kwartalen duren om de voorraad terug te brengen naar de niveaus van eind 2021. Dit is een lange tijd en kan leiden tot verouderde producten vanwege de snelle innovatie in de industrie.


De operationele marge van AMD vanaf 2010:

BRON: Macrotrends


Op basis van de waarderingsratio's is AMD momenteel een van de duurste halfgeleideraandelen. De P/E-ratio van AMD (241,67 op dit moment) is veruit het hoogste vergeleken met andere prominente chipbedrijven, en het forward P/E-ratio (48,78) is zelfs hoger dan die van Nvidia (42,19).


Ik hoef denk ik niet meer uit te leggen welke van deze twee aandelen consistent de hoogste omzetgroei neerzet, wat deze waardering nog interessanter maakt. Dit, gecombineerd met de fundamentele zwaktes van het bedrijf, maakt de waardering van AMD onrechtvaardig hoog naar mijn mening.


De P/E ratio van AMD:

BRON: Macrotrends


AMD blijft achter op Nvidia in de AI-revolutie en de technologische kloof lijkt in de nabije toekomst niet kleiner te worden. Drie van de vier segmenten van AMD presteerden teleurstellend in Q1 en de operationele marge van Datacenter verslechterde ondanks bijna verdubbelde omzet.De waardering van het bedrijf is hoog zonder significante omzetgroei in het afgelopen anderhalf jaar. Echter, de fundamentele groei van de AI-markt en AMD's strategische positionering kunnen in de toekomst waarde creëren. Wellicht dat de FPGA-strategie op termijn een verschil kan gaan maken voor AMD, maar op korte termijn zie ik op dit moment weinig veranderen aan de positie in de markt.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Comments


Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..