top of page

De 10 grootste investeringsmissers van Cathie Wood dit jaar

In het kort:

  • Cathie Wood's ARK Innovation ETF (ARKK) zakt verder weg dit jaar en presteert daarmee zelfs slechter dan de Nasdaq Composite.

  • Ondanks de algemene stijging van de techsector, lijdt ARKK onder prestaties, met slechts 10 van de 37 aandelen in de portefeuille die positief presteren in 2024.

  • De 10 slechtst presterende aandelen in ARKK gedurende 2024 zijn voor dit artikel de aandelen waarop we eens verder inzoomen.

Het lijkt erop dat ARKK's mars naar de toekomst is vertraagd, met een daling van 5,3% de afgelopen week en 8,7% op jaarbasis sinds de start van 2024. Deze teruggang is des te opmerkelijker tegen de achtergrond van een algemene stijging in de techsector, waarbij de Nasdaq Composite (COMP:IND) dit jaar met 9,5% is gestegen en de Nasdaq 100 gerichte ETF Invesco QQQ Trust (QQQ) met 8,8%. Tech staat bovenaan in de lijst van best presterende sectoren in 2024, toch slaagt ARKK er niet in om deze positieve trend te volgen.


De aandelenkoers van ARKK sinds de beursnotering


Een duik in de portefeuille

Een blik onder de motorkap van Wood´s portfolio onthult dat van de 37 aandelen in de ARKK-portefeuille, slechts 10 positieve resultaten laten zien in 2024, samen goed voor 32,19% van de ETF. Coinbase Global (COIN) steekt er met kop en schouders bovenuit met een allocatie van 9,86% aan ARKK.



Aan de andere kant van het spectrum vinden we de slechtst presterende aandelen. 27 van ARKK’s investeringen drukken het fonds naar beneden, met 21 namen die met minstens 10% zijn gedaald. De lijst met deze achterblijvers is bevat echter ook zeker sterke namen, waaronder Tesla (TSLA) en Roku (ROKU), om er maar een paar te noemen.


Echter zitten er ook zeker wat bedrijven bij die we als zeer risicovol moeten zien. Samen vormen deze 10 achterblijvers 27,75% van ARKK's portefeuille, wat de uitdagingen waarvoor het fonds staat, onderstreept. De grootste dalers sinds begin dit jaar in het portfolio van ARKK zijn de volgende aandelen;


  1. Teladoc Health (TDOC): -32.5% YTD.

  2. Tesla (TSLA): -33.4% YTD.

  3. Roku (ROKU): -34.5% YTD.

  4. Prime Medicine (PRME): -34.6% YTD.

  5. 10x Genomics (TXG): -35.2% YTD.

  6. Ginkgo Bioworks (DNA): -35.8% YTD.

  7. Unity Software (U): -37.7% YTD.

  8. Verve Therapeutics (VERV): -38.1% YTD.

  9. Pacific Biosciences of California (PACB): -65.5% YTD.

  10. 2U, Inc. (TWOU): -70.9% YTD.


De tien slechtst presterende ARKK aandelen


Teladoc Health (TDOC)

  • CEO vertrekt: Het vertrek van CEO Jason Gorevic markeert een belangrijk keerpunt voor Teladoc, dat worstelt na een indrukwekkende groei tijdens de pandemie.

  • Nieuwe richtingen: Met de nadruk op de uitgebreide toegang tot zijn telehealth diensten en de potentie van zijn data, probeert Teladoc zich te herpositioneren in een veranderende gezondheidszorgomgeving.

  • Uitdagingen blijven: Ondanks de sterke punten, kampt het bedrijf met aanhoudende verliezen en een teleurstellende gebruikscijfers van zijn diensten, waardoor beleggers voorzichtig blijven.


Tesla (TSLA)

  • Uitdagingen stapelen zich op: Tesla's eerste jaarlijkse omzetdaling sinds de pandemie, te midden van Chinese economische problemen, brandstichting in de Duitse fabriek, en aanvoerproblemen, onderstreept de veelheid aan uitdagingen waar het bedrijf voor staat.

  • Concurrentiedruk: De opkomst van nieuwe concurrenten neemt een deel van Tesla's marktaandeel over, verergerd door een trager tempo van nieuwe productlanceringen.

  • Musk's invloed: Musk's publieke uitspraken en acties hebben voor sommigen twijfel gegeven over zijn leiderschap binnen Tesla.


Roku (ROKU)

  • Toekomstperspectieven: Roku's inspanningen om nieuwe accounts te blijven toevoegen en zijn weg naar consistente winstgevendheid kunnen het bedrijf helpen zijn waardering op te krikken, ondanks de huidige marktuitdagingen.

  • Rentestanden: De hoge rentestanden, iets waar een bedrijf als Roku erg gevoelig voor is, hebben er mede voor gezorgd waarom Roku de weg omhoog nog niet gevonden heeft.


Prime Medicine (PRME)

  • Klinische ambities: Met plannen om de klinische fase te bereiken en nieuwe therapieën te introduceren, toont Prime Medicine ambitie om een leider te worden in genbewerking voor de behandeling van complexe ziekten.

  • Focus op innovatie: Het bedrijf zet zwaar in op zijn Prime Editing-platform om een breed scala aan genetische aandoeningen aan te pakken. Voor nu is de daling echter een duidelijke reactie op de voor nu tegenvallende resultaten.


10x Genomics (TXG)

  • Groei ondanks verliezen: 10x Genomics blijft inkomsten zien groeien, ondanks dat het nog steeds verlies lijdt, wat wijst op potentieel in de snel evoluerende genomics-markt.

  • Verliezen: De opstapelende verliezen zorgen er echter wel voor dat het bedrijf op het moment nog een erg risicovolle investering is, ook te zien in de hard gedaalde koers dit jaar.


Ginkgo Bioworks (DNA)

  • Teleurstellende resultaten: Ginkgo's financiële prestaties blijven achter bij de verwachtingen, met een daling in omzet en lagere dan verwachte toekomstige inkomstenrichtlijnen, wat twijfels oproept over zijn waardering en groeivooruitzichten.

Unity Software (U)

  • Herstructurering voor groei: Unity's herstructurering, gericht op het versnellen van inkomstengroei in zijn Create en Operate segmenten, zou het bedrijf kunnen helpen zijn financiële prestaties te verbeteren. Voor nu is het echter wachten tot dit 3D/2D content bedrijf zijn plek in de markt zal vinden.


Verve Therapeutics (VERV)

  • Klinische tegenslag: Een ernstige bijwerking in een klinische proef zet Verve's toonaangevende gene-editing behandeling op pauze, wat vragen oproept over de toekomstige richting van het bedrijf.


Pacific Biosciences of California (PACB)

  • Strategische deals en ontwikkeling: PacBio's uitbreiding van zijn samenwerkingsverbanden en voortdurende productontwikkeling wijzen op zijn streven om een voortrekkersrol te spelen in de sequentietechnologiemarkt, ondanks de bestaande economische en competitieve uitdagingen.

  • Misser in inkomsten: De totale inkomsten van $19,1 miljoen misten de consensus verwachting met 6,5% en daalden ook met 12,8% ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar.


2U, Inc. (TWOU)

  • Strijd voor relevantie: Met dalende inkomsten en waarschuwingen over de continuïteit van het bedrijf, staat 2U voor een steile uitdaging om zijn bedrijfsmodel en financiële gezondheid te herstellen.


Een bewogen jaar voor ARKK

Het verhaal van ARKK is er een van hoge verwachtingen en de keiharde realiteiten. Ooit het toonbeeld van innovatief beleggen, heeft het fonds nu moeite om zijn belofte waar te maken in een steeds veranderend financieel landschap. Terwijl sommige van haar keuzes nog steeds de potentie hebben om de toekomst vorm te geven, herinnert de huidige situatie ons eraan dat zelfs de meest visionaire beleggers niet immuun zijn voor de volatiliteit van de markt.


Wat brengt de toekomst voor ARKK? Zal Cathie Wood in staat zijn om het tij te keren en ARKK weer op het pad van groei te krijgen? Of is dit het begin van een langere periode van daling? Alleen de tijd zal het leren.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page