top of page

Dit is waarom Nikola aandelen weer stijgen

In het kort:

  • Nikola (NKLA) aandelen stegen met 8% nadat het bedrijf de leverings verwachtingen voor het eerste kwartaal van 2024 overtrof.

  • Nikola produceerde in totaal 43 eenheden in Q1 2024, met de resterende drie toegewezen voor levering in april.

  • De volgende belangrijke gebeurtenis voor Nikola is de publicatie van de financiële resultaten voor Q1 2024.


De markt voor elektrische voertuigen (EV's) is volatiel, met zowel veelbelovende successen als harde tegenslagen. In deze turbulente tijden meldt Nikola, een bedrijf gespecialiseerd in de productie van waterstof brandstofcel elektrische voertuigen, een opmerkelijke prestatie. Tegen alle verwachtingen in heeft Nikola de leverings verwachtingen voor het eerste kwartaal van 2024 overtroffen, een signaal dat het bedrijf misschien toch nog relevant kan worden in deze uitdagende markt.


De aandelenkoers van Nikola sinds de beursgang:


Positief nieuws in productie en leveringen

Met 40 geleverde, en in totaal 43 geproduceerde voertuigen, overtreft Nikola de consensus schatting van 30 units. Dit succes is des te opmerkelijker gezien het feit dat het bedrijf in totaal 43 units heeft geproduceerd binnen deze periode. De overgebleven drie voertuigen zijn reeds toegewezen en staan klaar voor levering in april. Deze prestatie onderstreept Nikola's vermogen om zijn productiecapaciteit te verhogen en aan de vraag te voldoen, ondanks de uitdagingen die de EV-markt met zich meebrengt.



Anticipatie op de toekomst

Terwijl Nikola zich voorbereidt op de publicatie van zijn financiële resultaten voor het eerste kwartaal van 2024, kijkt de markt uit naar verdere groei. CEO Steve Girsky's visie op toekomstige verkoop groei, ondersteund door de uitrol van Nikola's HYLA waterstof-brandstof oplossingen, suggereert een strategische richting die niet alleen gericht is op voertuig productie maar ook op de ontwikkeling van de noodzakelijke infrastructuur voor waterstof brandstof. Echter is het nog maar de vraag of het bedrijf de capaciteiten heeft dit effectief uit te gaan rollen, dat zal komende kwartalen gaan blijken


Nikola heeft ook stappen ondernomen om eerdere uitdagingen aan te pakken, zoals de terugroepactie van alle 209 batterij-elektrische vrachtwagens na een incident waarbij een voertuig vlam vatte. De beslissing om alle batterij pakketten te vervangen, met een geschatte kostprijs van $61,8 miljoen, toont de inzet van Nikola voor veiligheid en kwaliteit, maar markeert ook absoluut de ontwikkelingsfase waarin het bedrijf momenteel verkeerd. Het bedrijf is nu begonnen met het teruggeven van de vernieuwde trucks aan klanten.


Uitbreiding van het waterstof tanknetwerk

Een cruciaal element in de strategie van Nikola is de uitbouw van een netwerk van waterstof tankstations, essentieel voor de ondersteuning van zijn lange-afstandsbrandstofceltrucks. Dit netwerk zal niet alleen de operationele efficiëntie van Nikola's voertuigen verbeteren maar ook de weg vrijmaken voor een breder gebruik van emissie-vrije zware vrachtwagens. Investeerders kunnen verdere details verwachten over deze uitbreidings inspanningen bij de publicatie van Nikola's financiële resultaten voor het eerste kwartaal.


Overwegingen voor beleggers

Voordat je overweegt te investeren in Nikola, is het belangrijk om de huidige bedrijfsontwikkelingen, marktpositie, toekomstige groeiplannen en vooral de bijkomende risico's van Nikola te begrijpen. De recente productie- en leverings successen, samen met de strategische focus op het opbouwen van een duurzaam ecosysteem voor waterstof mobiliteit, wijzen op een mogelijke basis voor toekomstige groei. Maar het is meer dan belangrijk om ook rekening houden met de uitdagingen en risico's die inherent zijn aan de snel evoluerende EV- en al helemaal de waterstof markt.



Nikola's recente prestaties in het eerste kwartaal van 2024 markeren een belangrijk moment voor het bedrijf en voor de bredere elektrische voertuigen markt. In een tijd waarin zowel gevestigde als opkomende EV- en waterstof voertuig fabrikanten te maken hebben met een reeks uitdagingen, toont Nikola's succes de potentie van innovatie en strategische planning. Terwijl de industrie vooruit kijkt naar Nikola's aankomende financiële rapportage, blijft de vraag hoe het bedrijf zijn huidige momentum gaat kunnen gebruiken voor toekomstige groei en stabiliteit in de snel evoluerende wereld van elektrische mobiliteit.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page