top of page

Dit chip bedrijf verwacht een winststijging van 931%

In het kort:

  • Samsung Electronics voorspelt een immense stijging van 931% in de operationele winst voor het eerste kwartaal van 2024.

  • De verwachte omzet voor hetzelfde kwartaal is 71 biljoen won, een stijging van 11,4% ten opzichte van het voorgaande jaar.

  • Dit is voornamelijk aangedreven door sterke verkopen van de Galaxy S24 smartphones en een sterke groei in AI-gedreven geheugenchip vraag.

Samsung heeft zojuist de verwachting van een astronomische stijging van zijn operationele winst aankondigt. Het eerste kwartaal van 2024 markeert een keerpunt, waarbij het bedrijf een winststijging van 931% naar 6,6 biljoen Koreaanse won ($4.89 miljard) verwacht te rapporteren. Dit herstel wordt aangedreven door een significante rebound in de prijzen van geheugenchips, een sector waar Samsung al lange tijd de kroon spant.


Een opmerkelijke comeback in de chipmarkt

Deze indrukwekkende winsttoename is een direct resultaat van de gestegen vraag naar geheugenchips, ingegeven door de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) en de lancering van de Galaxy S24 smartphones. Na een periode van overvloed in voorraden en verminderde vraag, die leidde tot een scherpe daling van de chipprijzen, lijkt het tij eindelijk gekeerd. Zowel Samsung als zijn naaste concurrent, SK Hynix, hebben productieverlagingen doorgevoerd om het overaanbod aan te pakken, wat resulteerde in een stabilisatie van de markt en een herstel van de prijzen.



Met een vooruitziende blik heeft Samsung zich niet alleen gericht op het herstel van de geheugen-chipmarkt, maar ook op de ontwikkeling van high-bandwidth memory (HBM) chips, essentieel voor AI-toepassingen. Hoewel Samsung relatief laat is met het betreden van de HBM-markt, wordt verwacht dat het bedrijf zijn positie zal versterken met de geplande verzending van zijn krachtigste HBM-chips in het derde kwartaal.


De impact op de aandelenmarkt

De financiële prognoses en het marktherstel hebben een positieve invloed op Samsung's aandelenprijs, met een verwachting dat deze de psychologische grens van 100.000 won zal overschrijden. Deze stijging is niet alleen een teken van vertrouwen van beleggers in Samsung's herstel en toekomstige groeipotentieel, maar ook een mogelijke katalysator voor de bredere Zuid-Koreaanse aandelenmarkt.


De rally van Samsung draagt bij aan de speculatie dat de KOSPI, de belangrijkste aandelenindex van Zuid-Korea, de drempel van 3.000 punten opnieuw kan bereiken, een niveau dat voor het laatst tijdens de pandemie-periode in 2021 werd behaald.


De aandelenkoers van Samsung Electronics sinds de afgelopen 3 jaar:



Hoewel de vooruitzichten rooskleurig zijn, blijft de aandacht van beleggers uitgaan naar updates over Samsung's high-end geheugen-chipactiviteiten en de integratie van AI in zijn producten. De komende kwartalen zullen cruciaal zijn voor het bedrijf om zijn wellicht leidende positie in deze snel evoluerende technologiemarkt te behouden en uit te breiden.


Als deze trend doorzet, kan Samsung niet alleen zijn financiële prestaties verbeteren, maar ook zijn technologische voorsprong verder uitbouwen. De vraag naar geavanceerde geheugenchips, gedreven door de groeiende behoeften van AI-toepassingen, belooft een interessante nieuwe toekomst voor Samsung.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page