top of page

Waarom Shopify aandelen zijn gestegen dit jaar

In het kort:

  • Na een flinke daling van 75% in 2022, maakte Shopify in 2023 een indrukwekkende comeback met een stijging van 105%.

  • Shopify besloot zijn logistieke tak te verkopen om zich te kunnen richten op hun daadwerkelijke missie. Deze keuze werd door beleggers gezien als een noodzakelijke stap voor toekomstige groei.

  • Shopify heeft bovendien sterk ingezet op Artificial Intelligence, wat kan zorgen voor nieuwe inkomsten.


2023 is tot nu toe een uitstekend jaar voor Shopify. Na een moeilijk 2022, waarin de aandelen 75% daalden, heeft het e-commerce platform dit jaar iedereen verrast met een indrukwekkende comeback. Het aandeel noteert dit jaar al maar liefst 50% hoger en sinds de dip van 2022 zelfs 105% Maar wat zit er precies achter deze harde stijging? In dit artikel duiken we dieper in de factoren die Shopify dit jaar naar nieuwe hoogtes hebben gebracht.


Shopify is een bekend e-commerceplatform waarmee individuen en bedrijven hun eigen webshop kunnen creëren. Het platform biedt gebruiksvriendelijke tools waarmee je zonder technische achtergrond producten kunt toevoegen, de lay-out en het ontwerp van je winkel kunt aanpassen en betalingen kunt beheren. Bovendien helpt Shopify ondernemers met zaken als de voorraad, marketing en het analyseren van data. Hierdoor kunnen zowel startende als gevestigde bedrijven eenvoudig een online aanwezigheid opbouwen en hun producten verkopen aan een wereldwijd publiek.


Concurrentie van Amazon

Shopify is dus een e-commerceplatform met een geweldig product voor iedereen die producten online wilt verkopen. Dit betekent echter wel dat ze de concurrentie met de gigant Amazon aangaan. Je zou misschien denken dat dit voor Amazon geen probleem is, maar Shopify pakt een steeds groter deel van de markt. Hierdoor doet Amazon af en toe verwoede pogingen om toch het relatief grote marktaandeel in handen te houden. Beleggers in Shopify reageren hier af en toe angstig op, maar dat lijkt in 2023 te draaien.



Laten we eerst een teruggaan naar 2022. In april van dat jaar introduceerde Amazon 'Buy With Prime', waarmee Prime-leden hun Amazon-betaalgegevens kunnen gebruiken bij andere webshops. Dit werd aanvankelijk gezien als een directe uitdaging en aanval op Shopify. De reactie van Shopify was dan ook negatief, omdat het betekende dat Amazon alle betalingen zou verwerken. Voor Shopify Payments (een onderdeel van Shopify) zou dat nogal problematisch zijn. Daarom heeft Shopify het gebruik van 'Buy With Prime' verboden, wat de invloed van Amazon enigszins beperkte. Hieruit zouden we al kunnen opmaken dat Shopify redelijk veel macht heeft in de markt.


Dit was overigens zeker niet de eerste keer dat Amazon probeert om Shopify het moeilijk te maken, maar eerdere initiatieven zoals Amazon Pay en Amazon Web Stores zijn altijd deen stuk minder succesvol geweest dan de producten van Shopify. Terwijl sommigen geloofden dat 'Buy With Prime' een aanzienlijk risico zou zijn voor Shopify's bedrijfsmodel, wezen anderen op mogelijke voordelen voor beide partijen. Dit klinkt misschien gek, maar uiteindelijk is het ook heel positief voor Shopify.


De reden waarom veel verkopers namelijk kiezen voor Amazon, is vanwege het enorme klantenbereik en de efficiënte distributie. Het platform heeft een gevestigde klantenbasis en kan producten snel en betrouwbaar bij de klant krijgen. Het gaat echt om de grote volumes. Shopify blinkt vooral uit in social shopping, waarbij e-commerce en social media samenkomen. Het platform biedt verkopers ook de flexibiliteit om hun winkels naar eigen smaak in te richten, wat zorgt voor een unieke ervaring voor de klant. Bij Shopify hebben verkopers echt de touwtjes zelf in handen.


Omdat Shopify de 'Buy With Prime' optie vrijwel direct blokkeerde, gingen de twee partijen met elkaar in overleg. Na veel gesprekken en onderhandelingen hebben Amazon en Shopify besloten hun krachten te bundelen. Deze samenwerking belooft het beste van beide werelden te bieden: het bereik en de distributie van Amazon gecombineerd met de flexibiliteit en marketing van Shopify. Dit laat goed zien hoe dominant Shopify eigenlijk al is. Amazon heeft moeten toegeven en de twee bedrijven zijn naar elkaar gekomen onder het motto 'If you can't beat them, join them'.


Afstoting van Shopify Logistics

Door een samenwerking met Amazon, kan een slecht presterende gedeelte van Shopify bovendien van hand worden gedaan. Hierbij gaat het om de logistieke tak van Shopify, waar veel beleggers zich al lange tijd zorgen over maakte. In juni maakte Shopify namelijk de beslissing om zich te ontdoen van zijn logistieke tak, waaronder Six River Systems, een bedrijf gespecialiseerd in magazijnrobotica, en Deliverr, de meest recente aankoop. De verkoop van deze onderdelen werd gerealiseerd voor slechts een fractie van de oorspronkelijke aankoopprijs, wat aanzienlijke financiële verliezen voor het bedrijf met zich meebracht. Maar dankzij deze strategische keuze kan Shopify zich wel weer focussen op hun oorspronkelijke missie: het aanbieden van e-commerce tools aan vrijwel alle ondernemingen.


De terugkeer naar de oorspronkelijke missie werd door veel beleggers gezien als een noodzakelijke stap om de stabiliteit en toekomstige groei van het bedrijf veilig te stellen. Door het loslaten van de extra complexiteit die de logistieke activiteiten met zich meebrachten, kan Shopify nu zijn energie en middelen beter richten op het verbeteren en uitbreiden van zijn e-commerce activiteiten, om zo zijn positie in de markt te verstevigen. Dit is daarom zeker een reden geweest voor het toenemende vertrouwen (op de beurs) in Shopify.


Shopify en Artificial Intelligence

Bovendjen zet Shopify steeds meer in op Artificial Intelligence om haar positie in de markt te versterken. Eerder dit jaar lanceerde het bedrijf al Shopify Magic, een aantal gratis AI-functies geïntegreerd in de producten en workflows. Deze functies maken het eenvoudiger voor ondernemers om hun bedrijf te starten en te laten groeien via Shopify.



Een van de meest interessante functies is de mogelijkheid om AI-gegenereerde productbeschrijvingen te maken. Verkopers hoeven hiervoor slechts enkele trefwoorden en details over een product in te voeren, waarna de AI een pakkende beschrijving produceert. Dankzij de enorme database van Shopify, met inzichten over welke woorden en zinnen leiden tot hogere conversies, zal dit de verkoop waarschijnlijk flink stimuleren.


Shopify heeft ook een AI shopping assistent geïntroduceerd binnen de app. Hier kunnen consumenten producten ontdekken en kopen van Shopify-verkopers. Deze chatbot stelt gebruikers in staat om in menselijke taal te beschrijven waarnaar ze op zoek zijn, waarna de assistent relevante producten vindt. Super handig bij het vinden van bijvoorbeeld verjaardagcadeaus.

Dit is niet alleen waardevol voor klanten, maar ook een goudmijn voor Shopify zelf. Door het verzamelen van specifieke data over de voorkeuren en trends van consumenten, kan Shopify deze data vervolgens gebruiken om de functies van Shopify Magic verder te verfijnen. Naarmate de shopping assistent meer leert over de wensen van klanten, kan Shopify Magic effectievere productbeschrijvingen genereren.


En laten we Shopify Sidekick niet vergeten. Deze tool helpt verkopers met het verkrijgen van inzichten en relevante ideeën voor hun webshop. De kracht van Sidekick komt vooral uit Shopify's database, die inzicht geeft in de interactie van klanten met producten, welke zakelijke strategieën succesvol zijn en hoe succesvolle verkopers gebruik maken van Shopify's tools. Deze kennis wordt vervolgens ingezet, zodat Sidekick verkopers kan assisteren bij het groeien van hun webshop.


Conclusie..

2023 is een jaar geworden waarin Shopify zich opnieuw heeft bewezen als een dominante speler in de e-commerce wereld. Na de aanzienlijke daling in 2022, heeft het platform dit jaar een indrukwekkende comeback gemaakt, vooral dankzij enkele strategische beslissingen en nieuwe innovaties.


Ten eerste is de samenwerking met Amazon, een grote concurrent van Shopify, zowel de twee bedrijven als de consumenten ten goede gekomen. Door hun krachten te bundelen, combineren ze nu het immense bereik van Amazon met de flexibiliteit en gebruikersgerichte benadering van Shopify. Dit is een duidelijk signaal naar de markt dat samenwerking in sommige gevallen meer voordelen kan bieden dan concurrentie.


Daarnaast heeft Shopify's strategische keuze om hun logistieke tak af te stoten getoond dat ze zich willen richten op hun daadwerkelijke missie: het bieden van het beste e-commerce platform. Door terug te keren naar hun oorspronkelijke missie, hebben ze niet alleen het vertrouwen herwonnen bij beleggers, maar hebben ze ook laten zien dat ze bereid zijn om moeilijke beslissingen te nemen in het belang van lange termijn groei.


De nadruk op Artificial Intelligence is een andere belangrijke factor in hun succes dit jaar. Met innovaties zoals Shopify Magic, de AI shopping assistent, en Shopify Sidekick, zet het platform zichzelf op de voorgrond van de vooruitgang in e-commerce. Deze tools maken niet alleen het leven van verkopers gemakkelijker, maar verhogen ook de algehele gebruikerservaring, wat uiteindelijk leidt tot hogere conversies en meer dus meer omzet voor Shopify.

Aandelen Shopify kopen via DEGIRO

Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar Michiel@debelegger.nl

Wil je meer lezen?

Abonneer je op debelegger.nl om deze exclusieve post te kunnen blijven lezen.

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page