top of page

Waarom OKTA aandelen flink stijgen

In het kort:

  • Okta voorspelt hogere inkomsten en winsten dan verwacht, met een stijging van meer dan 17% in de nabeurshandel.

  • Verhoogde jaarprognose naar $2.495 miljard tot $2.505 miljard aan inkomsten en $2.24 tot $2.29 in aangepaste winst per aandeel.

  • Sterke prestaties ondanks recente veiligheidsinbreuk, met nadruk op winstgevendheid en groeiende interesse van grote klanten.


In de wereld van identiteitsbeheer lijkt Okta (WCBR) zijn eigen identiteit stevig te hebben verankerd met alweer prachtige cijfers. Met een stijging van de aandelenkoers met meer dan 20% in de nabeurshandel, lijkt het erop dat Okta beleggers een mooie dag beleven morgen.


De recente vooruitblik van het bedrijf doet beleggers watertanden, met een omzetprognose voor het eerste fiscale kwartaal van $603 miljoen tot $605 miljoen, en een aangepaste winst per aandeel van 54 tot 55 cent. Deze cijfers blazen de analistenconsensus, die respectievelijk $584 miljoen en 41 cent voorspelde, uit het water.


Maar laten we eens duiken in de sappige details achter deze cijfers. Okta, heeft zijn jaarlijkse voorspelling verhoogd naar een omzet van $2.495 miljard tot $2.505 miljard en een aangepaste winst per aandeel van $2.24 tot $2.29. Dit, beste lezers, in een tijd waarin de CEO van Okta, Todd McKinnon, met een pokerface beweert dat de impact van een recente veiligheidsinbreuk op het bedrijf "waarschijnlijk minimaal" was. Toch, zoals McKinnon stelt, "de cijfers zien er goed uit", zelfs met enkele bezorgde blikken van bestaande klanten en prospects.


De Cijfers versus Verwachtingen:

  • Fiscaal Q1 Omzetverwachting: $603M-$605M vs. analistenverwachting van $584M.

  • Aangepaste Winst per Aandeel (EPS) voor Q1: 54-55 cent vs. verwachting van 41 cent.

  • Verhoogde Jaaromzetverwachting: $2.495B-$2.505B, een mooie opsteker van de eerdere $2.46B-$2.47B.

  • Aangepaste EPS voor het Volledige Jaar: $2.24-$2.29, waar analisten een meer bescheiden $1.96 hadden voorspeld.


De ware magie schuilt echter niet alleen in het overtreffen van de verwachtingen, maar ook in het vermogen van Okta om een breed spectrum aan klanten aan te trekken. Van grote ondernemingen, verstrikt in de complexiteit van systeemtoegang, tot kleinere klanten die profiteren van de "voortdurende macrostabiliteit". Okta's strategische nadruk op winstgevendheid, in een tijd waarin sommigen hun adem inhielden na een teleurstellende vooruitblik van Palo Alto Networks, toont een bedrijf dat niet alleen de storm weet te doorstaan, maar ook flink weet te groeien.


Het vierde fiscale kwartaal liet een indrukwekkende omzet zien van $605 miljoen, een stijging van het jaar ervoor van $510 miljoen, en ver overtrof het de verwachtingen van $587 miljoen. Met een aangepaste winst per aandeel van 63 cent, ruim boven de analistenconsensus van 51 cent, lijkt het erop dat Okta zijn huiswerk heeft gedaan.


Terwijl analisten van McKinnon benadrukken op amerkiaanse tv dat Okta niet uitsluitend als een cybersecuritybedrijf moet worden beschouwd, biedt de aanpak van het bedrijf om identiteitsmanagement te koppelen aan productiviteitsverbetering voor medewerkers een intrigerend perspectief op duurzaamheid in tijden van "uitgavenmoeheid". Het lijkt erop dat Okta niet alleen er is in tijden van veel goedkoop geld in de markt, maar ook in economisch lastige tijden veel waarde biedt.

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page