top of page

Microsoft’s onder de radar $100 miljard uitgave

In het kort:

  • Microsoft heeft voor meer dan $100 miljard aan leaseverplichtingen afgesloten, voornamelijk voor datacenters voor de groeiende vraag naar AI-werkbelastingen.

  • Deze langlopende financiële leaseovereenkomsten zijn bedoeld om de infrastructuur te verbeteren, maar kunnen ook de winstmarges onder druk zetten.

  • Ondanks deze investeringen kondigde Microsoft ook een $60 miljard aandeleninkoopprogramma aan en verhoogde het zijn dividend met 10%.


Microsoft heeft de afgelopen jaren een opmerkelijke toename laten zien in het gebruik van financiële leasecontracten, met een bedrag dat nu is opgelopen tot $108,4 miljard. Twee jaar geleden stond dit nog bijna $100 miljard lager, wat aangeeft dat de techgigant massaal inzet op de uitbreiding van zijn datacenterinfrastructuur. Deze datacenters zijn essentieel om de explosieve vraag naar kunstmatige intelligentie (AI)-diensten, zoals de toepassingen van OpenAI (waaronder ChatGPT), te ondersteunen.


In het meest recente kwartaal investeerde Microsoft maar liefst $19 miljard aan kapitaaluitgaven, een aanzienlijke stijging ten opzichte van de $14 miljard uit het voorgaande kwartaal. Deze kapitaaluitgaven omvatten ook de activa die via financiële leases worden verworven, een indicatie dat Microsoft actief zoekt naar manieren om snel extra capaciteit te verkrijgen zonder alles in één keer vooraf te hoeven betalen.


De CAPEX van Microsoft geüpdatet tot Q2 2024:

Bron: DiscoverCi

De belangrijkste drijfveer achter deze uitgaven is de toenemende vraag naar rekencapaciteit voor AI-toepassingen. Sinds de introductie van ChatGPT in 2022 is de vraag naar AI-diensten exponentieel toegenomen, en Microsoft speelt een cruciale rol door de benodigde rekenkracht te leveren. Dit vereist een massale uitbreiding van de infrastructuur, waaronder datacenters volgepakt met geavanceerde Nvidia-grafische processors, zoals de populaire Blackwell die binnenkort de markt op komt:

Bron: CNBC/Youtube

Bovendien heeft Microsoft ook samengewerkt met andere cloudproviders, zoals CoreWeave en Oracle, om snel extra capaciteit te verkrijgen. Hoewel deze samenwerkingen Microsoft in staat stellen om flexibel te blijven, hebben ze ook bijgedragen aan deze sterke groei van de financiële leaseverplichtingen.


Microsoft is ondertussen bezig met het aanzienlijk verminderen van zijn kantoorruimte, wat zal resulteren in een aanzienlijke daling van de jaarlijkse leasekosten voor deze ruimtes. Het bedrijf verwacht dat de jaarlijkse kantoorkosten zullen dalen met $1,5 miljard tegen 2028, doordat het een groot aantal kantoren in Bellevue, Washington, verlaat. Dit werd bevestigd in de laatste kwartaalrapporten van Microsoft, waarin het bedrijf ook aangaf dat de totale operationele leaseverplichtingen voor 2025 momenteel $3,6 miljard bedragen. In 2028 wordt dit bedrag geschat op $2,1 miljard, wat een daling van 42% betekent.



Microsoft heeft verschillende kantoorgebouwen verlaten, waaronder het City Center Plaza en verschillende campussen langs de Interstate 90-corridor. Bovendien lopen de huurcontracten van de twee kantoortorens van Bravern af in 2025, wat verdere verlaging van de kosten mogelijk maakt.


De afname van kantoorgebruik is een strategische beslissing van Microsoft, waarschijnlijk beïnvloed door de verschuiving naar hybride werken en de verhoogde focus op investeringen in cloud- en AI-infrastructuur. Deze verschuiving komt echter met een nieuwe ontwikkeling: terwijl de kosten voor kantoorgebouwen afnemen, nemen de kosten voor datacenterleases juist enorm toe. Naar mijn mening is dit een van de grootste trends van dit moment, waar steeds meer kapitaal richting rekenkracht zal gaan (als we het hebben over tech bedrijven) en de bedrijven die nu slim investeren zoals bijvoorbeeld Microsoft, daar de komende jaren van zullen profiteren.


Hoewel de enorme investeringen in datacenter (leases) op lange termijn de concurrentiepositie van Microsoft zullen versterken, leiden ze op de korte termijn tot een afname van de winstmarges. Analisten zoals Rishi Jaluria hebben aangegeven dat de kosten op dit moment aanzienlijk zijn, terwijl de voordelen van deze infrastructuuruitbreiding nog niet volledig zijn gerealiseerd. Dit betekent dat aandeelhouders de komende jaren te maken zullen krijgen met lagere marges totdat de opbrengsten van deze investeringen zich beginnen te vertalen naar hogere winsten.


De netto winstmarge van Microsoft (2010-2024 TTM):

Bron: Macrotrends

Desondanks blijft Microsoft een aantrekkelijke keuze voor beleggers. Het bedrijf kondigde onlangs een nieuw $60 miljard aandelen inkoopprogramma aan, wat de derde grootste terugkoopregeling van dit jaar is, na tech giganten Apple en Alphabet. Dit programma volgt op het vorige aandeleninkoopprogramma van dezelfde omvang dat in 2021 werd gelanceerd. Daarnaast verhoogde Microsoft zijn dividend met 10%, waarmee het aandeelhouders een hoger rendement biedt.



Hoewel de huidige investeringen de marges op de korte termijn onder druk kunnen zetten, laat Microsoft zien dat het vastberaden is om zijn positie als leider op het gebied van cloud en AI te versterken. De verwachting is dat de leasecontracten en bijbehorende datacenteruitbreidingen tussen 2025 en 2030 volledig operationeel zullen zijn. Voor beleggers betekent dit dat de kosten nu worden gemaakt, maar dat de vruchten van deze investeringen in de komende jaren zichtbaar zullen worden. Het is een strategie die vooral is gericht op lange termijn groei en dominantie in de AI-markt. Als lange termijn investering vind ik Microsoft dan ook alleen maar interessanter worden en denk ik dat ze goede stappen voor de toekomst aan het zetten zijn.

Comentarios


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!