top of page

Israël doet grootste overheidsinvestering ooit van $3,2 miljard, in één bedrijf

Bijgewerkt op: 27 dec. 2023

In het kort:

  • Intel ontvangt een historische subsidie van $3,2 miljard van de Israëlische overheid voor de constructie van een $25 miljard kostende chipfabriek, de grootste investering ooit door een bedrijf in Israël.

  • De Israëlische regering ondersteunt Intel's uitbreidingsplan voor de Kiryat Gat-site, strategisch gelegen nabij Gaza, als een essentieel onderdeel van Intel's wereldwijde inspanningen om een robuustere supply chain te ontwikkelen, te midden van eerdere investeringsplannen in Europa en de Verenigde Staten.

  • Als onderdeel van Intel's wereldwijde strategie, onder leiding van CEO Pat Gelsinger, toont deze investering in Israël ook de waardering van het land voor Intel's bijdrage aan de economie. De nieuwe Fab 38-fabriek, aangekondigd door premier Benjamin Netanyahu, wordt verwacht in 2028 te openen en tot 2035 operationeel te zijn.



Intel ontvangt $3,2 miljard subsidie voor nieuwe chipfabriek van $25 miljard in Israël

Intel, de Amerikaanse chipmaker, heeft een overeenkomst gesloten met de Israëlische overheid voor een subsidie van $3,2 miljard voor de bouw van een nieuwe chipfabriek ter waarde van $25 miljard in Zuid-Israël. Dit is de grootste investering ooit door een bedrijf in Israël.


De Israëlische regering stemt in met een subsidie van $3,2 miljard voor de bouw van een $25 miljard kostende chipfabriek door Intel, waarmee het de grootste investering ooit in het land is. Intel's uitbreidingsplan voor de Kiryat Gat-site, op 42 km afstand van het door Hamas gecontroleerde Gaza, is een cruciaal onderdeel van Intel's wereldwijde inspanningen om een veerkrachtigere supply chain te creëren.



Deze investering volgt op eerdere plannen van Intel om miljarden te investeren in fabrieken in Europa en de Verenigde Staten. Naast de subsidie van 12,8% van de totale investering heeft Intel toegezegd om gedurende het komende decennium voor $16,6 miljard aan goederen en diensten van Israëlische leveranciers te kopen. De nieuwe faciliteit zal naar verwachting duizenden banen opleveren en draagt bij aan het vertrouwen in de Israëlische economie.


Intel's strategische investeringen wereldwijd

Intel, onder leiding van CEO Pat Gelsinger, heeft de afgelopen jaren miljarden geïnvesteerd in fabrieken over drie continenten om zijn positie in de chipproductie te herstellen en te concurreren met rivalen zoals AMD, Nvidia en Samsung. Deze nieuwe investering in Israël volgt op plannen om meer dan 30 miljard euro te besteden aan twee chipfabrieken in Magdeburg, Duitsland, en een grootschalige investering van $100 miljard in Ohio, VS.


Israël's winstperspectief voor de investering

De Israëlische ministeries van Financiën en Economie benadrukken dat Intel's investering een aanzienlijke blijk van vertrouwen is in de Israëlische economie, vooral gezien de wereldwijde concurrentie om belangrijke investeringen in de chipindustrie aan te trekken. De directe fiscale voordelen voor Israël zullen naar verwachting aanzienlijk hoger zijn dan de verstrekte subsidie.


Financieminister Bezalel Smotrich zei hierover: "Deze investering, in een periode waarin Israël strijdt tegen extreme boosaardigheid, is een investering in de juiste en rechtvaardige waarden die vooruitgang voor de mensheid betekenen."



Intel's rol in Israël en toekomstige plannen

Intel heeft sinds 1974 een aanwezigheid in Israël en exploiteert momenteel vier ontwikkelings- en productiesites in het land, waaronder de fabriek in Kiryat Gat genaamd Fab 28. Deze fabriek produceert Intel 7-technologie en biedt werk aan bijna 12.000 mensen, met indirect nog eens 42.000 banen. Intel's export vertegenwoordigt ongeveer $9 miljard, wat gelijk staat aan 5,5% van de totale high-tech export van Israël.


Prime Minister Benjamin Netanyahu kondigde in juni aan dat Intel een nieuwe $25 miljard kostende chipfabriek in Israël zou bouwen, maar Intel bevestigde dit pas recentelijk. De Fab 38-fabriek zal naar verwachting in 2028 worden geopend en tot 2035 operationeel zijn.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page