top of page

Morgan Stanley: Dit internet aandeel is enorm ondergewaardeerd en klaar om te stijgen in 2024

In het kort:

  • Impact van China's gamingrichtlijnen: NetEase, een Chinese internetgigant, zag een daling van meer dan 15% in de Amerikaanse beurskoers vanwege voorgestelde richtlijnen die gericht zijn op het beperken van gebruikersincentives in de gamingindustrie.

  • Minimal impact op NetEase: Morgan Stanley-analist Alex Poon gelooft dat de impact op NetEase minimaal zal zijn en handhaaft een positieve beoordeling, waarbij hij wijst op een sterke gamepipeline voor 2024.

  • Korte termijn aantrekkelijkheid: Ondanks de recente onderprestatie ziet Poon de huidige koersdaling als een kans, waarbij hij verwacht dat de aandelenkoers in de komende 60 dagen zal stijgen.

China's gaming richtlijnen en NetEase's reactie

NetEase ondervond een scherpe koersdaling van meer dan 15%, samen met Tencent, nadat de National Press and Publication Administration nieuwe regels introduceerde om de uitgaven van spelers aan banden te leggen. De voorgestelde maatregelen omvatten limieten voor uitgaven, verbod op inductieve beloningen en strengere controle op de tijd die minderjarigen aan online games besteden.


Analyse van Morgan Stanley

Ondanks de bezorgdheid over de impact van de richtlijnen, handhaaft Morgan Stanley een optimistisch standpunt over NetEase. Analist Alex Poon verwacht minimale inkomsteneffecten en ziet de recente koersdaling als een kans voor beleggers. Hij benadrukt de sterke gamepipeline van NetEase voor zowel de korte als lange termijn.


Marktreactie en vooruitzichten

De markt reageerde sterk op de aankondiging, maar analisten, waaronder die van Citi, geloven dat de reactie mogelijk overdreven is. De Chinese gamingindustrie vertoont tekenen van herstel na een periode van strenge regelgeving, maar de nieuwe maatregelen roepen vragen op over het beleid ten opzichte van de internetgiganten van China.


Aandelenkoers NetEase de laatste 5 jaar:


Economische achtergrond

De voorgestelde maatregelen komen te midden van bezorgdheid over de economische trends in China, waarbij de groei in de gamingsector als een lichtpuntje werd gezien. Zowel Tencent als NetEase rapporteerden gemengde inkomstencijfers, met NetEase die voornamelijk afhankelijk is van online games voor inkomsten.


Derde kwartaalcijfers 2023

In het derde kwartaal overtrof de Chinese videospeluitgever en internetdienstverlener NetEase (NTES) de verwachtingen van analisten op het gebied van winst, met in lijn zijnde verkopen. Het bedrijf, gevestigd in Hangzhou, China, behaalde een aangepaste winst van $1,84 per aandeel in de VS bij een omzet van $3,74 miljard in het kwartaal dat eindigde in september. Analisten gepolst door FactSet hadden een winst van $1,49 per aandeel verwacht bij een omzet van $3,74 miljard. Op jaarbasis stegen de inkomsten van NetEase met 16%, terwijl de omzet met 9% steeg. Video games droegen 80% bij aan de omzet van NetEase in het derde kwartaal. Naast online en mobiele games biedt NetEase ook een zoekmachine, streamingmuziek en andere internetdiensten.


CEO William Ding merkte op dat het sterke resultaat in het derde kwartaal te danken was aan hun gevarieerde portfolio van games, waarbij zowel populaire titels als 'Fantasy Westward Journey' als nieuwe innovatieve spellen zoals 'Racing Master' en 'Justice' bijdroegen. Ondanks het positieve financiële rapport daalde de NTES-aandelenkoers met 2,4% tot $112,35 na de bekendmaking. Het bedrijf kondigde ook een dividend van 49,5 cent per aandeel aan voor het derde kwartaal, evenals een nieuw aandeleninkoopprogramma van maximaal $5 miljard. Het feit dat NTES momenteel op de tweede plaats staat in de Computer Software-Gaming sector volgens IBD Stock Checkup, onderstreept het positieve momentum van het bedrijf ondanks de beursreactie op het rapport.


Conclusie

Ondanks de koersdaling na de bekendmaking van de gamingrichtlijnen, onthulden de derde kwartaalcijfers van NetEase positieve resultaten. Het bedrijf overtrof de verwachtingen van analisten, met een aangepaste winst van $1,84 per aandeel en een omzet van $3,74 miljard. Video games droegen aanzienlijk bij aan 80% van de omzet, en CEO William Ding benadrukte het succes van zowel gevestigde titels als 'Fantasy Westward Journey' als nieuwe innovatieve spellen. Ondanks de financiële kracht van het bedrijf daalde de aandelenkoers met 2,4% tot $112,35, wat aangeeft dat de markt wellicht de impact van de gamingrichtlijnen meer weegt dan de positieve kwartaalcijfers.


Opmerkelijk is het aangekondigde dividend van 49,5 cent per aandeel voor het derde kwartaal en het nieuwe aandeleninkoopprogramma van maximaal $5 miljard.


De onzekerheid rond China's gamingrichtlijnen heeft de aandelen van NetEase onder druk gezet, maar Morgan Stanley blijft positief. Beleggers worden aangemoedigd om de korte termijn als een koopkans te beschouwen, gezien de vermeende minimale impact op NetEase's inkomsten en de positieve vooruitzichten voor de gameportfolio, aldus Morgan Stanley.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page