top of page

UBS noemt top 5 AI aandelen voor een groen 2024, met 1 onverwachte mid cap

In het kort:

  • Chipmakers in 2023: Nvidia, AMD en Broadcom ervaren aanzienlijke koersstijgingen in 2023, gedreven door de vraag naar kunstmatige intelligentie, waarbij Nvidia leidt met een stijging van 238%.

  • Topkeuzes van UBS voor 2024: UBS-analist Timothy Arcuri noemt Advanced Micro Devices (AMD), Broadcom, Nvidia, Micron Technology en Teradyne als topkeuzes voor 2024, ondanks uitdagingen in de sector.

  • Micron's opmerkelijke comeback: Micron Technology overtreft verwachtingen met een omzetgroei in het fiscale eerste kwartaal na vijf kwartalen van daling. Teradyne valt ook op in de keuze van UBS, aangezien we het aandeel niet vaak voorbij horen komen.


Het jaar 2023 is een mijlpaaljaar gebleken voor aandelen van chipmakers, aangedreven door de kunstmatige intelligentie-hype. De PHLX Semiconductor Sector index is dit jaar bijna 64% gestegen, vergeleken met de stijging van 24% van de S & P 500. Een opvallende prestatie is geleverd door Nvidia, dat dit jaar met maar liefst 236% is gestegen. Advanced Micro Devices en Broadcom zijn ook niet achtergebleven, met stijgingen van meer dan 100%, waardoor de index naar nieuwe hoogten is gestuwd.



UBS ziet kansen ondanks uitdagingen

Te midden van deze groei blijft UBS-analist Timothy Arcuri optimistisch over de sector en benoemt het de "sweet spot", waar voorraden hun piek bereiken en omzet genereren. Hij waarschuwt echter voor trage omzetgroei als gevolg van nog steeds verhoogde klantenvoorraden. Desondanks voorspelt hij een positief 2024 voor zijn vijf topkeuzes: Advanced Micro Devices, Broadcom, Nvidia, Micron Technology en Teradyne.


Advanced Micro Devices

Advanced Micro Devices (AMD) maakt een opmerkelijke rit in 2023, met een stijging van 115% sinds het begin van het jaar. De drijvende kracht hierachter is de veelbelovende vooruitgang van het bedrijf op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI). Toch roept de huidige waardering van het bedrijf vragen op.


AMD's grootste concurrent, Nvidia, heeft in 2023 aanzienlijke winstgroei doorgemaakt, vooral dankzij de toenemende vraag naar AI-chips. Deze trend zet de toon voor AMD's potentiële doorbraak in 2024, vooral met de plannen voor de lancering van een krachtige nieuwe grafische verwerkingseenheid (GPU). Als AMD zelfs een fractie van het succes van Nvidia kan repliceren, liggen er aanzienlijke winsten in het verschiet.


Evaluatie van AMD's toekomst in AI

In de zich ontwikkelende wereld van op AI gerichte bedrijven in 2023, verschuiven ondernemingen strategisch naar de hardwarekant van de industrie. Opvallende tech-spelers zoals Intel, Amazon en Microsoft bereiden zich voor om de dominantie van Nvidia in AI-chips uit te dagen. AMD onderscheidt zich echter met een sterke kans om te gedijen, gesteund door jarenlange ervaring als de op een na grootste naam in GPU's.


De recente lancering van de MI300X AI GPU op 6 december heeft de aandacht getrokken. De chip biedt indrukwekkende snelheid en overtreft naar verluidt de H100 GPU van Nvidia met een potentiële prestatieverbetering van 60%. Als AMD een concurrerende prijs-prestatieverhouding kan bieden, zijn aanzienlijke omzetwinsten mogelijk in het komende jaar.


Markt aanwezigheid en partnerschappen

Met een marktkapitalisatie van $226 miljard heeft AMD een sterke positie in de tech-industrie. Microsoft's Azure heeft zich al gecommitteerd als het eerste cloudplatform dat gebruikmaakt van AMD's nieuwe AI-chip. Bovendien onderstrepen partnerschappen met Meta, Broadcom en Cisco het streven van AMD om geavanceerde AI-systemen te bouwen.


De explosieve groei van de AI-markt in 2023, samen met strategische samenwerkingen, plaatst AMD in een positie om aanzienlijke invloed te hebben in het komende jaar. Het bedrijf staat op het punt om golven te maken, en beleggers zouden zijn groeipotentieel niet over het hoofd moeten zien.


Waarderingszorgen: een moment van overweging

Hoewel AMD's aandelen een indrukwekkende stijging hebben doorgemaakt, blijven zorgen bestaan over de inkomsten die de zware investeringen van het chipbedrijf in AI moeten rechtvaardigen. De grafiek van de vrije kasstroom weerspiegelt een bijna 60% daling vanaf het begin van het jaar, in tegenstelling tot de meer dan drievoudige stijging van Nvidia.

In het derde kwartaal van 2023 steeg de omzet van AMD met 4% op jaarbasis, waarbij het Wall Street-schattingen met $110 miljoen overtrof. De groei was voornamelijk te danken aan een stijging van 42% in het klantensegment van AMD, dat profiteerde van verbeteringen op de markt voor persoonlijke computers.


AMD's verkoop van datacenters daalde echter cruciaal met ongeveer 1%, terwijl Nvidia de markt voor chips domineerde. Nvidia's segment voor datacenters liet een indrukwekkende stijging van 206% in omzet zien voor hetzelfde kwartaal.



Broadcom

Financiële Hoogtepunten van Broadcom Q4

Broadcom rapporteerde een omzet van $3,52 miljard voor het vierde kwartaal, een stijging ten opzichte van $3,36 miljard vorig jaar, met een winst per aandeel van $8,25. De aangepaste earnings per share (EPS) waren $11,06, hoger dan verwacht. De totale omzet steeg jaar-op-jaar met 4,0% naar $9,3 miljard. Mariann Montagne van Gradient Investments deelde haar optimisme, benadrukkend de verwachte synergieën uit de overname van VMware en voorspelde dubbelcijferige winsten.


Voorspellingen en koersdoelen

Broadcom voorspelt een omzet van ongeveer $50 miljard voor fiscaal jaar 2024, hoger dan de schattingen van experts. Analisten verhoogden hun koersdoelen, waarbij Bank of America $1.250 noemde vanwege "sterke VMWare-synergieën en groeipotentieel." Citigroup voorspelde dat de groei in AI de bredere uitdagingen in de halfgeleiderindustrie zou compenseren.


Toekomstoptimisme bij analisten

Analisten van Bank of America en Citigroup benadrukken de sterke synergieën met VMWare, groeipotentieel in AI, de stabiele niet-AI-legacy business en sterke winstmarges. Ze geloven dat Broadcom een "zeldzame combinatie" kan bieden van aantrekkelijke waardering en kasstroomgeneratie/rendementen. Citigroup hervatte de dekking met een "kopen"-advies.


Conclusie en marktreacties

Hoewel optimistische voorspellingen en positieve analistenbeoordelingen een gunstig licht werpen op Broadcom's toekomst, zijn er bredere sectoruitdagingen. De chipindustrie staat voor cyclische uitdagingen, zoals overaanbod en vertraagde verkoop van apparaten. Investeerders volgen nauwlettend hoe Broadcom zijn doelen realiseert in een volatiele markt, met zowel kansen als risico's op de horizon. Het blijft een boeiende tijd voor Broadcom.



NVDIA

Nvidia (NVDA) heeft een fenomenale prestatie neergezet in 2023, met een koersstijging van meer dan 238%. Analisten voorspellen echter dat het aandeel in 2024 nog verder kan stijgen. Het huidige mediane koersdoel van 46 analisten is $650, wat een sprong van 35% vanaf het huidige niveau suggereert. Het hoogste koersdoel op Wall Street staat op $1.100, wat wijst op een potentiële stijging van 123% in het komende jaar.


Financiële prestaties en vooruitzichten

Nvidia heeft in de eerste negen maanden van fiscaal 2024 bijna $39 miljard aan omzet gegenereerd, met een verwachte omzet van $20 miljard in het huidige kwartaal. Hierdoor zou de totale omzet voor het fiscale jaar op $59 miljard uitkomen, een stijging van 118% ten opzichte van het voorgaande jaar. Hoewel analisten een iets conservatievere schatting van $54 miljard hanteren, wijzen de indrukwekkende verkopen van AI-graphics cards erop dat Nvidia Wall Street's verwachtingen kan overtreffen.


Uitbreiding en groei

Nvidia heeft naar verluidt in het vorige kwartaal een half miljoen eenheden van zijn A100- en H100-datacenter-GPU's verkocht, met de verwachting dit aantal te overtreffen in het huidige kwartaal. Het bedrijf richt zich op duurzame groei in 2024 door de productiecapaciteit uit te breiden en samenwerkingen aan te gaan voor chipproductie in Vietnam, Maleisië en Japan.


Datacenter business als drijvende Kracht

Nvidia's datacenter business heeft in de eerste drie kwartalen van fiscaal 2024 $29 miljard aan omzet gegenereerd, bijna driekwart van het totaal. Met een verwachte omzet van $44 miljard in dit segment aan het einde van het fiscale jaar, zou Nvidia de verwachtingen van analisten overtreffen.


Verdubbeling van het aandeel in 2024?

Ondanks een verwachte vertraging in de winstgroei tot 60% in fiscaal 2025, wat neerkomt op $19,72 per aandeel, zou Nvidia's koers kunnen stijgen tot meer dan $1.000 op basis van het vooruitzicht van het bedrijf en het forward earnings-multiple van 55. Dit zou kunnen resulteren in een verdubbeling van het aandeel in 2024, gesteund door groei in de datacenter business en opkomende katalysatoren in de pc-business.



Micron Technology

Micron Technology heeft zich dit jaar onderscheiden met beter dan verwachte resultaten in het fiscale eerste kwartaal. Het bedrijf rapporteerde een aangepast verlies van 95 cent per aandeel en een omzet van $4.73 miljard, waarmee het terugkeerde naar omzetgroei na vijf kwartalen van daling op jaarbasis. CEO Sanjay Mehrotra voorziet verdere verbeteringen in de bedrijfsfundamenten in 2024, gedreven door de groeiende vraag naar kunstmatige intelligentie.


Micron rapporteerde voor het laatste kwartaal een aangepast verlies van 28 cent per aandeel en een omzet van $5.3 miljard voorspelt. Analisten reageren positief op deze voorspelling, wat resulteerde in een koersstijging van 5% tot $82.52 na de aankondiging.


Teradyne: een ondergewaardeerde mogelijkheid

Teradyne, hoewel recentelijk geconfronteerd met een koersdaling van 15%, toont solide fundamentele indicatoren. De Return on Equity (ROE) van 21% duidt op effectieve kapitaal herinvestering, en ondanks dat het bedrijf achterblijft bij de sector in de afgelopen vijf jaar, heeft het nog steeds een groei van 11% gezien.


Met een lage mediane uitbetalingsratio van 8,3% herinvesteert Teradyne het grootste deel van zijn winst om de groei te stimuleren. Het bedrijf keert al minstens tien jaar dividend uit en wordt beschouwd als een stabiele presteerder. Toekomstige prognoses voorspellen een stijgende ROE tot 32%.


Arcuri van UBS ziet Teradyne als zijn favoriete 'outside the box' aandelenkeuze voor 2024. Hij gelooft dat het bedrijf kan profiteren van verbeteringen in geheugencapaciteit en machine learning in hoogwaardige smartphones, terwijl de cyclische opleving breder wordt.



Conclusie

De chipmaker sector beleeft een explosieve groei in 2023, gedreven door de vraag naar kunstmatige intelligentie. Micron Technology rapporteert indrukwekkende resultaten en vooruitzichten, terwijl Teradyne, ondanks een recente koersdaling, solide fundamentele indicatoren vertoont. Beleggers kijken reikhalzend uit naar een voortzetting van deze trend in 2024.


Te midden van deze bloei blijft UBS-analist Timothy Arcuri optimistisch, benoemend dat de aandelen zich bevinden in de "sweet spot," waar voorraden hun piek bereiken en omzet genereren. Ondanks waarschuwingen voor trage omzetgroei als gevolg van verhoogde klantenvoorraden, voorspelt Arcuri een positief 2024 en noemt hij vijf topkeuzes: AMD, Broadcom, Nvidia, Micron Technology, en Teradyne.


AMD boekt een opmerkelijke stijging van 115% sinds het jaarbegin en positioneert zich gunstig in de AI-hardwareverschuiving. Ondanks waarderingszorgen is het bedrijf goed gepositioneerd, met recente lanceringen van krachtige AI-GPU's die de aandacht trekken.


Broadcom meldt sterke resultaten in Q4, met optimisme voor FY 2024. Analisten verhogen koersdoelen vanwege verwachte synergieën en groeipotentieel.


Nvidia noteert een koersstijging van 238% in 2023 en presteert goed in de eerste negen maanden van FY 2024, gestimuleerd door de datacenter business. Analisten voorspellen verdere groei in 2024, ondersteund door uitbreidingen en samenwerkingen.


Micron Technology maakt een opmerkelijke comeback met beter dan verwachte resultaten in het fiscale eerste kwartaal, gedreven door de groeiende vraag naar AI.

Teradyne wordt ondanks recente koersdalingen beschouwd als een ondergewaardeerde mogelijkheid, met solide indicatoren en voorspelde groei.


Ondanks optimistische voorspellingen werpen bredere sectoruitdagingen een schaduw op de toekomst van chipmakers. Investeerders houden nauwlettend in de gaten hoe deze topkeuzes in 2024 presteren te midden van kansen en risico's, wat een boeiend jaar belooft voor de chipmaker sector.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page