top of page

UBS noemt top 5 AI aandelen voor een groen 2024, met 1 onverwachte mid cap

In het kort:

  • Chipmakers in 2023: Nvidia, AMD en Broadcom ervaren aanzienlijke koersstijgingen in 2023, gedreven door de vraag naar kunstmatige intelligentie, waarbij Nvidia leidt met een stijging van 238%.

  • Topkeuzes van UBS voor 2024: UBS-analist Timothy Arcuri noemt Advanced Micro Devices (AMD), Broadcom, Nvidia, Micron Technology en Teradyne als topkeuzes voor 2024, ondanks uitdagingen in de sector.

  • Micron's opmerkelijke comeback: Micron Technology overtreft verwachtingen met een omzetgroei in het fiscale eerste kwartaal na vijf kwartalen van daling. Teradyne valt ook op in de keuze van UBS, aangezien we het aandeel niet vaak voorbij horen komen.


Het jaar 2023 is een mijlpaaljaar gebleken voor aandelen van chipmakers, aangedreven door de kunstmatige intelligentie-hype. De PHLX Semiconductor Sector index is dit jaar bijna 64% gestegen, vergeleken met de stijging van 24% van de S & P 500. Een opvallende prestatie is geleverd door Nvidia, dat dit jaar met maar liefst 236% is gestegen. Advanced Micro Devices en Broadcom zijn ook niet achtergebleven, met stijgingen van meer dan 100%, waardoor de index naar nieuwe hoogten is gestuwd.UBS ziet kansen ondanks uitdagingen

Te midden van deze groei blijft UBS-analist Timothy Arcuri optimistisch over de sector en benoemt het de "sweet spot", waar voorraden hun piek bereiken en omzet genereren. Hij waarschuwt echter voor trage omzetgroei als gevolg van nog steeds verhoogde klantenvoorraden. Desondanks voorspelt hij een positief 2024 voor zijn vijf topkeuzes: Advanced Micro Devices, Broadcom, Nvidia, Micron Technology en Teradyne.


Advanced Micro Devices

Advanced Micro Devices (AMD) maakt een opmerkelijke rit in 2023, met een stijging van 115% sinds het begin van het jaar. De drijvende kracht hierachter is de veelbelovende vooruitgang van het bedrijf op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI). Toch roept de huidige waardering van het bedrijf vragen op.


AMD's grootste concurrent, Nvidia, heeft in 2023 aanzienlijke winstgroei doorgemaakt, vooral dankzij de toenemende vraag naar AI-chips. Deze trend zet de toon voor AMD's potentiële doorbraak in 2024, vooral met de plannen voor de lancering van een krachtige nieuwe grafische verwerkingseenheid (GPU). Als AMD zelfs een fractie van het succes van Nvidia kan repliceren, liggen er aanzienlijke winsten in het verschiet.


Evaluatie van AMD's toekomst in AI

In de zich ontwikkelende wereld van op AI gerichte bedrijven in 2023, verschuiven ondernemingen strategisch naar de hardwarekant van de industrie. Opvallende tech-spelers zoals Intel, Amazon en Microsoft bereiden zich voor om de dominantie van Nvidia in AI-chips uit te dagen. AMD onderscheidt zich echter met een sterke kans om te gedijen, gesteund door jarenlange ervaring als de op een na grootste naam in GPU's.


De recente lancering van de MI300X AI GPU op 6 december heeft de aandacht getrokken. De chip biedt indrukwekkende snelheid en overtreft naar verluidt de H100 GPU van Nvidia met een potentiële prestatieverbetering van 60%. Als AMD een concurrerende prijs-prestatieverhouding kan bieden, zijn aanzienlijke omzetwinsten mogelijk in het komende jaar.


Markt aanwezigheid en partnerschappen

Met een marktkapitalisatie van $226 miljard heeft AMD een sterke positie in de tech-industrie. Microsoft's Azure heeft zich al gecommitteerd als het eerste cloudplatform dat gebruikmaakt van AMD's nieuwe AI-chip. Bovendien onderstrepen partnerschappen met Meta, Broadcom en Cisco het streven van AMD om geavanceerde AI-systemen te bouwen.


De explosieve groei van de AI-markt in 2023, samen met strategische samenwerkingen, plaatst AMD in een positie om aanzienlijke invloed te hebben in het komende jaar. Het bedrijf staat op het punt om golven te maken, en beleggers zouden zijn groeipotentieel niet over het hoofd moeten zien.


Waarderingszorgen: een moment van overweging

Hoewel AMD's aandelen een indrukwekkende stijging hebben doorgemaakt, blijven zorgen bestaan over de inkomsten die de zware investeringen van het chipbedrijf in AI moeten rechtvaardigen. De grafiek van de vrije kasstroom weerspiegelt een bijna 60% daling vanaf het begin van het jaar, in tegenstelling tot de meer dan drievoudige stijging van Nvidia.

In het derde kwartaal van 2023 steeg de omzet van AMD met 4% op jaarbasis, waarbij het Wall Street-schattingen met $110 miljoen overtrof. De groei was voornamelijk te danken aan een stijging van 42% in het klantensegment van AMD, dat profiteerde van verbeteringen op de markt voor persoonlijke computers.


AMD's verkoop van datacenters daalde echter cruciaal met ongeveer 1%, terwijl Nvidia de markt voor chips domineerde. Nvidia's segment voor datacenters liet een indrukwekkende stijging van 206% in omzet zien voor hetzelfde kwartaal.Broadcom

Fin