top of page

Is deze small-cap ondergewaardeerd?

In het kort:

  • PubMatic, een speler in digitale advertentietechnologie, groeit door de verschuiving van traditionele naar digitale reclame en de toename van reclame op connected TV (CTV).

  • Met een marktkapitalisatie van $1 miljard en een stijging van 38% vorige maand na beter dan verwachte cijfers is het aandeel weer meer onder de aandacht gekomen.

  • De vooruitzichten van PubMatic worden versterkt door een toename van klanten en advertentie-impressies.


In de immer veranderende wereld van digitale reclame is er een speler die wellicht niet de hoofdrol speelt op het podium van publieke aandacht, maar waar we toch steeds meer over horen: PubMatic. In een landschap gedomineerd door giganten, is het soms de underdog die de markt kan veranderen. PubMatic lijkt een bedrijf te zijn waar steeds meer beleggers naar kijken, in dit artikel ga ik verder in op het bedrijf en of het daadwerkelijk een interessante optie kan zijn binnen het investeren in de advertentie markt.


De evolutie van adverteren

PubMatic heeft de transitie binnen adverteren niet alleen omarmd maar er ook aanzienlijk van geprofiteerd. De groei van reclame op connected TV (CTV) vormt de voorhoede van deze evolutie, met voorspellingen die wijzen op een jaarlijkse groei van meer dan 10% van 2023 tot 2028. In dit digitale tijdperk, waar elke seconde telt en elke klik waarde heeft, is PubMatic's vermogen om te verbinden met een groeiend aantal uitgevers - van 1650 eind 2022 naar 1800 eind 2023 wellicht een teken van zijn groeiende relevantie binnen deze markt.


Met de aankomende veranderingen door Google, die cookies van derden uitfaseert, heeft PubMatic een belangrijke zet gedaan door zijn partnerships met toonaangevende alternatieve ID’s en dataproviders uit te breiden. Deze stappen zorgen ervoor dat meer dan 75% van de impressies op het PubMatic-platform gekoppeld zijn aan andere doelsignalen dan cookies, een beweging die niet alleen de privacy van de gebruiker beter respecteert maar ook de effectiviteit van digitale advertenties verhoogt. Waarbij dat laatste voor een bedrijf als PubMatic uiteraard van groot belang is.


De integratie met bijna dertig alternatieve ID's, zoals LiveRamp’s RampID en The Trade Desk’s Unified ID 2.0, heeft al geleid tot een significante inkomstenstijging voor publishers. Een analyse van meer dan 600 miljard advertentie-impressies toont aan dat de aanwezigheid van deze alternatieve ID's in de bid stream de inkomsten van publishers wereldwijd met 16% deed toenemen, met de grootste stijgingen in de EMEA- en Noord- en Zuid-Amerikaanse regio's.


The Trade Desk, een absolute marktleider op het gebied van demand-side platforms (DSP), is een bedrijf dat zich richt op het partnerschap met adverteerders om advertentieruimte effectief te plaatsen bij uitgevers. Hierdoor is het een voorkeursoptie voor adverteerders die op zoek zijn naar geavanceerde technologieën en uitgebreide bereikmogelijkheden om hun advertenties te optimaliseren en te verspreiden over diverse digitale platformen.


PubMatic daarentegen, positioneert zich aan de andere kant van het spectrum als een sell-side platform (SSP) door samen te werken met uitgevers om hun beschikbare advertentieruimte te vullen. Wat we echter zien gebeuren is dat The Trade Desk van plan lijkt ook de SSP markt te gaan domineren, met de recente nieuwe koers van het bedrijf kan dit een aanzienlijk probleem gaan vormen voor een bedrijf als PubMatic.



Hoe The Trade Desk de marges drukt

In een zet die de advertentie-industrie ingrijpend kan veranderen, trekt The Trade Desk, onder leiding van CEO Jeff Green, agressief nieuwe territoria binnen die traditioneel gereserveerd waren voor publisher-gerichte adtech-bedrijven zoals PubMatic, ook bekend als Supply-Side Platforms (SSPs).


Deze platforms helpen uitgevers van online content hun advertentievoorraad te prijzen en beschikbaar te maken voor aankoop. Echter, met de introductie van producten zoals OpenPath, dat adverteerders toestaat direct van uitgevers te kopen zonder tussenkomst van een SSP, en plannen om de prijzen die SSPs rekenen voor advertenties te ondermijnen lijkt The Trade Desk een serieuze verandering in deze markt teweeg te kunnen brengen.


De zet van The Trade Desk heeft de industrie op scherp gezet, met sommigen die vrezen dat het bedrijf de "anti-Google" ethos verlaat waarop het zijn reputatie heeft gebouwd. Door producten te ontwikkelen die lijken op die van SSPs en hun prijzen lager te maken, beïnvloedt The Trade Desk niet alleen hoe uitgevers advertenties verkopen, maar ook hoe de hele markt voor digitale reclame functioneert.


Experts zoals Ari Paparo van Marketecture Media en Matt Prohaska van Prohaska Consulting merken op dat deze strategieën een keerpunt markeren in hoe The Trade Desk zichzelf positioneert binnen de industrie, verschuivend van een uitdager naar een dominante speler met invloeden die parallellen vertonen met die van Google.



De implicaties voor SSPs, waaronder bekende namen als Magnite, PubMatic, en andere private en door private equity ondersteunde firma's, zijn significant. Deze bedrijven, die afhankelijk zijn van servicekosten bovenop de prijs van advertenties, kunnen een cruciale inkomstenstroom zien verdampen als ze niet in staat zijn om te concurreren met de lagere biedingen van The Trade Desk. SSPs staan nu voor een dilemma: accepteren ze de lagere biedingen van The Trade Desk of riskeren ze een afname van de vraag naar hun diensten?


PubMatic's CEO Rajeev Goel merkt op dat, hoewel zijn bedrijf mogelijk minder verdient per advertentie-impressie, de lagere kosten kunnen leiden tot een hogere verkoop door de verbeterde ROI voor adverteerders. Dit benadrukt een cruciaal aspect van de huidige advertentiemarkt: de balans tussen kosten, volume en de waarde die elke partij levert.

Hoewel SSPs terugvechten door uitbreiding naar diensten zoals datadiensten en identiteitsbeheer, is het maar de vraag in hoeverre dit een verschil zal kunnen maken.


De financiën van PubMatic

Terwijl vele ogen gericht zijn op de schijnbaar onstuitbare recente opmars van The Trade Desk na de sterke cijfers, verdient het groeipotentieel van PubMatic ook zeker een spotlight. Een blik op de cijfers onthult een bedrijf dat niet alleen groeit in ad-impressies - met een indrukwekkende stijging van 39% in CTV-ad-impressies in 2023 - maar dit ook doet op een steeds winstgevendere en efficiënte manier.


PubMatic's besluit om zijn infrastructuur in eigen beheer te houden, verschilt van de strategie van vele concurrenten en biedt het een uniek voordeel in kostenbeheersing en schaalbaarheid. Hoewel opererend aan tegenovergestelde uiteinden van de advertentiesupplychain, vormen The Trade Desk en PubMatic een interessante case voor beleggers die zich afvragen welke van de twee het beste koopje is in de huidige uitdagende advertentie markt.



De financiële resultaten van PubMatic laten een stabiele recente groei omhoog zien, na een serie teleurstellende kwartalen waarin de groei steeds verder afnam. Met een omzetgroei van 14% in het vierde kwartaal van 2023 - het beste groeicijfer in meer dan een jaar - en een management dat een groei van 10% in 2024 verwacht, is het duidelijk dat PubMatic zijn zinnen heeft gezet op meer groei. Deze ambitie wordt verder ondersteund door een gezonde financiële positie, met een schuldenvrije balans en $175 miljoen aan liquide middelen. Dit heeft de koers van het bedrijf dan ook een directe boost gegeven van ruim 39,38% groei in de afgelopen maand:



In het vierde kwartaal van 2023 zag PubMatic zijn omzet accelereren naar $84,6 miljoen, een groei van 14% ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder, waarbij de netto-inkomsten en aangepaste EBITDA de prognoses ruimschoots overtroffen. De omzet uit eerdere kwartalen liet echter een ander beeld zien, waarbij we tevens een duidelijke stagnatie in winstgroei zagen in de kwartalen hiervoor:



Deze recente verbeterde resultaten illustreren niet alleen het vermogen om de uitdagingen van een fluctuerende markt te navigeren, maar ook om deze in kansen om te zetten. Met een GAAP netto-inkomen van $18,7 miljoen, naast een aangepaste EBITDA van $38,9 miljoen met een marge van 46%, toont PubMatic zijn efficiëntie in het omzetten van groei in winstgevendheid.


Bijzonder opmerkelijk is de toename van de Supply Path Optimization (SPO) activiteit, die in Q4 2023 meer dan 45% van de totale bedrijfsactiviteit uitmaakte. Dit benadrukt de verschuiving naar meer efficiënte en effectieve advertentie-inkoopprocessen, een trend waar PubMatic duidelijk van profiteert. Daarnaast werd een groei van 7% opgemerkt in de omzet uit omnichannel video in hetzelfde kwartaal, wat wijst op de veelzijdigheid en aantrekkelijkheid van PubMatic's aanbod in verschillende mediaformats.


Voor het volledige fiscale jaar 2023 rapporteerde PubMatic een omzet van $267,0 miljoen, een bescheiden toename van 4% ten opzichte van het voorgaande jaar, met een netto dollar-gebaseerde retentie van 101%. Hoewel de GAAP netto-inkomsten een daling lieten zien tot $8,9 miljoen, vergeleken met $28,7 miljoen in 2022, reflecteert dit de investeringen in groei en expansie, evenals de aanpassingen voor slechte schulden gerelateerd aan het faillissement van een Demand Side Platform koper. Voor PubMatic blijkt de ROE echter 3.0% te zijn, wat relatief erg laag is en ver onder het industrie-gemiddelde van 8.6% ligt. Dit is, ondanks de mooie cijfers een zorgwekkend getal.


De operationele efficiëntie van PubMatic zien er echter gezonder uit, met een record aan vrije kasstroom van $52,8 miljoen in 2023, een stijging van 38% ten opzichte van 2022, en een sterke afsluiting van het jaar met $175,3 miljoen aan cash, cash-equivalenten en verhandelbare effecten.



De toekomst van PubMatic

PubMatic staat wellicht aan het begin van een interessant groeitraject, nadat het een behoorlijke periode onder-gepresteerd heeft. Met verbeterde groeicijfers in het laatste kwartaal biedt PubMatic een interessant alternatief om in de gaten te houden voor beleggers geïnteresseerd in de digitale advertentie markt.


Of PubMatic interessanter zou zijn dan bijvoorbeeld The Trade Desk binnen de advertentie markt, is echter erg enthousiast voor een bedrijf dat zich in zo´n vroege fase van hernieuwde groei bevind als PubMatic. Ook is het zeker belangrijk om de markt voor nu goed in de gaten te blijven houden, gezien de grote veranderingen die er momenteel staan te gebeuren The Trade Desk speelt hier voornamelijk een belangrijke rol in.


De cijfers van PubMatic zijn dan wellicht beter dan de verwachting in het laatste gerapporteerde kwartaal, de groei is nog niet explosief te noemen en de huidige positie in de markt niet uniek. Voor nu blijft het dan ook een enkel een aandeel om in de gaten te houden voor de komende kwartalen.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Copyright © 2023 •

Alle rechten voorbehouden - Amsterdam - 0619930051

Disclaimer
Let op: Beleggen brengt risico's met zich mee. Je kan (een deel van) je inleg verliezen. Niets hier mag worden beschouwd als financieel advies.. Voor advies over je persoonlijke situatie kun je het beste een adviseur inschakelen.

  • Instagram
  • Twitter
  • LinkedIn
  • YouTube
bottom of page