Huawei zet vol in op AI
In het kort:
Huawei heeft aangekondigd dat het zijn strategische focus voor de komende tien jaar zal verleggen naar kunstmatige intelligentie (AI).
De aankondiging volgt op een vergelijkbare zet van het Chinese techbedrijf Alibaba, dat ook AI heeft geprioriteerd.
Huawei's besluit om te investeren in AI komt te midden van wereldwijde spanningen en beschuldigingen van cyberaanvallen tussen China en de Verenigde Staten.
Huawei zet in op Kunstmatige Intelligentie
Het Chinese technologie- en telecomgigant, Huawei, heeft aangekondigd dat het de komende tien jaar volledig wil inzetten op kunstmatige intelligentie (AI).
Tijdens een evenement in Shanghai kondigde Meng Wanzhou, de roterende voorzitter en Chief Financial Officer van Huawei, deze nieuwe koerswijziging aan. Huawei stelt dat de "All Intelligence" strategie is ontworpen om alle industrieën te helpen profiteren van de kansen die AI biedt.
Meng Wanzhou benadrukte dat Huawei zich wil inzetten om een solide IT-infrastructuur voor China op te bouwen en tegelijkertijd een alternatief te bieden voor de rest van de wereld. Hoewel verdere details over de strategie niet werden onthuld, benadrukte ze het doel om te voldoen aan de diverse AI-computingbehoeften van verschillende sectoren.
Deze stap van Huawei volgt op een soortgelijke aankondiging van Alibaba eerder deze maand, waarbij ook AI centraal staat in hun toekomstplannen. Dit weerspiegelt de groeiende trend onder technologiebedrijven om AI als een belangrijk aandachtsgebied te omarmen, deels gedreven door opwinding over geavanceerde AI-platforms zoals GPT-4.
Huawei lijkt nu zelfs te beweren dat ze in staat zijn geweest om hun eigen AI-chip te ontwikkelen die vergelijkbaar is met de Nvidia A100.
Deze claim, als deze wordt bevestigd, zou een belangrijke verschuiving in het AI-landschap kunnen betekenen. De Chinese AI-chip zou naar verluidt in staat zijn om veeleisende taken uit te voeren, zoals het draaien van taalmodellen op het niveau van GPT-3 en GPT-4. Dit zou China in staat kunnen stellen om meer onafhankelijk te opereren op het gebied van AI-hardware, zelfs te midden van beperkingen.
Spanningen China en VS
De aankondiging van Huawei kwam op dezelfde dag waarop het bedrijf werd genoemd in beschuldigingen van China tegen de Verenigde Staten. Het Chinese Ministerie van Staatsveiligheid beschuldigde de VS van het binnendringen van Huawei-servers bijna 15 jaar geleden en beweerde dat de Amerikaanse inlichtingendiensten herhaaldelijk cyberaanvallen tegen China hadden uitgevoerd.
Deze beschuldigingen zijn opmerkelijk omdat de Verenigde Staten Huawei al lange tijd hebben verdacht van spionage via hun technologie, wat heeft geleid tot handelsbeperkingen. Huawei heeft altijd ontkend dat het samenwerkt met de Chinese overheid voor spionage. In 2019 werd Huawei toegevoegd aan de Amerikaanse "entity list," waardoor de export naar het bedrijf werd beperkt. Het bedrijf heeft ook te maken gehad met beperkingen op de toegang tot Amerikaanse technologie, wat de ontwikkeling van hun smartphones heeft beïnvloed.
Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar rens@debelegger.nl
Wil je meer lezen?
Abonneer je op debelegger.nl om deze exclusieve post te kunnen blijven lezen.