top of page

Dit staat je te wachten deze week...

Bijgewerkt op: 26 mrt. 2023

Leuk dat je weer in haakt voor de wekelijkse update waar we gaan kijken wat de week ons brengt. Deze keer kijken we eerst even terug naar wat er vorige week gebeurde...


Dit gebeurde er afgelopen week


Maandag: De week begon met een schok toen Deutsche Bank aankondigde dat het een verlies van 4,5 miljard euro had geleden in het vierde kwartaal van 2022. De bank gaf de schuld aan de hoge kosten van de reorganisatie, de juridische geschillen en de lage rente. De aandelen van de bank kelderden en trokken andere Europese banken mee naar beneden.


Dinsdag: De Fed-voorzitter Jerome Powell sprak voor het Congres en verdedigde de renteverhoging van vorige week. Hij zei dat de economie sterk was en dat de inflatie onder controle was. Hij voegde eraan toe dat de Fed klaar stond om in te grijpen als de situatie verslechterde.


Woensdag: De markten kregen een opsteker toen China aankondigde dat het zijn groeidoelstelling voor 2023 had verhoogd tot 6,5%. De Chinese president Xi Jinping zei dat het land zich zou richten op kwaliteit boven kwantiteit en dat het meer zou investeren in innovatie, groene energie en sociale zekerheid.


Donderdag: De olieprijzen stegen tot boven de 80 dollar per vat nadat de OPEC+ besloot om zijn productiebeperkingen te handhaven tot eind 2023. De organisatie zei dat het de vraag naar olie wilde ondersteunen en dat het rekening hield met de geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten. Slimme zet van de OPEC+, want zo kunnen ze meer geld verdienen zonder meer olie te pompen.


Vrijdag: De week eindigde met een gemengd beeld op Wall Street. De S&P 500 steeg met 0,4%, maar de Nasdaq daalde met 0,2%. De consumentenstemming en de persoonlijke consumptie-uitgaven waren beter dan verwacht, maar de inflatie bleef hoog. De Fed-vicevoorzitter Michael Barr getuigde voor het Senaatbankcomité en zei dat hij zich zorgen maakte over sommige regionale banken die te veel risico's namen. Hij noemde geen namen, maar ik had zo mijn vermoedens.Waar gaat de beurs naartoe?


Zoals jullie weten, heeft de Federal Reserve deze week een renteverhoging aangekondigd, maar ook gezegd dat ze de 'balansafbouw' gaan versnellen. Dit heeft geleid tot een scherpe daling van Amerikaanse staatsleningen, vooral die van de 2-jaars rente. Ik heb even wat quotes van verschillende analisten bij elkaar geraapt van Twitter, Cnbc, Msnbc, FT, Bloomberg en meer.


"We zitten in een situatie, die doet denken aan vorige vrijdag, waar we ons zorgen moesten maken over welke banken er nog kunnen omvallen", zei Art Hogan, hoofd marktstrategie bij B. Riley Financial. "Maar er is symmetrisch risico dat we net zo veel goed nieuws als slecht nieuws kunnen krijgen."


"De markt zegt: 'Jullie, de Fed, hebben niet door hoeveel de economie gaat vertragen'", zei Chandler. Hij zei dat zelfs de komende inflatiecijfers niet zo belangrijk zijn als ze vroeger waren. "De PCE gaat plakkerig zijn, en er is een kans dat de kern inflatie iets omhoog gaat", zei hij."Ik denk dat de markt dit ziet als een achterblijvende indicator. Ik denk dat de verkrapping van de FED de inflatie flink gaat verlagen." Zegt weer een andere analist.


Powell erkende tijdens zijn persconferentie dat de problemen in de bankensector, geldstromen beperken en de economie kunnen beïnvloeden. Sommige economen verwachten dat de krappe kredietvoorwaarden het kapitaal voor bedrijven en particulieren zullen beperken, waardoor een recessie sneller zal komen.


"Ik denk dat oktober de bodem was, en nu hebben we een black swan momentje in de banken sector... en de aandelenmarkt had wat verloren. Maar ik denk dat dat het grootste deel van de daling was", zei Tom Lee, hoofd research bij Fundstrat. "Ik denk dat de reden waarom we niet meer zijn gedaald, is dat mensen op hun geld zitten. Er is meer cash aan de zijlijn dan in mei 2020."


Lee zei ook dat beleggers veiligheid zoeken in Big Tech, zoals Apple en Microsoft. FAANG aandelen zijn dit jaar zo'n 30% gestegen.


Julian Emanuel van ISI spreekt dat pertinent tegen. "Er is nooit een bearmarket bodem geweest voordat een recessie begon in 60 jaar", zei hij. "We verwachten al een tijdje dat een recessie begint in de tweede helft van 2023 en de huidige omstandigheden versterken die thesis"


Dus wat moeten we doen als beleggers? Moeten we ons voorbereiden op een crash of juist profiteren van de koopjes? Ik denk dat het antwoord ergens in het midden ligt. We moeten voorzichtig zijn op dit moment omdat er erg veel onzekerheid speelt. Maar ook alert zijn op kansen die zich kunnen voordoen in deze volatiele markt. Ik houd mijn watchlist nauwkeurig in de gaten en zal op de koop knop drukken zodra ik zelf kansen zie!Weekagenda in het Nederlands en met de tijden omgezet naar Amsterdamse tijden:


- Maandag

- Kwartaalcijfers: Carnival

- 23:00 uur. Fed-gouverneur Philip Jefferson


- Dinsdag

- Kwartaalcijfers: Walgreen Boots Alliance, McCormick, Micron

- 14:30 uur. Voorlopige economische indicatoren

- 15:00 uur. S&P/Case-Shiller HPI

- 15:00 uur. FHFA-huizenprijzen

- 16:00 uur. Fed-vicevoorzitter voor toezicht Michael Barr bij de Senaatscommissie voor bankentoezicht


- Woensdag

- 16:00 uur. Lopende woningverkopen

- 16:00 uur. Fed-vicevoorzitter Barr bij de commissie voor financiële diensten van het Huis van Afgevaardigden


- Donderdag

- Kwartaalcijfers: BlackBerry

- 14:00 uur. Fed-vicevoorzitter Barr op de NABE-conferentie

- 14:30 uur. Werkloosheids uitkering aanvragen VS

- 14:30 uur. Real bbp Q4 VS

- 16:00 uur. Fed-vicevoorzitter Barr bij de commissie voor financiële diensten van het Huis van Afgevaardigden

- 18:45 uur. President van de Boston Fed Susan Collins

- 18:45 uur. President van de Richmond Fed Thomas Barkin


- Vrijdag

- 14:30 uur. Persoonlijke inkomen/uitgaven

- 15:45 uur. Chicago PMI

- 16:00 uur. Consumentensentiment

- 21:05 uur. President van de New York Fed John Williams

- 23:45 uur. Fed-gouverneur Lisa Cook

9 opmerkingen

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..