top of page

De groeimotor achter Meta´s winstgroei

In het kort:

  • Meta's advertentie-inkomsten stegen in 1Q FY2024 met 27% op jaarbasis, mede dankzij AI-monetisatie.

  • De kapitaaluitgaven (capex) voor FY2024 worden geschat op $35-40 miljard, een stijging van 40,5% op jaarbasis.

  • Ondanks de toename in capex blijft de vrije kasstroom (FCF) robuust, ondersteund door sterke operationele kasstromen (OCF).


Meta Platforms, bekend van sociale netwerken zoals Facebook en Instagram, blijft stevig inzetten op kunstmatige intelligentie (AI) om zijn advertentie-inkomsten te vergroten. Deze strategie heeft zich de afgelopen kwartalen duidelijk uitbetaald. De AI-gestuurde verbeteringen hebben niet alleen geleid tot een hogere betrokkenheid van gebruikers, maar ook tot een aanzienlijke stijging van de advertentie-inkomsten.


De aandelenkoers van Meta sinds de beursgang:

Bron: Macrotrends


Het begrijpen van Meta's indrukwekkende groei vereist een blik op de kernstrategieën en technologieën die het bedrijf gebruikt. De kern, en groeimotor hierin is het vermogen van Meta om data gedreven beslissingen te nemen en AI in te zetten voor het verbeteren van gebruikerservaringen en advertentie-efficiëntie.In het eerste kwartaal van het boekjaar 2024 (1Q FY2024) zag Meta zijn advertentie-inkomsten met 27% toenemen vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Dit was mede te danken aan een stijging van 20% in het aantal advertentievertoningen en een hogere gemiddelde prijs per advertentie-impressie. De focus van Meta verschuift steeds meer naar het monetiseren van gebruikersbetrokkenheid, waarbij AI-gedreven functies een cruciale rol spelen.


De omzet(groei) van Meta sinds de beursgang:

Bron: Macrotrends


Een goed voorbeeld van deze strategie is de app Threads, die inmiddels 175 miljoen maandelijkse gebruikers heeft en zich nu richt op advertentie monetisatie. Daarnaast introduceerde Meta de nieuwste versie van Meta AI, aangedreven door het geavanceerde Llama 3-model, wat gebruikers helpt om onderwerpen van interesse effectiever te verkennen.


Meta heeft niet alleen zijn inkomsten weten te verhogen, maar ook de operationele efficiëntie verbeterd. Het afgelopen jaar werd gekenmerkt als een "Jaar van Efficiëntie", waarbij aanzienlijke kostenbesparingen werden gerealiseerd, vooral op het gebied van marketing en verkoop. Dit heeft geleid tot een positieve trend in margeverbeteringen. Hoewel de Reality Labs-divisie nog steeds verlieslatend is, dragen de kostenbesparingen in andere divisies bij aan een algehele verbetering van de bedrijfsmarges.


De operationele marge van Meta sinds de beursgang:

Bron: Macrotrends


Meta staat aan de vooravond van een nieuwe investeringscyclus, gericht op het versterken van AI-onderzoek en -ontwikkeling. De kapitaaluitgaven (capex) voor FY2024 worden geschat tussen $35 miljard en $40 miljard, wat een stijging van 40,5% betekent ten opzichte van vorig jaar. Ondanks deze aanzienlijke toename in capex blijft de vrije kasstroom (FCF) van het bedrijf robuust. Dit wordt ondersteund door een sterke groei in operationele kasstromen (OCF), waardoor de impact van de hogere capex beperkt blijft.


Enkele belangrijke metrics van Meta, waaronder de R&D uitgaven:

Bron: Macrotrends


In april 2021 introduceerde Apple het App-Tracking-Transparency (ATT) framework, waardoor platforms zoals Facebook minder inzicht kregen in gebruikersgedrag over verschillende apps heen. Dit had aanvankelijk een negatieve impact op Meta's advertentie-inkomsten. Echter, Meta investeerde miljarden dollars in GPU's om een probabilistisch model te ontwikkelen voor het meten van de return on ad spend (ROAS). Dit model helpt Meta om toch effectieve advertentietargeting te realiseren, ondanks de beperkingen van ATT.


Deze investering versterkte Meta's positie aanzienlijk, waardoor het bedrijf zijn concurrenten zoals Snapchat en Pinterest kon overtreffen. Zowel Meta als Google zijn nu beter in staat om advertentie-inkomsten te genereren en hebben een sterke positie behouden in de markt.


De introductie van korte video's via Reels was een directe reactie op de populariteit van TikTok. Hoewel investeerders aanvankelijk bezorgd waren over de mogelijke negatieve impact op de monetisatie, heeft Reels uiteindelijk de gebruikersbetrokkenheid verhoogd. In 2024 bereikte Reels monetaire neutraliteit, wat betekent dat het voor Meta even rendabel is of een gebruiker door de feed scrolt, verhalen bekijkt of Reels afspeelt.Meta heeft aanzienlijke middelen gericht op AI, met name in de ontwikkeling van het Llama-model. Deze AI-ontwikkelingen zijn bedoeld om ervoor te zorgen dat gesloten AI-modellen niet de betrokkenheid van Meta's platforms verminderen of de effectiviteit van hun advertentieaanbod aantasten. Door AI open source te maken, blijft de waarde binnen Meta's netwerken behouden.


Mark Zuckerberg heeft aangetoond dat hij efficiëntie hoog in het vaandel heeft staan en het is onwaarschijnlijk dat Meta terugkeert naar periodes van ongefundeerde uitgaven. Dit wordt onderstreept door de blijvende aandacht voor kostenbeheersing en marges.


De belangrijkste drijfveren voor Meta's omzetgroei zijn gebruikersgroei, ad load, prijs per advertentie en nieuwe producten. Meta heeft momenteel 3,24 miljard dagelijkse gebruikers, wat blijft groeien in het mid-to-high single-digit bereik. Dit leidt tot meer advertentievertoningen. Daarnaast verbetert Meta voortdurend zijn advertentieplatform, wat hogere prijzen per advertentie mogelijk maakt. Nieuwe functies zoals Threads, dat onlangs 175 miljoen maandelijkse actieve gebruikers bereikte, en Meta AI dragen bij aan deze groei.


Meta's aandelen presteerden sterk, met een stijging van 66% sinds juli 2023, veel hoger dan de 21% winst van de S&P 500. Ondanks deze groei blijft het aandeel relatief goedkoop in vergelijking met andere technologiebedrijven in de "Magnificent 7". Meta wordt verhandeld tegen 26,9 keer de niet-GAAP forward koers-winstverhouding (P/E) en heeft het een in verhouding aantrekkelijke PEG-ratio van 1,47. Dit wijst erop dat de markt het winstpotentieel van Meta op lange termijn wellicht nog steeds onderschat.


De P/E ratio van Meta sinds de afgelopen 5 jaar:

Bron: Macrotrends


Ondanks de sterke prestaties en groei, wordt Meta dus nog steeds verhandeld tegen relatief lage waarderingen. De consensus schat een omzetgroei van slechts 12% in 2025, wat volgens veel analisten te laag is gezien de vele groeimogelijkheden van Meta. Bij de huidige waarderingen is Meta nog steeds een aantrekkelijke investering, vooral gezien de sterke positie en brede groeimotoren.Meta's strategische investeringen in AI hebben geleid tot aanzienlijke verbeteringen in advertentie-inkomsten en operationele efficiëntie. Ondanks de verwachte toename in kapitaaluitgaven voor FY2024, blijft de financiële positie van het bedrijf sterk, ondersteund door robuuste operationele kasstromen. Het bedrijf is goed gepositioneerd om verder te groeien en zijn marktaandeel te vergroten.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Comments


Net binnen..