top of page

Cijferseizoen van start, dit zijn de belangrijkste cijfers voor beleggers deze week

Bijgewerkt op: 12 jan.

In het kort:

  • Volgende week is van cruciaal belang voor economie en beurs, met een overzicht per dag.

  • Maandag markeert een rustige dag waar we wellicht naar stabiliteit zullen zoeken na recente marktvolatiliteit en de komende cijfers later deze week

  • Dinsdag brengt focus op het Small Business Optimism-rapport en bedrijfswinsten, waaronder die van Tilray, later deze week volgen belangrijke(re) cijfers waar beleggers naar zullen kijken.


Deze week staan er weer economische en beurs-gerelateerde cijfers gepland, hieronder heb ik voor je alle belangrijke cijfer publicaties voor de komende week samengevat!


Maandag: Stabilisatie na de Week van Volatiliteit?

De handelsweek begint zonder significante economische releases, maar de markt zal naar verwachting proberen te stabiliseren na de recente volatiliteit. Beleggers zullen de aandelenmarkten, en met namen de eerste cijfers later deze week, nauwlettend volgen om te zien hoe deze reageren na de negatieve week, met de S&P 500 die een daling van 1.54% liet zien, de grootste sinds eind oktober.


Het sentiment kan wederom beïnvloed worden door het herpositioneren van portefeuilles aan het begin van het jaar en voorzichtigheid onder beleggers, waardoor de eerste week van 2024 al rood eindigde. Hieronder een artikel met een uitleg over de reden achter de neerwaartse koersen aan het begin van dit jaar.



Dinsdag:

Focus op het Kleinbedrijfsoptimisme en Bedrijfswinsten

Op dinsdag staat het Small Business Optimism-rapport voor december op de agenda, waarbij analisten een index van 90.6 verwachten. Dit rapport biedt inzicht in het vertrouwen van kleine bedrijven, wat vaak als een leidende indicator wordt beschouwd. Tegelijkertijd zullen bedrijfswinsten in de schijnwerpers staan, met rapportages van bedrijven zoals Tilray, een cannabis bedrijf uit Canada. Deze resultaten zullen de eerste toon zetten voor het bredere resultatenseizoen.


Tilray Brands (TLRY) staat op het punt om zijn resultaten voor het tweede kwartaal vrij te geven na het sluiten van de markt aanstaande dinsdag. De aandelen van het Canadese cannabisbedrijf hebben recentelijk een goede comeback gemaakt, met een stijging van 40% in de afgelopen 6 maanden. Echter, als we teruggaan naar het hele voorgaande jaar, was er een daling van 22%.


Verwachtingen voor de resultaten:

Verwachte winst per aandeel (EPS): -$0,05

Verwachte omzet: $195,07 miljoen


In de afgelopen 8 kwartalen heeft Tilray de verwachtingen voor de omzet in slechts 3 kwartalen overtroffen en de winst per aandeel in 5 van die kwartalen.


De koers van Tilray laat een vrij dramatische neergang zien, van een koers boven de $200 naar een huidige koers van $2,28:


Op dinsdag rapporteren ook andere bedrijven hun cijfers, waaronder E2open (ETWO), Neogen (NEOG), Acuity Brands (AYI), SMART Global (SGH), TD SYNNEX (SNX), CalAmp (CAMP), MSC Industrial (MSM), en Aehr Test Systems (AEHR).


Woensdag:

Inventarisgegevens en het Begin van Bankresultaten

Op woensdag zullen de maand-op-maand inventarisgegevens van november worden vrijgegeven. Hoewel deze gegevens meestal niet tot grote marktbewegingen leiden, kunnen ze inzicht geven in economische trends en de vraag naar goederen. Het is ook de dag waarop KB Home hun resultaten presenteert, wat meer inzicht kan bieden in de gezondheid van de vastgoedmarkt.


KB Home worstelt momenteel met hoge rentetarieven. Desondanks suggereren tekenen van verbeterende netto-orders en een stabiliserende achterstand op bestellingen mogelijke verbeteringen in de verkoop in het boekjaar 2024.


Verwachtingen voor de resultaten:

Verwachte winst per aandeel (EPS): $1,68

Verwachte omzet: $1,62 miljard


KB Home heeft de verwachtingen voor de winst per aandeel in 6 van de afgelopen 8 kwartalen overtroffen en heeft de omzet in 50% van die rapporten overtroffen.


Donderdag:

Belangrijke Economische Cijfers en De Start van de Inflatiebeoordeling

Donderdag is een cruciale dag met verschillende economische rapporten. Allereerst worden de wekelijkse aanvragen voor werkloosheidsuitkeringen gepubliceerd, waarbij analisten verwachten dat het aantal aanvragen rond de 211.000 zal liggen. Het hoogtepunt van de dag is echter de publicatie van de consumentenprijsindex (CPI) voor december. Beleggers zullen nauwlettend volgen of de inflatiedruk aanhoudt of vertraagt, met voorspellingen van respectievelijk 3.2% op jaarbasis en 0.2% op maandbasis.


IT-dienstverlener Infosys (INFY) zal tevens zijn resultaten voor het derde kwartaal bekendmaken vóór de opening van de beurs op donderdag.


Verwachtingen voor de resultaten:

Verwachte winst per aandeel (EPS): $0,18

Verwachte omzet: $4,66 miljard


Tot dusver heeft Infosys de verwachtingen voor de winst per aandeel vijf keer gemist in de afgelopen acht kwartalen, en in twee van die rapporten bleef de omzet achter bij de verwachtingen. We zullen in de gaten houden hoe het bedrijf dit derde kwartaal gepresteerd heeft.


Vrijdag:

Bankresultaten en Producentenprijsindex

De week wordt afgesloten met een reeks belangrijke gebeurtenissen. Vrijdagochtend zullen grote financiële instellingen zoals JPMorgan, Citi, en Bank of America hun resultaten presenteren.


Deze resultaten zullen niet alleen inzicht geven in de prestaties van de banksector, maar kunnen ook de bredere marktrichting beïnvloeden. Tegelijkertijd worden de producentenprijsindex (PPI) en de kern-PPI gepubliceerd, die een indicatie geven van prijsveranderingen op groothandelsniveau.



Wat Verder te Verwachten

Terwijl beleggers de economische gegevens en bedrijfsresultaten volgen, zal de aandacht ook uitgaan naar de Federal Reserve. Na de beleidsvergadering eind januari zullen beleggers aandachtig kijken naar de communicatie van de Fed en aanwijzingen zoeken over toekomstige renteveranderingen.


Dit spel rond de voorspellingen en uiteindelijke rente besluiten van de Fed kennen we ondertussen, de impact van de rente verlagingen of verhogingen blijft echter nog steeds sterk aanwezig. Tevens zal het, gezien de hoge verwachtingen voor renteverlagingen dit jaar, waarschijnlijk niet afnemen.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page