top of page

Hoe je slim investeert in AI-ontwikkeling in 2024, en daarna

In het kort:

  • AI Trends voor 2024: De Huidige Stand van Zaken: In 2023 geloofde 40% van de organisaties volgens een McKinsey Global Survey dat ze hun AI-investeringen zouden vergroten vanwege gen-AI.

  • Belangrijke vaardigheden zoals data preprocessing, model monitoring, en ervaring in geautomatiseerde besluitvormingsstrategieën zullen in 2024 in de vraag zijn.

  • 2024 wordt gezien als het jaar waarin bedrijven de productie van nieuwe generatieve AI-toepassingen zullen opschalen, met een focus op AI-platforms met ingebouwde governancemogelijkheden.


Het jaar 2023 was een explosie voor de wereld van kunstmatige intelligentie (AI), vooral generatieve AI, met de opkomst van OpenAI's ChatGPT. Maar nu, terwijl we 2024 betreden, werpen we een blik op wat de toekomst in petto heeft voor dit dynamische domein.De markt was in 2023 enthousiast over AI, wat bleek uit snelle stijgingen van de aandelenkoersen van kleine bedrijven die werden genoemd in AI-gerelateerd nieuws. Symbotic Inc (SYM) boekte een opmerkelijke stijging van 329,61%, gevolgd door NVIDIA Corp (NVDA) met een stijging van 228,51%, Upstart Holdings Inc (UPST) met 203,72%, C3.ai Inc (AI) met 167,48%, SoundHound AI Inc (SOUN) met 105,34%, UiPath Inc (PATH) met 89,60%, en Pros Holdings Inc (PRO) met 48,79%.


AI in Bedrijf: Het Heden en de Toekomst

Iain Armstrong van ComplyAdvantage benadrukt dat de vraag niet meer is óf bedrijven in AI investeren, maar eerder wanneer en hoe. In 2024 zullen vaardigheden zoals data processing en ervaring in geautomatiseerde besluitvorming cruciaal zijn. Michael Conway van IBM voorspelt een verschuiving naar het opschalen van generatieve AI-toepassingen, met nadruk op governance om te voldoen aan regelgeving.


AI aandelen kunnen ruwweg worden onderverdeeld in twee groepen: gevestigde technologiebedrijven die hebben geïnvesteerd in of samengewerkt hebben met AI-ontwikkelaars, en kleinere, experimentele bedrijven die zich volledig richten op AI-ontwikkeling. Opvallend is dat de aantrekkingskracht van kleine AI-ontwikkelaars niet altijd resulteert in optimale investeringen, volgens Michael Brenner, een onderzoeksanalist bij FBB Capital Partners.


Waarom investeren in gevestigde bedrijven?

Brenner benadrukt de aanzienlijke hoeveelheid gegevens en kapitaal die nodig is om grote taalmodellen te bouwen en te onderhouden, en suggereert dat kleinere bedrijven uiteindelijk moeten samenwerken met meer gevestigde entiteiten die de noodzakelijke infrastructuur bezitten voor commerciële schaalbaarheid.


FBB Capital Partners geeft bijvoorbeeld de voorkeur aan investeren in mega-cap techbedrijven voor hun AI-portfolio, wat wijst op een strategische voorkeur voor stabiliteit en schaalbaarheid.Als alternatief kunnen beleggers kiezen voor een gediversifieerde aanpak via pooled exchange-traded funds (ETF's) gericht op AI. Zelf adviseer ik mensen met (nog) minder kennis van aandeel onderzoek en beoordeling eerder naar deze ETF´s te kijken, aangezien op deze manier de risico´s van de kleinere AI startups beperkt blijven.


ETF's bieden een blootstelling aan een mandje van bedrijven die betrokken zijn bij de ontwikkeling en implementatie van AI. Diverse AI aandelenindices, zoals de Indxx Global Robotics & Artificial Intelligence Thematic Index en de Nasdaq CTA Artificial Intelligence & Robotics Index, dienen als referentiepunten voor ETF's in dit domein.


Oppassen met de hype rond AI

Ondanks de groei van AI wordt er, waaronder door Haba en Brenner, gewaarschuwd voor de risico´s van investeringen in AI. Dit heeft veel te maken met mogelijk overdreven enthousiasme en het misbruik van de term "AI" om aandelenprijzen op te drijven zonder substantiële product-marktfit. Ondanks deze zorgen gelooft Brenner dat de huidige interesse in AI niet per se een bubbel vormt, aangezien veel technologie-indices nog onder hun hoogtepunten van 2021 liggen.


Beleggers, vooral degenen die individuele aandelen of niche-ETF's overwegen, worden geadviseerd om voorzichtig te zijn. Hoewel gerichte investeringen lokken met het vooruitzicht van hoge rendementen, gaan ze gepaard met verhoogd risico. Brenner suggereert de blootstelling aan individuele aandelen in de sector te beperken tot niet meer dan 10% van de totale portefeuille.Echter, voor beleggers die in staat zijn de volatiliteit van individuele aandelen te doorstaan, kan het investeren in op AI gerelateerde bedrijven als onderdeel van een gediversifieerde portefeuille een strategische zet zijn.


Terwijl AI blijft bijdragen aan de transformatie van industrieën en mogelijkheden herdefinieert, blijft de prestatie van AI aandelen een dynamisch gebied om in de gaten te houden voor investeerders die willen meesurfen op de golf van technologische innovatie.


Een Frisse Start voor Organisaties

Eldar Tuvey van Vertice ziet 2024 als een nieuw begin voor organisaties, vooral op het gebied van automatisering en snellere adoptie van AI-software in financiële functies. Nieuwe softwareaanbieders dagen gevestigde spelers uit, waardoor een nieuwe fase in SaaS-markten kan aanbreken.


Dave Tonge van Moneyhub voorspelt een verdere uitrol van 'AI-kenmerken' in diverse producten, terwijl Elliot Colquhoun van Airwallex verwacht dat 2024 getuige zal zijn van een exponentiële vooruitgang van AI in termen van complexiteit en specifieke taken, vooral binnen de fintech- en financiële dienstensector.


Het belang van regulering en verantwoord gebruik van AI wordt veel benadrukt. Zo wordt er voorspelt dat de snelheid van AI-adoptie in 2024 zal worden bepaald door regelgeving, organisatorische gegevensrijpheid en technologische vooruitgang.


De Toekomst van Cybersecurity en AI

Experts in cybersecurity voorspellen dat AI in 2024 een belangrijke rol zal spelen. Elia Zaitsev van CrowdStrike waarschuwt voor bedreigingen voor AI-systemen, terwijl Chris Meenan van IBM Security verwacht dat generatieve AI security-analisten zal versterken door hen te bevrijden van routinetaken en hen meer uitdagende taken te laten uitvoeren.


Alex Cox van LastPass wijst op de toenemende dreiging van geavanceerde phishing en malware-aanvallen, mogelijk gemaakt door AI. Bedrijven moeten proactief AI in hun beveiligingsmaatregelen opnemen om de opkomende bedreigingen het hoofd te bieden.Verder dan 2024: De Toekomst van AI

De verwachtingen voor AI in 2024 zijn hoog, maar met deze beloften komen ook nieuwe uitdagingen. Terwijl organisaties haast maken met het omarmen van AI, moeten ze evenveel aandacht besteden aan het veilig implementeren en beheren van deze technologie om de volledige voordelen ervan te benutten en tegelijkertijd veiligheid te waarborgen.


Een opvallende trend voor 2024 is de verwachte opschaling van de productie van nieuwe generatieve AI-toepassingen door bedrijven met speciale aandacht voor AI-platforms met ingebouwde governance-mogelijkheden. Dit getuigt van de groeiende volwassenheid van de AI-sector en de focus op verantwoordelijke implementatie.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!