top of page

3 Ondergewaardeerde Warren Buffett Aandelen volgens Bank of America

Bijgewerkt op: 9 jan.

In het kort:

  • Occidental (OXY), Chevron, en Exxon Mobil (XOM): Bank of America voorspelt uitdagend jaar voor energiebeleggers in 2024, gedreven door geopolitieke risico's in Oekraïne en het Midden-Oosten, evenals OPEC-beleid. Aanbeveling voor defensieve aandelen, met focus op Occidental, Chevron, en Exxon Mobil als topkeuzes.

  • Belangrijke Deals: Chevron koopt Hess voor $53 miljard, Exxon verwerft Pioneer Natural Resources voor $60 miljard, en Occidental verwerft CrownRock voor $12 miljard. Analist Doug Leggate benadrukt dat deze deals de kasstroom en dividenden van de grote oliebedrijven kunnen stimuleren.

  • Prijsdoelen: Leggate stelt prijsdoelen voor Occidental op $80 (+35%), Chevron op $180 (+19%), en Exxon Mobil op $140 (+37%).


Energie-investeringen: Bank of America's Top Aandelen

2024 belooft een uitdagend jaar te worden voor energiebeleggers, volgens analisten van Bank of America. De voorspelde volatiliteit in olieprijzen, voornamelijk door geopolitieke spanningen in Oekraïne, het Midden-Oosten, en het beleid van OPEC, dwingt beleggers tot voorzichtigheid. In deze onzekere markt beveelt analist Doug Leggate defensieve aandelen aan, waarbij Occidental, Chevron, en Exxon Mobil zijn topkeuzes zijn voor het jaar.Belangrijke Overnames Sturen Koerswaarde

De drie oliegiganten hebben in 2023 significante overnames gedaan die de verwachtingen voor 2024 positief beïnvloeden. Chevron verwierf Hess voor een indrukwekkende $53 miljard, terwijl Exxon Mobil Pioneer Natural Resources kocht voor $60 miljard en Occidental CrownRock overnam voor $12 miljard. Deze deals worden gezien als katalysatoren voor uitbreiding van de kasstroom en groei van dividenden.


Kerncijfers en Prijsdoelen

Analyst Leggate heeft prijsdoelen vastgesteld voor de topkeuzes: Occidental met een ambitieus doel van $80, wat een stijging van 35% impliceert. Chevron, gewaardeerd op $180, vertegenwoordigt een stijging van 19%, terwijl Exxon Mobil wordt geprojecteerd op $140, wat neerkomt op een potentiële stijging van bijna 37%.


Occidental Petroleum (OXY)

Occidental Petroleum (NYSE: OXY) heeft de aandacht getrokken met een indrukwekkende koersstijging van 194% in de afgelopen drie jaar, wat investeerders een totaal rendement van 201% heeft opgeleverd inclusief dividend.


Buffett's woorden over "Prijs is wat je betaald, waarde is wat je krijgt" worden treffend geïllustreerd door de vergelijking van de winst per aandeel (EPS) en de koersverandering van Occidental Petroleum in de afgelopen drie jaar. De overgang naar winstgevendheid binnen deze periode wordt beschouwd als een belangrijk keerpunt dat de sterke koersstijging rechtvaardigt. Een gedetailleerd overzicht van de financiële gezondheid van Occidental Petroleum is beschikbaar in het gratis rapport over de balans.Uitleg lage koers-winstverhouding van Occidental Petroleum Corporation

Met een koers-winstverhouding (of "P/E ratio") van 11,8x geeft Occidental Petroleum Corporation (NYSE: OXY) op dit moment mogelijk positieve signalen af. Dit is gezien het feit dat bijna de helft van alle bedrijven in de Verenigde Staten P/E-ratio's van meer dan 17x heeft, en P/E's hoger dan 30x zeker niet ongebruikelijk zijn. Toch kan de lage P/E wel eens om een reden zijn en het vereist verder onderzoek om te bepalen of dit gerechtvaardigd is.


De matige prestaties van Occidental Petroleum, waarbij de winst recentelijk meer is teruggelopen dan de markt, hebben gezorgd voor een trage voortgang. De lage P/E is waarschijnlijk het gevolg van het feit dat investeerders denken dat deze zwakke winstprestaties niet zullen verbeteren. Als je nog steeds gelooft in het bedrijf, zou je liever zien dat het niet in de rode cijfers staat. Zo niet, dan zullen bestaande aandeelhouders waarschijnlijk moeite hebben om enthousiast te worden over de toekomstige koersontwikkeling.


Wat Vertellen Groeimetingen Over de Lage P/E?

Om zijn P/E-ratio te rechtvaardigen, zou Occidental Petroleum trage groei moeten genereren die achterblijft bij de markt. In retrospectief heeft het afgelopen jaar een sterke daling van 62% opgeleverd voor de nettowinst van het bedrijf. Helaas heeft dit het teruggebracht naar het niveau van drie jaar geleden, waarbij de EPS-groei in die tijd vrijwel nihil was. Het lijkt er dus op dat het bedrijf wisselende resultaten heeft behaald wat betreft winstgroei gedurende die tijd.


Wat de vooruitzichten betreft, zouden de komende drie jaar verminderde rendementen met zich meebrengen, waarbij de winst naar verwachting elk jaar met 1,1% zal dalen volgens de analisten die het bedrijf volgen. Dit is niet geweldig, gezien de verwachting dat de rest van de markt elk jaar met 13% zal groeien.


In het licht hiervan is het begrijpelijk dat de P/E van Occidental Petroleum lager zou liggen dan die van de meeste andere bedrijven. Desondanks is er geen garantie dat de P/E al een dieptepunt heeft bereikt met de winst die achteruitgaat. Er bestaat potentieel voor verdere daling van de P/E als het bedrijf zijn winstgevendheid niet verbetert.Chevron Corporation (CVX): Stabiliteit en Groeipotentie Ondanks Dalende Olieprijzen

Chevron Corporation (CVX) weet zijn positie te handhaven en belooft beleggers stabiliteit en groeipotentie. De geplande fusie met Hess (HES) ter waarde van $53 miljard staat op het punt te worden afgerond, wat de positie van Chevron in de sector verder versterkt. Met een indrukwekkend dividendrendement van 4,01% en een robuuste omzet van $54,1 miljard in oktober, blijft Chevron een aantrekkelijke keuze voor dividendbeleggers.


Berkshire Hathaway, onder leiding van Warren Buffett, heeft momenteel een aanzienlijke portefeuille van aandelen in de gas- en oliesector, voornamelijk vertegenwoordigd door Chevron. Buffett's investering van $28 miljard suggereert vertrouwen in de stabiliteit van Chevron, en zijn keuze wijst erop dat hij geen abrupte daling van de benzineprijzen verwacht. Als de samenstelling van de beursportefeuille onveranderd blijft, kan Berkshire Hathaway in 2023 meer dan een miljard dollar aan dividenden van Chevron ontvangen.


Een opmerkelijk kenmerk van Chevron is de consistente stijging van het dividend gedurende de afgelopen 36 jaar. Deze trend lijkt in januari te worden voortgezet, met een huidige uitkering van $6,04 per aandeel. Recentelijke verhogingen van 6,34% en 7,58% suggereren een voortzetting van deze groei, met een conservatieve schatting die wijst op een mogelijke stijging naar $6,42 per aandeel.


Met de huidige koers van $143,43 biedt Chevron een dividendrendement van 4,48%, bijna gelijk aan een 4,5% rendement. Analisten overwegen een herwaardering van CVX-aandelen, met een potentiële opwaartse beweging van 7,34% tot een koers van $153,96. Dit, in combinatie met het aantrekkelijke dividendrendement, impliceert een totaalrendement van bijna 12% voor langetermijnbeleggers, zelfs in een scenario van schommelingen in de olieprijzen.


De solide financiële positie, het langdurige dividendgroei-traject en de stevige steun van investeerders zoals Berkshire Hathaway maken Chevron tot een interessante keuze voor beleggers die zowel stabiliteit als groeipotentie in hun portefeuille zoeken.Exxon Mobil: Robuuste Financiën, Waakzaamheid Vereist

Hoewel Exxon Mobil sterke financiële cijfers toont met een ROE van 20%, wordt waakzaamheid geadviseerd. De recente zwakte in de aandelenprijs, ondanks solide financiële prestaties, roept vragen op. Terwijl het bedrijf zijn dividendbeleid handhaaft en de positie in de lithiummarkt uitbreidt, voorzien analisten een afname in toekomstige winst, wat investeerders alert moet maken.


Impairments en Vooruitzichten voor Exxon Mobil

Exxon Mobil kondigt aan dat in Q4 2023 impairments van $2,4-2,6 miljard worden verwacht vanwege inactieve activa in Californië. De gedaalde olieprijzen zullen naar verwachting de nettowinst met 30% doen dalen tot ongeveer $8,9 miljard. Niettemin bieden geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten en productiebeperkingen ondersteuning voor hogere olieprijzen.


Conclusie

Bank of America voorspelt een uitdagend jaar voor energiebeleggers in 2024, aangewakkerd door geopolitieke risico's in Oekraïne en het Midden-Oosten, evenals het beleid van OPEC. Het advies is gericht op defensieve aandelen, met Occidental (OXY), Chevron en Exxon Mobil (XOM) als toppicks.


De drie oliegiganten hebben het jaar 2023 gekenmerkt door aanzienlijke overnames, waaronder Chevron's acquisitie van Hess voor $53 miljard, Exxon's overname van Pioneer Natural Resources voor $60 miljard en Occidental's verwerving van CrownRock voor $12 miljard. Analist Doug Leggate benadrukt dat deze deals positieve impulsen kunnen geven aan de kasstroom en dividenden van deze energiereuzen.


In het bijzonder heeft Occidental Petroleum (OXY) indrukwekkende resultaten laten zien met een koersstijging van 194% in de afgelopen drie jaar, wat een totaalrendement van 201% opleverde, inclusief dividenden. De analyse van de lage P/E ratio geeft echter aan dat beleggers terughoudend zijn vanwege recente zwakte in winstcijfers.


Chevron (CVX) wordt beschouwd als een stabiele keuze te midden van dalende olieprijzen, vooral door de geplande fusie met Hess en de consistente stijging van het dividend gedurende 36 jaar. De voorgestelde prijsdoelen en het aantrekkelijke dividendrendement suggereren een potentieel totaalrendement van bijna 12% voor langetermijnbeleggers.


Voor Exxon Mobil (XOM) wordt waakzaamheid geadviseerd ondanks sterke financiële prestaties, gezien de recente zwakte in de aandelenprijs en verwachte impairments. De geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten bieden echter enige ondersteuning voor hogere olieprijzen.


Kortom, in een jaar dat wordt gekenmerkt door onzekerheid en volatiliteit in de energiemarkt, kunnen beleggers volgens Bank of America profiteren van defensieve posities in Occidental, Chevron en Exxon Mobil.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!