top of page

Alfen's ambitieuze groeiplan: waarom blijft deze analist sceptisch?

Bijgewerkt op: 12 mei 2023

In het kort:

  • Alfen presenteert zijn strategie voor winstgevende groei en nieuwe financiële doelstellingen voor 2025-2027 tijdens de Capital Markets Day in Londen.

  • Tussen 2025 en 2027 streeft het bedrijf naar een omzet van minstens 1 miljard euro per jaar en een aangepaste EBITDA-marge tussen 15 en 20%.

  • Analist David Kerstens van Jefferies merkt op dat de nieuwe doelstellingen in lijn zijn met hun verwachtingen, maar minder sterk dan de consensusverwachting.

  • CEO Marco Roeleveld benadrukt de snelle groei en ontwikkeling van Alfen sinds de beursgang in 2018, met een gediversifieerde klantenbasis en aanwezigheid in 13 Europese landen.

Alfen een specialist in energieoplossingen voor de toekomst, heeft eigenlijk geen introductie meer nodig.. maar tijdens de Capital Markets Day in Londen heeft Alfen zijn strategie voor consistente en winstgevende groei en nieuwe financiële doelstellingen voor 2025-2027 gepresenteerd. Het bedrijf mikt op een jaarlijkse omzet van minstens 1 miljard euro en een aangepaste EBITDA-marge tussen 15 en 20%. Hoewel deze doelstellingen "in lijn zijn met de verwachtingen van Jefferies", zijn ze "minder sterk dan de consensusverwachting", aldus analist David Kerstens. Wat ook minder sterk is, is de analyse van Jeffries.Kleinere ondernemingen hebben over het algemeen weinig analisten die het in de gaten houden. Dit biedt erg veel kansen voor serieuze beleggers omdat je vaak ziet dat de minst ervaren of slecht presterende analisten erop zitten. Daarmee wil ik niet David op zijn plaats zetten of zeggen dat ik het beter weet maar dingen in perspectief plaatsen. Een korte blik op zijn Linkedin profiel toont aan dat hij vooral ervaring heeft in de voedsel en agrarische sector.


Het is ook belangrijk om op te merken dat analisten een veel hoger koersdoel hebben voor Alfen, van gemiddeld 125,00 euro, terwijl Jefferies op de helft zit met 62,00 euro. Jeffries krijgt daarmee veel aandacht en trekt de prijs van Alfen omlaag. Wat uiteraard niet erg is. Persoonlijk ben ik geneigd om alles onder de €70 bij te kopen voor de lange termijn.


Jeffries denkt dat de vraag naar laadpalen flink zal afnemen. Wat goed mogelijk is op de korte termijn maar op de lange termijn lijk het mij erg sterkt dat dit het geval zal zijn. Er is een laadpalen tekort en we zijn nog aan het begin van de energie transitie. Lees hier alle berichten over de laadpalen tekort. Jeffries denkt ook dat Alfen minder winstgevend zal zijn vanwege toenemende concurrentie en het feit dat slechtere en kleinere bedrijven vooral op prijs zullen concurreren. Prijs gevoelige klanten zouden naar mijn mening sowieso geen goede doelgroep zijn voor Alfen dus dit zie ik persoonlijk niet als een issue.


Sinds de beursgang in 2018 heeft Alfen indrukwekkende groei doorgemaakt en zijn klantenbestand gediversifieerd. Het bedrijf heeft nu een lokale verkoopaanwezigheid in 13 Europese landen en producten geïnstalleerd in meer dan 30 landen in Europa. CEO Marco Roeleveld benadrukt dat Alfen een cruciale rol speelt in de energietransitie met zijn oplossingen op het gebied van slimme netwerken, elektrisch laden en energieopslag.


"We hebben bewezen winstgevende groei te kunnen realiseren sinds onze beursgang in 2018", aldus Roeleveld.

Ondanks de groeivertraging bij oplaadpalen voor auto's, wordt dit deels gecompenseerd door energie-opslagsystemen, waar de marges echter lager zijn. Daarom handhaaft Alfen zijn doel voor de EBITDA-marge, terwijl analisten gemiddeld hadden gerekend op een verhoging van die doelstelling.


Als je benieuwd ben naar mijn waardering, check dan even deze post en deel gerust je eigen bevindingen zodat anderen erover mee kunnen praten in de comments! Laat ook altijd een like achter zodat we kunnen peilen welk content jullie het meeste waarderen & hier dus ook rekening mee houden!

3 opmerkingen

3 Comments


Waar kan ik het stuk van David lezen? Ben toch benieuwd naar z’n standpunten, ik wil kritisch blijven kijken naar de aandelen

Like
Rabi Safi
Rabi Safi
May 11, 2023
Replying to

Is te koop als dienst op hun site onder equity research. Ze werken echter vooral met grote partijen.

Like

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..