Waarom niemand AMD’s comeback aan ziet komen
Bijgewerkt op: 24 nov.
In het kort:
AMD’s aandelenkoers is dit jaar met 0,17% gedaald, terwijl Nvidia een indrukwekkende koersstijging van 194,96% heeft geboekt.
Beleggers straffen AMD af vanwege tegenvallende kwartaalvooruitzichten en Nvidia’s dominantie in de AI-markt, ondanks een recordomzet en stijgende marges bij AMD.
De situatie lijkt sterk op de periode rond 2016-2017, toen AMD ook enorm werd onderschat (kwamen we later achter) en een indrukwekkende comeback maakte.
De beurskoers van AMD is dit jaar met 0,17% gedaald, in schril contrast met Nvidia’s koersstijging van bijna 200% (194,96%). Vooral in de afgelopen maand ging het hard bergafwaarts voor AMD, met een daling van 9,52%. Deze kloof roept vragen op, want AMD heeft solide financiële resultaten geboekt en haar marges verbeterd, waar ik het in dit artikel met je over wil gaan hebben. Maar laten we beginnen met de koers van het aandeel, waaruit blijkt hoe het aandeel afgestraft is de afgelopen tijd:
De koers van AMD aandelen de afgelopen 5 jaar:
Bron: Macrotrends
AMD rapporteerde in Q3 een recordomzet van $6,8 miljard, een groei van 4% ten opzichte van een jaar geleden. De brutomarge steeg naar 53,6%, een verbetering van 6%, terwijl de operationele marge steeg naar 10,6%, een groei van 130% vergeleken met Q3 2023. Toch blijft de aandelenkoers achter, vooral vanwege zorgen over Nvidia’s dominantie en AMD’s beperkte groei buiten de AI-markt.
Nvidia beheerst de AI-GPU-markt met een marktaandeel van 90-95%, terwijl AMD genoegen moet nemen met 5-10%. Dit verklaart een groot deel van Nvidia’s spectaculaire koersprestatie. Nvidia’s software-ecosysteem, zoals CUDA, geeft het bedrijf bovendien een competitief voordeel dat AMD nog moet inhalen.
Toch doet AMD serieuze pogingen om terrein te winnen. De lancering van de MI300X GPU, gericht op AI-toepassingen, heeft hyperscalers zoals Amazon en Microsoft aangetrokken. Dankzij deze ontwikkelingen verhoogde AMD haar omzetverwachting voor AI-GPU’s van $2 miljard begin 2024 naar meer dan $5 miljard voor heel 2024. AMD speelt hiermee in op een totale adresbare markt (TAM) die volgens CEO Lisa Su groeit van $400 miljard in 2027 naar $500 miljard in 2028, een jaarlijkse groei van bijna 60%. Een enorme markt dus, vol toekomstige kansen voor AMD.
De omzet van AMD per segment:
Bron: The Pragmetic Optimistic Newsletter
Dus, waarom blijft AMD achter?
Hoge verwachtingen en teleurstellingen
AMD heeft solide cijfers neergezet, maar de markt richt zich vooral op de voorzichtige vooruitzichten voor Q4. Eerder, rond 2016-2017, werd AMD ook afgestraft door analisten die onrealistische verwachtingen hadden op de korte termijn, en het groeipotentieel op de langere termijn over het hoofd zagen.
De outlook van AMD voor Q4 2024
Bron: AMD IR
Nvidia’s marktdominantie
Nvidia blijft de AI-markt domineren en AMD heeft moeite om snel marktaandeel te winnen. Zelfs als AMD haar huidige marktaandeel van (in het meest opportunistische geval) 10% behoudt, blijft Nvidia veruit de grootste speler in deze snelgroeiende markt.
Het overweldigende marktaandeel van Nvidia in de datacenter markt (december 2023):
Bron: IOT Analytics
Beperkte groei buiten AI
Terwijl Nvidia vooral groeit door de explosieve vraag naar AI-chips, is AMD nu nog afhankelijk van trager groeiende segmenten zoals Embedded en Gaming. Embedded wordt volgens AMD slechts beperkt groter in 2025, terwijl het Gaming-segment met een operationele marge van slechts 2% in Q2 achterblijft door voorraadproblemen bij partners zoals Sony en Microsoft. Echter, het is duidelijk geworden in de laatste kwartaalcijfers presentatie dat AMD nu de focus heeft verlegt naar de snelgroeiende en winstgevendere datacenter markt.
De inkomsten uit de verschillende segmenten van AMD in Q3 2024 VS Q3 2023:
Bron: AMD IR
De huidige situatie doet veel beleggers sterk denken aan de periode rond eind 2016/2017, toen AMD’s koers ook werd gedrukt door teleurstellende verwachtingen. Analisten downgradeerden het aandeel meerdere keren, en AMD sloot 2017 af met een koersdaling van 9%, ondanks een sterke productroadmap, die later zeer positief bleek uit te pakken voor de cijfers van AMD.
In 2018 keerde het tij nameljik, toen AMD de markt verraste met succesvolle lanceringen van Ryzen- en EPYC-chips. Deze producten gaven AMD een boost in marktaandeel, en analisten die eerder negatief waren, zoals Goldman Sachs, pasten hun adviezen snel aan. Dit leidde tot een spectaculaire koersstijging in 2018. In feite wachten we nu op exact hetzelfde fenomeen, AMD moet marktaandeel gaan winnen met hun nieuwe producten, en als het aan de markt ligt natuurlijk het liefst zo snel mogelijk..
De koers van AMD na de slechte periode in 2016/2017:
Bron: Macrotrends
Net als in 2017 heeft AMD vandaag een veelbelovende productroadmap. De lancering van de MI300X GPU’s in de AI-markt en de aankomende RDNA4-architectuur in 2025 kunnen opnieuw een katalysator zijn voor groei.
Waardering: AMD versus Nvidia
AMD lijkt momenteel ondergewaardeerd in vergelijking met Nvidia. Terwijl Nvidia gewaardeerd wordt op 34,3x de verwachte winst in 2025, ligt AMD’s koers-winstverhouding (P/E) op 26,8x voor eind 2025. Dit verschil noem ik omdat het best opmerkelijk is, omdat AMD naar verwachting een sterkere winstgroei laat zien: 60% in 2025, tegenover Nvidia’s 47%.
De brutomarge van AMD:
Bron: Macrotrends
Dit is iets wat beleggers momenteel wellicht nog niet volledig ingeprijsd hebben, in mijn ogen zijn de verbterde marges en de markt vol mogelijke toekomstige omzet die aan de voeten van AMD kan liggen, een in de basis sterk recept voor groei. Buiten de risico´s die natuurlijk aan elk bedrijf kleven, waarbij het voor AMD natuurlijk het grootste risico blijft dat Nvidia hun producten voor de datacenter markt wegconcureerd.
De FWD P/E ratio van AMD:
Bron: Finbox
De FWD P/E ratio van Nvidia:
Bron: Finbox
Deze kloof in waardering biedt een mogelijke kans voor beleggers die verder durven kijken dan de huidige marktdynamiek en het sentiment rondom AMD. Als AMD erin slaagt haar groeiambities waar te maken, verwacht ik dat volgend jaar wel eens een mooi jaar kan worden voor het bedrijf AMD.
De huidige koersprestaties van AMD en Nvidia tonen dus een opvallend en, gezien de huidige markt, logisch contrast. Nvidia’s dominantie in de AI-markt heeft haar aandelen bijna 200% omhooggestuwd dit jaar, terwijl AMD door beleggers lijkt te worden genegeerd. Toch biedt de situatie opvallende parallellen met de periode rond 2017, toen pessimisme rond AMD plaatsmaakte voor een explosieve comeback. Met een sterke productroadmap, stijgende marges en groeiverwachtingen voor AI is AMD op dit moment goed gepositioneerd voor een mogelijk herstel in 2025.
Comments