top of page

Investeringskansen binnen de energietransitie volgens institutionele beleggers

In het kort:

  • Institutionele beleggers wereldwijd omarmen duurzaamheid en private assets als sleutelelementen in hun investeringsstrategieën om te profiteren van de kansen die de energietransitie biedt.

  • Geopolitieke onzekerheid en inflatie zorgen voor bezorgdheid onder beleggers, wat hen ertoe aanzet om te investeren in bedrijven met meer gelokaliseerde toeleveringsketens en private assets.

  • Het meten van impact in duurzame beleggingen blijft een uitdaging, vermogensbeheerders hebben behoefte aan meer gestandaardiseerde meetmethoden en begeleiding om hun duurzaamheidsdoelen te bereiken.


De Schroders Institutional Investor Study 2023 biedt een kijk op de investeringsvoorkeuren van institutionele beleggers. Dit jaarlijkse onderzoek onder 770 beleggers met een gezamenlijk beheerd vermogen van $34,7 biljoen USD is een waardevolle graadmeter voor de stemming onder beleggers wereldwijd.


Hieruit blijkt dat institutionele beleggers wereldwijd zijn gefocust op duurzaamheid en private assets om te profiteren van de kansen die de energietransitie biedt, maar ook dat er veel zorgen zijn omtrent inflatie en politieke stabiliteit wereldwijd.



Hier zijn de belangrijkste bevindingen uit deze studie:


Zorgen over geopolitieke onzekerheid en inflatie

Meer dan de helft van de respondenten maakt zich zorgen over de impact van geopolitieke onzekerheid en oplopende inflatie op hun portefeuilles. Deze zorgen hebben geleid tot een groeiende belangstelling voor bedrijven met gelokaliseerde toeleveringsketens, zowel in publieke als private markten.


Nederlandse beleggers, in het bijzonder, zijn uiterst bezorgd over de gevolgen van geopolitieke gebeurtenissen, waarbij meer dan 90% verwacht dat dit hun rendement zal beïnvloeden.



Private assets in opkomst

Maar liefst 35% van de respondenten verwacht hun allocatie aan private assets de komende twee jaar te verhogen. Twee derde van hen beschouwt deze beleggingscategorie als de meest veelbelovende voor het benutten van belangrijke trends, zoals de energietransitie en impactbeleggen, en als een waardevolle bron van diversificatie.


Ongeveer de helft van de respondenten ziet infrastructuur en hernieuwbare energie op de middellange termijn als de meest veelbelovende kansen om te profiteren van de energietransitie, en overweegt daarom hun allocatie aan deze categorie te vergroten. In Nederland is deze interesse nog prominenter aanwezig.


Duurzaamheid en impactbeleggen

Veel beleggers zijn ervan overtuigd dat duurzaamheids- en impactstrategieën bijdragen aan het bereiken van lange termijn financieel rendement. Echter, Nederlandse beleggers vormen hier een minderheid in. Institutionele beleggers hebben behoefte aan meer begeleiding van externe managers om hun duurzaamheids- en impactdoelen te bereiken, vooral bij het meten van hun impact.


Wat betreft investeringsopties zien we een shift naar investeringen in hernieuwbare energie, en de infrastructuur hiervoor. Veel vermogensbeheerders zien hier kansen om te investeren in de toekomst, hieronder is inzichtelijk gemaakt waar vermogensbeheerders. hun investeringen alloceren.

Verdeling van investeringen binnen de energietransitie volgens de ondervraagden


Verschuivingen in allocaties

Door aanhoudende zorgen over inflatie en geopolitiek willen beleggers wereldwijd inspelen op veilig beschouwde investeringskansen die voortvloeien uit de energietransitie, door hun activiteiten uit te breiden naar private assets.


Het meten van de impact van impact beleggen blijkt een uitdaging te zijn, meer dan de helft van de beleggers noemt het ontbreken van gestandaardiseerde meetmethoden als een belangrijk obstakel om te beleggen in duurzaamheidsgerichte private asset strategieën. Dit lijkt veel vermogensbeheerders nog terug te houden om vol in te zetten op het impact beleggen.



Op weg naar netto-nul

De helft van de respondenten heeft al beloofd om netto-nul doelen te bereiken in hun portefeuilles, terwijl iets meer dan een vijfde aangeeft hier geen plannen voor te hebben. In de EMEA-regio zijn beleggers het meest gedreven om uiterlijk in 2050 netto-nul te bereiken, hier worden de klimaatdoelen dan ook verder op de lange baan geschoven.


Beleggers wereldwijd willen profiteren van de kansen die de energietransitie biedt, waarbij de meerderheid van hen gelooft dat deze transitie investeringen in innovatie zal stimuleren en zo aanzienlijke beleggingsmogelijkheden zal creëren. Echter heeft de markt nog meer tijd nodig om te innoveren en vermogensbeheerders om de shift te maken naar groene beleggingen. Het is in ieder geval interessant om te zien dat grote institutionele beleggers steeds meer geneigd lijken te zijn over te stappen naar groene beleggingen en hier ook rendement zoeken.


Conclusie

Dit onderzoek laat zien dat institutionele beleggers wereldwijd actief op zoek zijn naar kansen die voortkomen uit de energietransitie en de daaruit voortvloeiende technologische revolutie. Private assets en duurzaamheid spelen een centrale rol in hun strategieën, met een groeiende focus op thematisch beleggen en impact beleggen, waar het dus ook gaat om de gedachte achter de beleggingen, buiten enkel het rendement.


De toenemende bezorgdheid rondom geopolitieke onzekerheid en inflatie blijft de markten beïnvloeden, waardoor beleggers streven naar beleggingen die veerkracht bieden en zich aanpassen aan een snel veranderend macro-economisch landschap. De weg naar netto-nul is een doel dat steeds meer beleggers binnen hun allocatie van investeringen nastreven, gecombineerd met de steeds interessantere rendementen die hieruit voortvloeien.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!