De elektrificatie kloof in Europa uitgelegd
- Rens Boukema
- 26 okt 2023
- 2 minuten om te lezen
In het kort:
Europa ziet een aanzienlijke stijging in de verkoop van elektrische auto's, met 15% van nieuwe auto's die volledig elektrisch zijn, vergeleken met slechts 1% vijf jaar geleden.
Er zijn aanzienlijke verschillen tussen Europese landen in de acceptatie van elektrische voertuigen, waarbij Scandinavische landen leidend zijn met marktaandelen van meer dan 30%, terwijl Italië en Spanje achterblijven met slechts 5% elektrische auto's.
Belangrijke factoren die deze verschillen beïnvloeden zijn laadinfrastructuur, beschikbaarheid van betaalbare modellen, overheidsstimulansen en brandstofprijzen. Het aanbieden van betaalbare elektrische modellen kan de acceptatie in sommige landen stimuleren.
Europa ondergaat een aanzienlijke verschuiving naar elektrische auto's, met 15 procent van alle nieuwe auto's die nu volledig elektrisch zijn, in vergelijking met slechts 1 procent vijf jaar geleden. Echter, deze transitie is niet uniform, en er zijn opvallende verschillen tussen landen, zo blijkt uit recente gegevens van ING. Dit fenomeen wordt omschreven als de 'elektrificatie kloof'.
Noord vs. Zuid: enorme verschillen in elektrificatie
Inwoners van Noord-Europese landen omarmen elektrische auto's veel meer dan hun tegenhangers in Zuid-Europa. Scandinavische landen zien soms marktaandelen van meer dan 30 procent voor elektrische voertuigen, terwijl Italië en Spanje achterblijven met slechts 5 procent van de nieuw verkochte auto's die elektrisch zijn.
De vijf grootste automarkten in Europa vertonen ook aanzienlijke verschillen, met Duitsland als koploper met een aandeel van 18 procent in elektrische autoverkopen in de eerste drie kwartalen van 2023, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk, beide met 15 procent.
ING-econoom Rico Luman merkt op dat de verschillen in Europa steeds opvallender worden, vooral in Italië, de vierde grootste automarkt in Europa, waar elektrische auto's traag terrein winnen.
Obstakels voor elektrificatie
Het gebrek aan laadinfrastructuur is een belangrijk obstakel voor de acceptatie van elektrische auto's, en de ontwikkeling hiervan blijft achter in landen als Italië en Spanje.
Een ander struikelblok is het aanbod van betaalbare elektrische modellen. Zelfs instapmodellen kosten vaak rond de €30.000, wat voor veel Zuid-Europeanen een financiële drempel is. In Noord-Europa zijn stimulerende overheidsmaatregelen en hogere inkomens gangbaarder, waardoor de acceptatie van elektrische auto's daar toeneemt.
Verklaring voor de verschillen
Deze verschillen worden beïnvloed door een combinatie van factoren, waaronder consumentenvoorkeur, inkomensniveaus, overheidsstimulansen en brandstofprijzen. In sommige Midden- en Oost-Europese landen zijn brandstofauto's aanzienlijk goedkoper in aanschaf vanwege lagere accijnzen op benzine en diesel.
Toekomstige veranderingen
De situatie kan echter verbeteren als er meer betaalbare elektrische modellen op de markt verschijnen, met name in landen met een traditie van kleine stadsauto's, zoals Italië. Fabrikanten zoals Fiat en Volkswagen hebben aangekondigd goedkopere elektrische modellen te lanceren, dit zal de elektrische markt in deze landen stimuleren.
Kortom, terwijl elektrische auto's terrein winnen in Europa, zijn de acceptatie en adoptie sterk afhankelijk van geografische locatie en economische factoren.
Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl
Comments