top of page

Enphase en andere groene-energie bedrijven zoals Alfen kelderen op de beurs

Samenvatting:

  • Enphase Energy aandelen kelderen: Het bedrijf zag een daling van meer dan 20% in hun aandelen na teleurstellende Q3-resultaten.

  • Zorgen in Europa: Enphase en SolarEdge, beide zonne-energiebedrijven, waarschuwen voor verminderde vraag in Europese markten.

  • Vooruitzicht verduisterd: Analisten verminderen hun verwachtingen en koersdoelen voor deze zonne-energie giganten.

Zonne-energie was ooit de stralende ster aan de beleggingshorizon, maar de wolken lijken zich nu samen te pakken boven Enphase Energy. Laten we even een kijkje nemen naar de harde cijfers om beter te begrijpen wat er aan de hand is.

Wat Ging er Mis bij Enphase?

Enphase, genoteerd aan de NASDAQ onder het symbool ENPH, had een daling van meer dan 20% in hun aandelen na het publiceren van hun Q3-resultaten. Het bedrijf rapporteerde een omzet van $551.1 miljoen, wat aanzienlijk lager was dan de verwachte $574.86 miljoen. Om het nog erger te maken, verwacht het bedrijf voor Q4/23 een omzet tussen de $300-$350M, wat belachelijk ver beneden de verwachte $601.24M ligt.

De redenen? Een daling van 16% in kwartaalomzet in de VS, toegeschreven aan algemene macro-economische omstandigheden, en een nog scherpere daling van 34% in Europa. Enphase gaf de schuld aan een overstock bij hun distributeurs en verminderde vraag in sleutelmarkten zoals Nederland, Frankrijk en Duitsland vanwege minder subsidies en handelsbeperkingen.

Het Grotere Plaatje: Problemen in de Zonne-energie Sector

Maar Enphase is niet het enige bedrijf dat problemen ondervindt. SolarEdge, een andere grote speler in de zonne-energiesector, waarschuwde dat de vraag in Europa aanzienlijk is afgenomen. Dit heeft geleid tot een historische daling van hun aandelen met 26%. Het kernprobleem? Te veel voorraad en te weinig installaties van zonnepanelen. SolarEdge, dat inverters maakt (apparaten die de stroom van zonnepanelen omzetten zodat ze in huizen kunnen worden gebruikt), had hun verwachte omzet voor het derde kwartaal verlaagd van $880 miljoen - $920 miljoen naar $720 miljoen - $730 miljoen.

Wat Betekent Dit Voor Beleggers?

Voor beleggers betekent dit turbulentie op de markt. Analisten zijn niet optimistisch en hebben hun verwachtingen voor zonne-energiebedrijven verlaagd. Enphase heeft deze maand al vier keer een downgrade gekregen. Barclays verlaagde hun koersdoel voor Enphase naar $81 per aandeel. Het lijkt erop dat de hoge rente het erg lastig maakt voor kapitaal intensieve bedrijven die leunen op consumenten die moeten lenen om hun huizen te verduurzamen. Zowel de laadpalen industrie als de EV markt en andere groene energie takken lijden enorm onder deze rente cyclus.

Conclusie Zonne-energie heeft de potentie om een cruciale rol te spelen in de toekomstige energievoorziening van de wereld. Maar zoals blijkt uit de recente gebeurtenissen bij Enphase en SolarEdge, zijn er aanzienlijke uitdagingen op de markt. Beleggers moeten waakzaam blijven en bereid zijn hun strategieën aan te passen op basis van veranderende marktomstandigheden.

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!