top of page

Goudprijs op recordhoogte, dit verwachten experts

In het kort:

  • Goud maakt een comeback in 2023, met dubbelcijferige winsten, na een dip in oktober.

  • Geopolitieke spanningen en dalende inflatie in de VS dragen bij aan de opleving van de goudprijzen.

  • Anticipatie op renteverlagingen door de Federal Reserve in 2024 speelt een sleutelrol in de goudrally.


Na twee matige jaren maakt goud een opvallende comeback in 2023, met dubbelcijferige winsten tegen het einde van november. De prijs nadert zijn recordhoogte van $2.060 per ounce in augustus 2020, na een dip naar $1.820 per ounce op 5 oktober. Geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten en dalende inflatie in de VS hebben de prijs van goud aangewakkerd.


De koers van goud de laatste decennia in euro´s. Bron: royalmint.com


Anticipatie op renteverlagingen stuwt goudrally

Anticipatie speelt een cruciale rol in de stijging van de goudprijs, aangezien het onder andere beïnvloed wordt door verwachtingen over het toekomstige beleid van de Federal Reserve (Fed). Met de voortdurende scherpe vertraging van de inflatie in de VS en als reactie op recente beslissingen van de Fed om de rente niet te verhogen, neigen marktdeelnemers steeds meer naar de verwachting dat de Fed in 2024 eerder en sterker dan verwacht de rente zal verlagen.


Eind november 2023 geven markt geïmpliceerde waarschijnlijkheden van toekomstige Federal funds-tarieven, zoals gemeten door de CME Group's Fed Watch-tool, aan dat er een bijna 75% kans is op een renteverlaging al in mei 2024. Beleggers houden rekening met vier renteverlagingen tegen december 2024, met een kans van 77%.


Aantrekkingskracht van goud als veilige haven

De aantrekkingskracht van goud groeit naarmate de rentetarieven om verschillende redenen dalen. De opbrengsten van kortlopende overheidsobligaties, een concurrerende veilige haven voor goud, neigen af te nemen. Lagere verwachte rendementen op contant geld dwingen beleggers om naar betere alternatieven te zoeken. Bovendien, wanneer rentetarieven dalen als gevolg van economische vertragingen of recessies, kunnen aandelen moeite hebben om positieve rendementen te genereren.


Goud fungeert uiteindelijk als een hefboom tegen economische risico's en angst, en biedt een unieke diversificatiekwaliteit aan beleggingsportefeuilles omdat het niet gecorreleerd is met obligaties en aandelen.


Investeerders tonen groeiende interesse in goud

De investeerdersvraag naar goud neemt aanzienlijk toe. November zag een instroom van ongeveer $1,5 miljard aan nettostromen in 's werelds grootste fysiek gedekte goud exchange-traded fund (ETF), de SPDR Gold Trust (GLD), volgens gegevens van Vettafi's ETFdb.com.


Deze instroom is niet alleen de grootste sinds maart 2022, maar doorbreekt ook een reeks van vijf opeenvolgende maanden van uitstroom, wat wijst op een hernieuwde interesse van investeerders in dit edelmetaal.


Outlook voor de goudprijs in 2024: Wat denken experts?

John Hathaway, Senior Portfolio Manager bij Sprott Asset Management USA, Inc., maakt zich zorgen over de toewijding van de Federal Reserve aan een "langdurig hoger" rentebeleid en suggereert dat dit een bredere kredietdeflatie en recessie zou kunnen veroorzaken. Dit kan volgens hem zorgen voor een verdere stijging van de goudprijs de komende maanden.


Hedgefondsbelegger Paul Tudor Jones deelde op CNBC's Squawk Box dat we momenteel navigeren door "de meest bedreigende en uitdagende geopolitieke omgeving" op een moment dat de Verenigde Staten te maken hebben met de "zwakste fiscale positie sinds de Tweede Wereldoorlog". Hij adviseerde dat goud (evenals Bitcoin) "waarschijnlijk een groter deel van uw portefeuille moet uitmaken dan in het verleden."


Dit verhaal is natuurlijk niet nieuw, aangezien dit een vaak genoemd argument is voor het aankopen van bijvoorbeeld goud en Bitcoin. Het uiteraard een feit dat er momenteel wereldwijd spanningen spelen, echter zien we tegelijk ook ijzersterke cijfers terug in de kwartaalcijfers en een pauze op renteverhogingen. De vraag is dan ook of het overheden zal lukken om de economieën in rustiger vaarwater te begeleiden.


Als de Federal Reserve inderdaad kiest voor eerdere renteverlagingen, voorspelt de Bank of America dat goud het jaar zou kunnen afsluiten op een indrukwekkende $2.400 per ounce, wat een stijging van 18% zou betekenen vanaf de huidige niveaus. Deze prognose onderstreept de groeiende belofte van goud als een veelbelovend vooruitzicht voor beleggers in 2024.


Conclusie

De opleving van goud in 2023 is opmerkelijk en wordt aangedreven door geopolitieke spanningen, dalende inflatie en de verwachting van toekomstige renteverlagingen door de Federal Reserve. Beleggers tonen hernieuwde interesse, wat resulteert in aanzienlijke instromen in goud-ETF's. Het investeren in goud heeft voornamelijk te maken met de persoonlijke kijk op de beurs en portfolio verhoudingen/afwegingen. Zoals met alle beleggingsproducten is het ook hier belangrijk eerst goed onderzoek te doen voor het op te nemen in het investeringsportfolio.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Comments


Net binnen..