top of page

De rijken zijn dit jaar nog rijker geworden

In het kort:

  • De 500 rijkste Nederlanders hebben hun collectieve vermogen in 2023 verhoogd met 4,7%, waardoor het totaal bijna 241 miljard euro bereikt.

  • Onder de opmerkelijke groeiers is Stijn Vos van Esdec, wiens vermogen met 368,8% toenam door de geplande beursgang van zijn bedrijf.

  • De lijst van de rijkste Nederlanders illustreert een wereldwijde trend waarbij het aantal miljardairs en hun rijkdom blijft stijgen.

De rijkdom van de rijkste Nederlanders blijft maar groeien. De nieuwste editie van de Quote 500 laat zien dat de 500 rijkste Nederlanders hun vermogen in 2023 wederom hebben zien stijgen, ditmaal met 4,7% tot bijna 241 miljard euro. Een recordaantal van 51 miljardairs vormt een deel van deze elitegroep.


Helemaal bovenaan de lijst staat Heineken-erfgename Charlene de Carvalho-Heineken, ondanks een kleine daling in haar vermogen, blijft zij de rijkste Nederlander met een bedrag van 12,6 miljard euro. Dicht achter haar staan Luxaflex-oprichter Ralph Sonnenberg en Randstad-oprichter Frits Goldschmeding, met respectievelijk 6,2 en 5,8 miljard euro.


Een opmerkelijke stijger dit jaar is Stijn Vos, topman van Esdec, een producent van montagesystemen voor zonnepanelen. Mede door de geplande beursgang van Esdec is zijn vermogen met maar liefst 368,8% toegenomen tot 750 miljoen euro.


Onder de nieuwkomers valt ook Hans de Haard op, die op plek 151 debuteert met een vermogen van 350 miljoen euro, verdiend met een Belgisch bio-techbedrijf dat medicijnen produceert voor spierziektes. Ook Menno Witteveen en Maarten Koopman, die een investeringsfonds verkochten, komen met hetzelfde bedrag binnen in de lijst.


Maar niet iedereen heeft een goed jaar gehad; (slechts) 54 van de 500 rijksten zagen hun vermogen dalen, vaak door de koersval van aandelen zoals Adyen. Prinses Mabel, bijvoorbeeld, zag meer dan de helft van haar vermogen verdampen. Andere bekende namen zoals de oprichters van e-bikemaker VanMoof en Wibra zijn van de lijst verdwenen.


De ondergrens voor een plek in de Quote 500 steeg dit jaar naar 125 miljoen euro. Op de laatste plek vinden we prins Bernhard, vooral bekend van zijn vastgoedinvesteringen en softwarebedrijf Levi9.


John de Mol staat nog altijd hoog op de lijst als de rijkste bekende Nederlander, terwijl Joop van den Ende en Max Verstappen ook hun plekken in de lijst behouden.Deze Nederlandse groei van de rijkste weerspiegelt een wereldwijde trend. UBS rapporteert dat het aantal miljardairs wereldwijd met 7% is gestegen tot 2.544, waarvan velen hun fortuin danken aan erfenissen. De verwachting is dat deze trend zich zal voortzetten, met miljardairs die de komende dertig jaar naar schatting zo'n 4,8 biljoen dollar zullen doorgeven aan hun erfgenamen.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar Michiel@debelegger.nl

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!