top of page

Doemscenario: Chinese vastgoedmarkt kan gaan imploderen volgens IMF rapport

In het kort:

  • De vraag naar nieuwe woningen in China zal de komende tien jaar naar verwachting met ongeveer 50% dalen, volgens een rapport van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

  • De Chinese vastgoedsector, die ongeveer een kwart van het BBP van het land vertegenwoordigt, heeft te kampen gehad met een krimp van 9,6% in investeringen in vastgoedontwikkeling in 2023.

  • De Chinese economie groeide in 2023 met 5,2%, lager dan de 5,4% die het IMF voorspelde. Voor 2024 wordt een verdere vertraging tot 4,6% verwacht.


De Chinese vastgoedmarkt, ooit een bolwerk van snelle groei en aanzienlijke investeringen, staat nu voor een tijdperk van aanzienlijke verandering. Volgens een recent rapport van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) staat de sector voor een aanzienlijke daling in de vraag naar nieuwe woningen. Dit heeft grote gevolgen voor de economie van het land, die tot nu toe sterk leunde op de vastgoedsector.



Aanzienlijke Daling in Woningvraag

Het IMF-rapport schetst een scenario waarin de vraag naar nieuwe woningen in de komende tien jaar met bijna 50% kan dalen. Deze verontrustende trend is grotendeels toe te schrijven aan een afname van het aantal nieuwe stedelijke huishoudens en de aanwezigheid van een groot aantal onafgemaakte of leegstaande panden.


Deze ontwikkelingen vormen een aanzienlijke uitdaging voor Beijing, dat de groei van het land probeert te stimuleren. Ondanks de pogingen om de economie en specifiek de vastgoedmarkt te redden heeft dit rapport hier weinig positiefs te melden.


De Impact op de Chinese Economie

De vastgoedsector heeft lange tijd een kwart van China's bruto binnenlands product (BBP) uitgemaakt. Echter, in 2023 is de investering in vastgoedontwikkeling met 9,6% afgenomen. Deze neerwaartse trend volgde op overheidsmaatregelen in 2020 om de afhankelijkheid van ontwikkelaars van schuldfinanciering te beperken. De Chinese economie, die in 2023 met 5,2% groeide, iets minder dan de 5,4% die het IMF had voorspeld, staat nu voor de uitdaging om deze vertraging het hoofd te bieden.


In reactie op deze uitdagingen heeft de Chinese centrale bank onlangs de reserveverplichting met 50 basispunten verlaagd. Dit is een indicatie van een beleid gericht op monetaire versoepeling. Desondanks wordt verwacht dat de groei van China in 2024 verder zal vertragen tot 4,6%. Het eens zo grote China lijkt hiermee verder en verder te vertragen in economische groei, terwijl opkomende landen zoals Vietnam, Maleisië en India juist meer aandacht krijgen en grote bedrijven geneigd lijken hun operaties hiernaartoe te verhuizen. Wat betreft de vastgoedmarkt blijft het scenario voor nu er eentje van weinig groei en hoogstwaarschijnlijk een steile daling de komende tien jaar.



Conclusie: Een Cruciaal Keerpunt

De huidige situatie in de Chinese vastgoedmarkt en de bredere economie markeert een cruciaal keerpunt. Het is duidelijk dat de dagen van snelle groei en expansie voorbij zijn, en dat de sector en de regering zich moeten aanpassen aan nieuwe realiteiten. Dit zal niet alleen een impact hebben op China zelf, maar ook op de wereldeconomie.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page