top of page

Waarom de vastgoedmarkt het goed kan gaan doen in 2024

In het kort:

  • Vastgoedmarkt groeit in 2024: Na jaren van dalende investeringen wordt groei verwacht in logistiek vastgoed, kantoren en woningen, met een focus op de huurmarkt.

  • Problemen en kansen in de vastgoedsector: Er is sprake van schaarste door regelgeving, hoge schulden en herfinancieringsuitdagingen, maar dalende rentes kunnen een positieve invloed hebben.

  • Toekomstige ontwikkelingen: Verminderde investeringen in vergelijking met pre-corona niveau, groei in specifieke marktsegmenten zoals logistiek vastgoed, en mogelijke herstel door dalende rente.


Na een periode van stagnatie en onzekerheid, toont de vastgoedmarkt in 2024 tekenen van opleving. Volgens de recente inzichten van vastgoedadviseur Colliers staan we aan de vooravond van een groeifase.


Dit optimisme is niet ongegrond. De markt, die gekenmerkt werd door dalende investeringen, lijkt zich nu te herpakken. Vooral de sectoren van logistiek vastgoed, kantoren en woningen trekken de aandacht. Deze groei is een welkome verandering en weerspiegelt een hernieuwd vertrouwen in de sector.


Uitdagingen en Kansen

Ondanks het positieve nieuws, blijven er uitdagingen bestaan. De 'verdozing' van het landschap – een term die verwijst naar de uitbreiding van logistieke blokkendozen – heeft geleid tot een toenemende weerstand en regelgevende beperkingen. Dit heeft een schaarste in de markt veroorzaakt.


Tegelijkertijd is er een opmerkelijke verschuiving waar te nemen in de huurmarkt. Meer woningen in handen van beleggers worden verkocht, wat duidt op een krimpende huurmarkt. Dit aspect van de markt verdient speciale aandacht, gezien het belang ervan voor een groot deel van de bevolking.


Hoewel de totale investeringen nog niet het niveau van pre-corona hebben bereikt, is er een duidelijke stabilisatie merkbaar. Dit wordt mede ondersteund door de stabiliserende rente. Een lagere rente kan als katalysator dienen voor verdere groei, vooral in het populaire logistieke segment dat profiteert van de toename in online winkelen. Nederland, met zijn sterke logistieke karakter, blijft een aantrekkelijke markt voor dit type vastgoed.



Financiële Struikelblokken en Herstel

De vastgoedmarkt wordt ook geconfronteerd met significante financiële uitdagingen. Vastgoedbedrijven moeten omgaan met hoge schulden en herfinancieringsrisico's. De recente ontwikkelingen rondom de Oostenrijkse vastgoedreus Signa Holding benadrukken de ernst van deze situatie.


De dalende rente kan echter uitkomst bieden. Door de afname van de kapitaalmarktrente en de daling van risico-opslagen, ontstaat er ruimte voor gunstigere leencondities. Dit biedt mogelijkheden voor herstel en stabilisatie in de sector.


Toekomstperspectieven

Terwijl sommige partijen zich aanpassen aan deze nieuwe realiteit, blijven anderen op zoek naar kansen in deze dynamische markt. De vastgoedkoersen op de beurs tonen een opwaartse trend, wat duidt op een groeiend vertrouwen onder beleggers. De recente ontwikkelingen in de vastgoedsector bieden zowel uitdagingen als kansen, maar het algemene beeld voor 2024 is er een van voorzichtig optimisme en hernieuwde groei.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page