top of page

Dit is hoe de rijkste Nederlander belasting ontwijkt

In het kort:

  • Charlene de Carvalho-Heineken, de rijkste Nederlander, heeft miljoenen aan belasting ontweken door ingenieuze fiscale constructies.

  • Door het gebruik van brievenbusfirma's in Luxemburg en Jersey heeft De Carvalho-Heineken jaarlijks zo'n €30 miljoen aan dividendbelasting ontweken.

  • Ondanks strengere Nederlandse regels voor dividendbetalingen aan belastingparadijzen vanaf 2024, vindt de Heineken-telg nieuwe manieren om de fiscus te omzeilen.


Charlene de Carvalho-Heineken, erfgenaam van de Heineken familie en daarmee ook de rijkste Nederlander, heeft door middel van gecompliceerde fiscale constructies dit jaar weer (zoals bijna ieder jaar) miljoenen aan belasting weten te ontwijken. Uit onderzoek van NRC komt naar voren hoe De Carvalho-Heineken via een netwerk van verschillende brievenbusfirma's en slimme manoeuvres de belastingdruk op haar vermogen aanzienlijk heeft verminderd.


Door een Amsterdamse bv (Julier) als tussenstation te gebruiken, maakte haar dividend een omweg via Luxemburg naar het eiland Jersey, bekend om zijn gunstige belastingklimaat voor vermogenden. Dit leidde ertoe dat De Carvalho-Heineken jaarlijks ongeveer €30 miljoen aan dividendbelasting kon ontwijken. Geld dat eigenlijk tot de Nederlandse staat behoord - en waar wij nu voor mogen compenseren met ons belastinggeld.


Met de introductie van nieuwe Nederlandse belastingregels in 2024, die dividendbetalingen aan belastingparadijzen aanpakken, leek het erop dat de Heineken-telg een aanzienlijk deel van haar dividenden eindelijk wel aan de Nederlandse fiscus zou moeten afdragen. Echter, haar fiscalisten vonden weer een alternatieve route om de belastingaanslag te omzeilen door geen dividend, maar een deel van het aandelenkapitaal belastingvrij naar Luxemburg over te maken. Hierdoor blijft de mogelijkheid bestaan om op lange termijn miljarden aan belasting te ontwijken.


Afgezien van deze constructies, maakt De Carvalho-Heineken ook gebruik van de fiscale voordelen die Zwitserland biedt aan de superrijken. Ondanks haar verblijf in het Verenigd Koninkrijk, claimt ze Zwitserland als haar woonplaats, waarbij haar inkomsten uiteindelijk voornamelijk naar Jersey vloeien.



Het is belangrijk om op te merken dat belastingontwijking, in tegenstelling tot belastingontduiking, niet illegaal is. Het maakt gebruik van de bestaande wetgeving om de belastingdruk te minimaliseren. Desondanks werken overheden wereldwijd samen om dergelijke praktijken te beperken en te zorgen voor een eerlijker belastingstelsel. Dat is hard nodig - vooral in deze tijd.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar support@debelegger.nl

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page