top of page

Waarom Blackrock positief is over India en ook Tesla investeert

In het kort:

  • Tesla verkent locaties in India voor een $3 miljard kostende EV-fabriek, in lijn met Modi's inspanningen om binnenlandse productie te stimuleren.

  • Terwijl India streeft naar de toppositie als alternatieve productielocatie naast China, nu ook gesteund door forse investeringen van Blackrock.

  • Hiervoor moet het eerst Vietnam overtreffen door importbelastingen te verlagen en de efficiëntie van de toeleveringsketen te verbeteren.

In de schaduw van de Chinese technologiegiganten, waarvan de invloed reikt van de smartphone in je hand tot de elektrische auto op de snelweg, manifesteert zich op dit moment een opmerkelijke verschuiving op het wereldtoneel van productie en technologie. Landen als India en Vietnam werpen zich op als nieuwe hoofdrolspelers in een verhaal dat niet alleen over economische verschuivingen gaat, maar ook over geopolitieke dynamiek en de zoektocht naar een geopolitieke keuze om meer spreiding van de wereldwijde productiecapaciteiten na te streven.


Een investeringsgolf vanuit Blackrock

In een opvallende bevestiging van India's groeiende aantrekkingskracht als een mondiale investeringshub, onthult Blackstone, de Amerikaanse private equity-reus, plannen om een indrukwekkende $25 miljard extra in India's economie te pompen. Met een historische investering van $50 miljard in het land, richt Blackstone zich nu voornamelijk op infrastructuur, datacenters en logistiek, wat wijst op een robuuste vertrouwen in de Indiase markt.


Jonathan Gray, president en chief operating officer van Blackstone, maakte tijdens een mediaronde bekend dat deze investering tot $2 miljard per jaar kan bedragen. Deze financiële injectie zou niet alleen $17 miljard omvatten voor nieuwe investeringen maar ook $7,5 miljard voor waardecreatie binnen het bestaande portfolio van het bedrijf. Deze beweging onderstreept het geloof in de potentiële waardeverhoging van Blackstone's private equity (PE) activa in India met $25 miljard over tijd.



Snellere fusie- en overname goedkeuringen

Gray benadrukte de behoefte aan snellere goedkeuringen voor fusies en overnames in India, naast verbeterde commerciële geschillenbeslechtingsprocessen. Hij wees op de uitdagingen bij het privatiseren van een bedrijf in India, waarvoor een goedkeuring van 90% van alle uitstaande aandelen nodig is - een "wiskundige onmogelijkheid" volgens Gray.


Dit, in combinatie met het feit dat India bijna dubbel zoveel openbare bedrijven heeft als de VS, ondanks een marktkapitalisatie die slechts een tiende is, illustreert de behoefte aan vereenvoudiging en versnelling van het overnameproces om de markt te ontsluiten.


Verdere hervormingen om groei te stimuleren

Gray prees de inspanningen van de Indiase regering om de markt voor Real Estate Investment Trusts (Reit) te ontwikkelen, maar suggereerde dat verdere hervormingen nodig zijn om groei te bevorderen. Elk incrementele verandering door de regering kan het proces verder vereenvoudigen, waardoor de bedrijfswaarde toeneemt en meer kapitaal wordt aangetrokken. Dit zou een deugdzame cirkel faciliteren, waarbij zowel de zakelijke omgeving als het investeringsklimaat verbeteren.


Blackrock CIO over investeringen in India en China:


Breidt Tesla uit naar India?

Tesla heeft naar eigen zeggen plannen om de Indiase markt te betreden met een vooruitzicht op een fabriek voor elektrische voertuigen, geprojecteerd op een waarde van $3 miljard. Deze stap, een antwoord op India's recente beleidswijzigingen die importtarieven voor EV's verlagen, markeert een significante mijlpaal in de ambitie van het land om een kernspeler te worden in de globale productie van elektrische voertuigen. De keuze voor staten als Maharashtra, Gujarat en Tamil Nadu, reeds erkend als automobielhubs, is tekenend voor Tesla's strategische benadering om zich te vestigen in de kern van India's industriële hartland.


India vs Vietnam

De ambities van India reiken echter verder dan de auto-industrie. Het land streeft ernaar om China te onttronen als de voorkeursproductielocatie voor technologiebedrijven wereldwijd. Maar voordat het zover is, moet India eerst voorbijgaan aan Vietnam, een land dat al een sterke positie heeft verworven in de elektronicaproductie.


Analisten wijzen op twee cruciale uitdagingen voor India: het verlagen van importbelastingen en het verbeteren van de efficiëntie van de toeleveringsketen. Ondanks deze horden, kan Vietnam's sterke relatie met China ironisch genoeg in India's voordeel werken, vooral nu de VS bedrijven aanmoedigt om hun productieactiviteiten te verplaatsen naar meer geopolitiek 'vriendelijke' landen.



De toekomst van technologieproductie

De bewegingen van bedrijven als Tesla zijn meer dan alleen zakelijke beslissingen; ze zijn indicatief voor een grotere trend waarbij bedrijven diversifiëren weg van China. Dit is een kans voor landen als India en Vietnam om zich te profileren als de nieuwe centra van technologieproductie.


Voor India, met zijn enorme binnenlandse markt en groeiende digitale infrastructuur, ligt de kans binnen handbereik om een leidende rol te spelen in de volgende generatie van wereldwijde technologieproductie. De weg is echter niet zonder obstakels, en succes zal afhangen van het vermogen van het land om zijn belofte van technologische en productie-excellentie waar te maken.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl


Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page