top of page

Google gaat de strijd aan tegen grootschalige oplichters via play store

In het kort:

  • Google klaagt twee Chinese individuen aan voor het oplichten van duizenden gebruikers via neppe cryptocurrency investeringsapps op Google Play.

  • De fraudeurs gebruikten sociale media, YouTube-video's en valse persberichten om de apps legitiem te laten lijken, en lieten gebruikers alleen kleine bedragen van hun "winst" opnemen.

  • Google heeft de afgelopen vier jaar 87 nep-apps van de fraudeurs uitgeschakeld, die bijna 100.000 gebruikers wereldwijd hebben gedownload.


In een nieuw offensief tegen cybercriminaliteit heeft Google twee Chinese staatsburgers aangeklaagd, Yunfeng Sun en Hongnam Cheung, beschuldigend van het exploiteren van de Google Play app store voor het oplichten van duizenden gebruikers door middel van tientallen neppe cryptocurrency investeringsapps. Dit zorgvuldig georkestreerde bedrog, uitgevoerd vanuit Shenzhen en Hong Kong, heeft sinds 2019 geleid tot substantiële financiële verliezen, met veel individuele slachtoffers die tienduizenden dollars hebben verloren.


Een geraffineerd bedrog

De kern van de aanklacht is het gebruik van "sociale engineering" door Sun en Cheung om slachtoffers naar hun apps te lokken via misleidende tekstberichten. Deze berichten, die zogenaamd van verkeerde nummers afkomstig waren, leidden tot het opbouwen van 'vriendschappen' en 'romantische relaties'. Vervolgens werden slachtoffers overgehaald om te "investeren" via de apps, waarbij hen slechts toegestaan werd om kleine bedragen van hun zogenaamde rendement op te nemen. Bij pogingen om grotere bedragen op te nemen, werden slachtoffers gevraagd om meer geld te betalen, waarna hun 'vriend' of 'romantische partner' spoorloos verdween.


Om de schijn van legitimiteit verder te versterken, gebruikten Sun en Cheung YouTube-video's, sociale media advertenties en valse persberichten. Deze methoden waren bedoeld om de frauduleuze apps als betrouwbaar voor te stellen. Ondanks hun inspanningen heeft Google actie ondernomen door 87 nep-apps, die door bijna 100.000 gebruikers wereldwijd zijn gedownload, uit te schakelen.



Google's reactie en juridische actie

Deze rechtszaak, ingediend in het Southern District of New York, markeert een belangrijke stap van Google om zijn gebruikers te beschermen en een precedent te scheppen tegen crypto-oplichters. Door civiele claims in te dienen onder de Racketeer Influenced and Corrupt Organizations (RICO) wetgeving, evenals claims wegens contractbreuk, toont Google zijn vastberadenheid om deze oplichters nu aan te gaan pakken.


Halimah DeLaine Prado, algemeen raadgever bij Google, benadrukt dat de veiligheid van gebruikers online kern is voor hun bedrijfsvoering. Deze juridische strijd is essentieel om de verantwoordelijken ter verantwoording te roepen. Met deze actie signaleert Google naar toekomstige overtreders dat dergelijk misbruik van hun platformen niet getolereerd wordt.


Deze zaak onderstreept Google's inzet om een veilige online omgeving voor zijn gebruikers te waarborgen. Door proactief op te treden tegen fraudeurs, streeft Google ernaar om niet alleen zijn huidige gebruikers te beschermen, maar ook om een duidelijke waarschuwing af te geven aan potentiële toekomstige oplichters. De hoop is nu dat Google de Play Store beter zal kunnen beveiligen tegen oplichtpraktijken als deze.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page