top of page

Dit is hoeveel de gemiddelde gokker per maand verliest

In het kort:

  • Online gokkers in Nederland verliezen gemiddeld 160 euro per maand, wat neerkomt op bijna 2.000 euro per jaar, volgens een rapport van de Kansspelautoriteit.

  • In vergelijking met gokken biedt beleggen een veel rendabeler alternatief voor vermogensopbouw door het effect van compounding.

  • De Kansspelautoriteit heeft afgelopen jaar voor 36,7 miljoen euro aan boetes uitgedeeld aan online kansspelaanbieders die de regels overtraden.


Recent onderzoek van de Kansspelautoriteit onthult dat online gokkers gemiddeld elke maand zo'n 160 euro verliezen. Een relatief klein bedrag, maar dit komt op jaarbasis bijna neer op 2.000 euro. Dit aanzienlijke bedrag, verloren in de virtuele casino's en gokplatforms, schetst een zorgwekkend beeld van de financiële risico's die gepaard gaan met regelmatig online gokken - vooral onder jongeren.


Dit is vooral enorm zonde als je het vergelijkt met beleggen. Een van de belangrijkste voordelen van beleggen is het effect van compounding, oftewel rente-op-rente. Dit principe houdt in dat over tijd niet alleen rendement wordt behaald op het oorspronkelijk geïnvesteerde bedrag, maar ook op het reeds verdiende rendement. Bijvoorbeeld, een maandelijkse belegging van 160 euro met een gemiddeld jaarlijks rendement van 7%, kan na 20 jaar uitgroeien tot een bedrag van ruim 76.000 euro. Helaas gooien veel mensen dit geld liever weg door te gokken.


Sinds de legalisering van online gokken in oktober 2021, waarbij bedrijven officieel een vergunning kunnen verkrijgen van de Kansspelautoriteit, heeft de markt een significante groei doorgemaakt. Het brutospelresultaat – de optelsom van alle inzetten minus de uitgekeerde prijzen – steeg van 1,08 miljard euro in 2022 naar 1,39 miljard euro het afgelopen jaar. Toch geeft de Ksa aan dat de groei in dit segment minder robuust is dan het jaar daarvoor, wat duidt op een stabiliserende markt.

Een opmerkelijke bevinding uit het rapport van de Ksa is de disproportionele vertegenwoordiging van jongeren tussen de 18 en 23 jaar binnen de online gokgemeenschap. Deze leeftijdsgroep is goed voor bijna een kwart van de gokaccounts, ondanks dat zij slechts 9,5 procent van de volwassen bevolking uitmaken. Hoewel jongvolwassenen gemiddeld minder geld verliezen aan gokken – ongeveer 52 euro per maand – blijft hun oververtegenwoordiging een punt van zorg.


In reactie op de uitdagingen binnen de sector heeft de Kansspelautoriteit het afgelopen jaar voor een recordbedrag van 36,7 miljoen euro aan boetes uitgedeeld aan online kansspelaanbieders. Deze boetes waren voornamelijk gericht op bedrijven die de Nederlandse gokwetgeving overtraden, zoals het aanbieden van kansspelen zonder vergunning of het maken van ongerichte reclame voor online gokken – een praktijk die sinds medio vorig jaar verboden is in Nederland.


De sleutel tot het ombuigen van de trend van gokverliezen naar vermogensopbouw door beleggen ligt in educatie en bewustwording. Het is essentieel dat mensen inzicht krijgen in de basisprincipes van beleggen, de risico's die ermee gepaard gaan en hoe ze een beleggingsstrategie kunnen ontwikkelen die past bij hun financiële situatie en doelen.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar support@debelegger.nl

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page