top of page

Tesla daalt na geruchten over Model 2

In het kort:

  • Tesla schrapt plannen voor goedkope auto: Onder zware concurrentie van Chinese EV-fabrikanten heeft Tesla besloten af te zien van de productie van een instapmodel auto, die beleggers zagen als cruciaal voor de groei naar een massamarkt autofabrikant.

  • Focus op zelfrijdende taxi's: In plaats daarvan zal Tesla zich richten op de ontwikkeling van zelfrijdende robotaxi's op hetzelfde kleine-voertuigenplatform. Deze strategische verschuiving komt terwijl Tesla te maken krijgt met stevige concurrentie, vooral vanuit China.

  • Impact op de markt en Tesla's toekomst: De aandelen van Tesla daalden bijna 5% na het nieuws. De annulering roept vragen op over hoe Tesla zijn ambitieuze verkoopdoelstellingen zal realiseren, gezien de verwachtingen van een voertuig van $25.000 een belangrijke pijler waren voor de groeiprognoses.


Tesla, eens pionier op het gebied van elektrische voertuigen, staat nu voor een belangrijk keerpunt. De geruchten om de productie van een betaalbare auto, vaak omschreven als de Model 2 en verwacht met een startprijs van ongeveer $25.000, stop te zetten, markeert een significante afwijking van de visie die CEO Elon Musk voor ogen had. Musk's eerste "masterplan" voor Tesla omvatte het creëren van luxe modellen om uiteindelijk de financiering van een "betaalbare gezinsauto" mogelijk te maken. Dit doel, zo vaak benadrukt door Musk als de primaire missie van Tesla, lijkt nu buiten bereik te liggen als de geruchten kloppen.


De verschuiving naar een focus op zelfrijdende robotaxi's wordt niet alleen gedreven door de strategische heroverweging van Tesla, maar ook door de intense competitie die vooral van Chinese EV-makers komt. Deze fabrikanten, waaronder BYD, hebben de markt overspoeld met betaalbare elektrische voertuigen, sommige geprijsd zo laag als $10.000, wat een significante druk zet op Tesla's vermogen om concurrerend te blijven in het instapsegment.


De financiële markten hebben al gereageerd op dit nieuws met een daling van bijna 5% in de aandelenprijs van Tesla, wat wijst op de zorgen van beleggers over Tesla's vermogen om zijn langdurige groeidoelstellingen te realiseren zonder een breed toegankelijk voertuig. Musk's ambities voor Tesla waren altijd torenhoog, met doelstellingen om tegen 2030 20 miljoen voertuigen te verkopen. De annulering van de Model 2 roept echter vragen op over het pad naar deze ambitie, gezien de belangrijke rol die het instapmodel zou spelen in het bereiken van een breder publiek.


De concurrentie van Chinese EV-fabrikanten kan niet worden onderschat. Terwijl Tesla jaren spendeerde aan de ontwikkeling van de zeer experimentele Cybertruck, hebben Chinese automakers vooruitgang geboekt met betaalbare EV's, marktaandeel gegrepen en schaalvoordelen behaald. Deze ontwikkelingen hebben hen in staat gesteld consumenten lage prijzen te bieden die Westerse autofabrikanten moeilijk kunnen evenaren.


Tesla's nieuwe inzet op robotaxi's vertegenwoordigt een belangrijke gok op de toekomst van mobiliteit, maar brengt ook aanzienlijke technische uitdagingen en regelgevingsrisico's met zich mee. Hoewel Musk de zelfrijdende taxi's ziet als de toekomst van transport, blijft de realisatie van volledig autonome voertuigen een uitdaging. Tesla's huidige Autopilot en Full Self-Driving systemen, hoewel geavanceerd, hebben te maken gehad met juridische uitdagingen en onderzoeken naar aanleiding van ongevallen, wat de complexiteit benadrukt van het bereiken van volledige autonomie.


De geruchten van Tesla om de productie van een betaalbare auto te schrappen zijn gebasseerd op anekdotes van medewerkers door Reuters gerapporteerd en zijn nog niet bevestigd door Tesla zelf.

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page