top of page

Dit gaat er mis bij Dell, ondanks sterke omzetgroei

In het kort:

  • Dell verhoogt de omzetverwachting voor het volledige jaar naar $93,5 miljard tot $97,5 miljard, boven de eerdere schatting van $91 miljard tot $95 miljard.

  • Het bedrijf verwacht dat de omzet van de infrastructuuroplossingengroep (ISG) met meer dan 20% zal groeien, gedreven door AI.

  • Dell's AI-geoptimaliseerde serverorders stegen tot $2,6 miljard in het eerste kwartaal van fiscaal 2025, vergeleken met $800 miljoen in het voorgaande kwartaal.


Dell (NYSE: DELL) heeft in het eerste kwartaal van fiscaal 2025 een omzet van $22,24 miljard behaald, wat hoger was dan de verwachte $21,65 miljard. Deze groei werd voornamelijk gedreven door de verkoop van AI-geoptimaliseerde servers, waarvan de vraag op kwartaalbasis bijna verdubbelde. Dell rapporteerde AI-serververzendingen ter waarde van ongeveer $1,7 miljard, wat meer dan een verdubbeling is ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Ondanks deze sterke cijfers blijft de AI-serververkoop slechts een klein deel van de totale omzet uitmaken.


Dell heeft zijn omzetverwachtingen voor het volledige fiscale jaar 2025 verhoogd na het rapporteren van beter dan verwachte resultaten voor het eerste kwartaal. CFO Yvonne McGill kondigde aan dat de omzet voor het tweede kwartaal naar verwachting tussen $23,5 miljard en $24,5 miljard zal liggen, iets boven de schattingen van analisten.


Voor het volledige jaar heeft Dell de vooruitzichten verhoogd naar een omzet tussen $93,5 miljard en $97,5 miljard, tegenover de eerdere schatting van $91 miljard tot $95 miljard. Dit weerspiegelt het vertrouwen van Dell in de groei van hun activiteiten, vooral binnen de infrastructuuroplossingengroep (ISG). Toch knalt de koers van Dell vandaag met ruim 20% naar beneden, iets waar ik in dit artikel verder op in ga.


De aandelenkoers van Dell de afgelopen 5 dagen:

BRON: Google Financiën


Dell's ISG-segment, dat verantwoordelijk is voor infrastructuuroplossingen zoals servers en opslag, wordt aangedreven door de toenemende vraag naar AI-geoptimaliseerde producten. McGill verwacht dat dit segment met meer dan 20% zal groeien, in lijn met de voorspellingen van analisten. Deze groei wordt voornamelijk gedreven door de vraag naar Nvidia-gebaseerde AI-servers. COO Jeff Clarke merkte op dat de beschikbaarheid van Nvidia's H100 en H200 chips zal verbeteren in de tweede helft van het jaar, wat essentieel is om aan de hoge vraag te voldoen.Dell heeft een aanzienlijke AI-server backlog die voornamelijk bestaat uit Nvidia-gebaseerde servers. De vraag naar deze servers is zo hoog dat Nvidia's nieuwe Blackwell-server (B200) waarschijnlijk al tot in 2025 is uitverkocht. Deze vraag wordt niet alleen gedreven door grote cloud-serviceproviders, maar ook door zakelijke klanten die AI integreren in hun infrastructuur. Dell's AI-geoptimaliseerde serverorders stegen tot $2,6 miljard in het eerste kwartaal van fiscaal 2025, een aanzienlijke stijging ten opzichte van $800 miljoen in het laatste kwartaal van fiscaal 2024.


Maar dan nog de reden waarom aandelen van Dell niet zijn gestegen na deze op het eerste oog sterke cijfers. Hoewel de verkoop van AI-servers indrukwekkend is, drukken de hoge productiekosten namelijk sterk op de marges. Dell rapporteerde een non-GAAP brutomarge van 22,2%, een daling van 2,3% op kwartaalbasis. De non-GAAP operationele marge daalde met 3% tot 6,6%.


Dit wijst erop dat de verkoop van AI-servers weliswaar meer winst genereert, maar tegen lagere marges, wat de algehele winstgevendheid van het bedrijf negatief beïnvloedt. Dit leidde tot een daling van de operationele winst met 14%. Dell's CFO Yvonne McGill gaf aan dat er verwacht wordt dat de brutomarge verder zal afnemen door inflatoire inputkosten, een concurrerende omgeving en een hoger aandeel AI-geoptimaliseerde servers.


De verkoop van servers en netwerken groeide met 42% op jaarbasis tot een recordomzet van $5,5 miljard, gedreven door de sterke vraag naar zowel AI- als traditionele servers. De Client Solutions Group (CSG), die pc's en laptops omvat, rapporteerde een vlakke groei op jaarbasis met een omzet van $12 miljard. Dell heeft onlangs een reeks AI-pc's geïntroduceerd, aangedreven door Qualcomm-processoren, en kondigde aan dat een nieuwe server, compatibel met NVIDIA-chips, in de tweede helft van 2024 beschikbaar zal zijn. Deze innovaties benadrukken Dell's inspanningen om AI-technologie in zijn productaanbod te integreren.


Dell ziet aanzienlijke kansen in de AI-markt en werkt samen met vooraanstaande partners zoals Nvidia, Meta Platforms, Microsoft en Hugging Face om AI-oplossingen te leveren. Tijdens de recente winstgesprekken benadrukte Nvidia CEO Jensen Huang Dell als een belangrijke partner. Dell's unieke positie en open ecosysteem van partners stellen het bedrijf in staat om klanten effectief te ondersteunen bij het integreren van AI in hun operaties, wat bijdraagt aan de groeiende AI-momentum.


Dell rapporteerde voor het tweede kwartaal van fiscaal 2025 een verwachte omzet van $23,5 miljard tot $24,5 miljard, met een verwachte groei van de ISG-divisie in de midden-twintigers. Voor het volledige fiscale jaar verwacht Dell een omzet van ongeveer $95 miljard en een non-GAAP verwaterde winst per aandeel van ongeveer $7,65. Dit leidt tot een forward koers-winstverhouding (P/E) van 22,9, wat redelijk lijkt voor softwareaandelen, maar minder aantrekkelijk is voor een bedrijf als Dell, waar het nog maar de vraag is hoe de winstmarges zich zullen ontwikkelen.Met verhoogde omzetverwachtingen en een sterke focus op AI-gedreven groei, blijft Dell goed gepositioneerd voor het fiscale jaar 2025. De aanzienlijke stijging in AI-geoptimaliseerde serverorders en strategische partnerschappen versterken Dell's positie in de markt. Wel is het belangrijk de uitdagingen met dalende marges in de gaten te houden, in een markt waar veel omzetgroei te realiseren valt verwacht je hogere marges van een gevestigd bedrijf als Dell. De huidige neerwaartse trend in margegroei maakt mij dan ook voorzichtig als het gaat om Dell op dit moment.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Comments


Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..