top of page

De daling van MongoDB aandelen uitgelegd

In het kort:

  • MongoDB's omzet in Q1 2025 steeg met 22% tot $450,6 miljoen, terwijl de aangepaste winst per aandeel $0,51 bedroeg.

  • Het bedrijf verlaagde de omzetverwachting voor het volledige fiscale jaar 2025 naar $1,88-1,90 miljard, wat een groei van 12% impliceert.

  • MongoDB's Atlas-dienst groeide met 32% en vertegenwoordigde 70% van de totale kwartaalomzet.


MongoDB rapporteerde een omzet van $450,6 miljoen voor het eerste kwartaal van fiscaal 2025, een stijging van 22% ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. De aangepaste winst per aandeel bedroeg $0,51, wat hoger was dan de verwachte $0,40 per aandeel. Ondanks deze groei ziet MongoDB een vertraging in de omzetgroei, die voor het derde opeenvolgende kwartaal is afgenomen. Dit wordt deels toegeschreven aan tragere consumptie groei van hun Atlas-cloudservice en minder nieuwe werk-belastingen.


De aandelenkoers van MongoDb na deze kwartaalcijfers:

BRON: Google Financiën


Vanwege de trage start van het jaar heeft MongoDB zijn verwachtingen voor het volledige fiscale jaar 2025 verlaagd. Het bedrijf verwacht nu een jaaromzet tussen $1,88 miljard en $1,90 miljard, wat een groei van 12% vertegenwoordigt. Dit is een significante daling vergeleken met de 57% groei twee jaar geleden. De verlaagde prognose weerspiegelt de uitdagende macro-economische omstandigheden waarmee het bedrijf wordt geconfronteerd.Dit is iets waar we het eerder al over gehad hebben, nu blijkt dus dat de reactie van beleggers op deze vertragende groei enorm is. Sinds mijn laatste analyse van MongoDB is de waardering zeker interessanter geworden, gezien de P/S ratio van 19 toen der tijd, een ratio die nu al onder de 13 ligt. MongoDB´s Atlas wordt steeds vaker gezien als de voorkeursdatabase om groeiende AI-toepassingen te ondersteunen. Dit aspect kan een interessante groeimarkt creëeren voor MongoDB, dit is echter ook dat de vertragende groei in dit segment beleggers zorgen baart.


MongoDB's Atlas-cloudservice, die nu goed is voor 70% van de totale omzet, zag een groei van 32% op jaarbasis. Ondanks deze sterke prestaties meldde het bedrijf dat de consumptie groei van Atlas en nieuwe werk-belastingen trager waren dan verwacht, wat een negatieve invloed zal hebben op de resultaten voor de rest van het jaar. Dit benadrukt de afhankelijkheid van MongoDB van hun cloud gebaseerde diensten voor toekomstige groei.


Het bedrijf rapporteerde een bruto winst van $327,9 miljoen voor Q1 2025, wat neerkomt op een bruto winstmarge van 73%. De operationele verliezen stegen echter tot $98,2 miljoen, vergeleken met $68,5 miljoen in dezelfde periode vorig jaar. MongoDB's nettoverlies bedroeg $80,6 miljoen, of $1,10 per aandeel, vergeleken met een nettoverlies van $54,2 miljoen, of $0,77 per aandeel, in hetzelfde kwartaal vorig jaar.


Hoewel MongoDB zijn verwachtingen voor dit jaar heeft verlaagd, blijft het bedrijf optimistisch over zijn lange termijn potentieel. CEO Dev Ittycheria benadrukte dat MongoDB's document gebaseerde architectuur bijzonder goed is afgestemd op de variëteit en schaal van gegevens die nodig zijn voor AI-aangedreven toepassingen. Het bedrijf ziet AI als een katalysator voor de modernisering van applicaties en verwacht dat MongoDB een belangrijke rol zal spelen in deze ontwikkeling.MongoDB heeft een solide eerste kwartaal achter de rug, maar de verlaagde verwachtingen voor het volledige jaar hebben geleid tot een aanzienlijke daling van de aandelenkoers. De uitdagingen in de markt en de trage start van het jaar hebben de groei vooruitzichten getemperd. Toch blijft het bedrijf optimistisch over de lange termijn mogelijkheden, met name in de groei van AI-aangedreven toepassingen.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Comments


Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..