top of page

Bitcoin zet nieuwe records neer

In het kort:

  • Bitcoin steeg recentelijk naar een recordhoogte van $69.191, mede dankzij de introductie van bitcoin ETF's die de toegankelijkheid voor beleggers hebben vergroot.

  • Beginnend bij $43.000 in januari, heeft de bitcoin een waardestijging van ongeveer 60% ervaren in 2024.

  • Toezichthouders en centrale banken blijven hun zorgen uiten over de inherente risico's van crypto.


De cryptomarkt beleefde recentelijk een opmerkelijk moment toen Bitcoin een nieuw record bereikte van $69.191, voortbouwend op een krachtige opwaartse trend die al sinds het begin van het jaar zichtbaar is. Dit nieuwe record markeert een significant moment in de geschiedenis van de digitale valuta, die ondanks een tumultueuze periode in 2022, zijn veerkracht en aantrekkingskracht onder beleggers heeft bewezen.


De ongekende stijging van de bitcoin in 2023 (en 2024) is grotendeels te danken aan de groeiende interesse in bitcoin ETF's. Deze fondsen bieden beleggers de mogelijkheid om indirect in bitcoin te investeren, zonder de noodzaak om de cryptomunt zelf te kopen en op te slaan. Dit heeft de deur geopend voor een breder publiek van investeerders, waaronder diegenen die wel geïnteresseerd zijn in de potentie van bitcoin, maar terughoudend zijn om zich te verdiepen in de complexiteit van cryptowallets en de beveiliging daarvan.


De geschiedenis leert echter wel dat de koers van Bitcoin zeer volatiel kan zijn. Na het record van $69.000 in 2021, zag de munt een aanzienlijke daling van 65% in waarde in 2022, mede als gevolg van het instorten van het handelsplatform FTX en andere controverses in de cryptowereld. Dit benadrukt volgens veel experts de risicovolle aard van investeringen in Bitcoin en zeker die van andere cryptomunten.


Gary Gensler, voorzitter van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), en Christine Lagarde, president van de Europese Centrale Bank (ECB), hebben beiden gewaarschuwd voor de risico's die verbonden zijn aan investeringen in cryptomunten. De kritiek dat crypto's "nergens op gebaseerd zijn" en "niets waard zijn" onderstreept de sceptische blik waarmee traditionele financiële autoriteiten naar de cryptomarkt kijken.Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar Michiel@debelegger.nl